Näin valitset oikeanlaiset sukset
Perinteisiä suksia valitessa kannattaa pohtia sitä, millaisilla keleillä suksilla tulee todennäköisesti hiihdettyä.
Liikunta

Näin ostat oikeanlaiset sukset ja sauvat – hiihto on laji, jossa välineillä on merkitystä

Hiihto on hauskaa, kun alla ovat itselle ja kelille sopivat sukset. Mutta millaisia asioita suksien valinnassa pitää ottaa huomioon? Nappaa talteen Suomen Ladun asiantuntijan vinkit!
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Hiihto on monipuolista kestävyysliikuntaa, joka kehittää niin jalkojen, käsien kuin keskivartalonkin lihaksia. Se sopii kaikenikäisille ja on lempeää nivelille. Ja mikä parasta: hiihtäessä pääsee nauttimaan raikkaasta ulkoilmasta.

Hiihdon aloittamiseen on siis monta hyvää syytä. Ladulle ei kuitenkaan kannata lähteä millaisilla suksilla tahansa, sillä hiihdossa välineillä on oikeasti merkitystä. Kun alla ovat omalle vartalolle ja taitotasolle sekä kelille sopivat sukset, hiihto on hauskaa ja sujuvaa.

Mutta millaisia asioita suksien valinnassa kannattaa ottaa huomioon? Kysyimme neuvoa Suomen Latu Paloheinän hiihtopalveluvastaava Matti Rutaselta.

1. Valitse tarkoitus

Haluatko hiihtää perinteisellä vai luistelutyylillä? Perinteinen hiihtotapa sopii hyvin kaikentasoisille ja -kuntoisille hiihtäjille. Luisteluhiihto on perinteistä tyyliä raskaampaa ja vauhdikkaampaa.

2. Arvioi rehellisesti taitotasosi

Ole suksikaupassa rehellinen oma hiihtotasosi suhteen. Kilpahiihtäjälle sopivat jäykemmät sukset kuin harrastajalle.

– Jos tavallinen kuntoilija sanoo, että hän haluaa kilpatason sukset, hän ei todennäköisesti saa suksia pitämään, koska ei osaa potkaista kuin ammattilainen, Matti Rutanen kertoo.

Myös hiihtäjän paino vaikuttaa siihen, kuinka jäykkä suksen on hyvä olla. Jäykempi suksi sopii painavammalle ja notkeampi suksi kevyemmälle hiihtäjälle.

3. Valitse perinteisten suksien pohjavaihtoehto tarpeesi mukaan

Perinteisten suksien valinnassa kannattaa pohtia sitä, millaisissa olosuhteissa niillä tulee todennäköisimmin hiihtämään.

Karhealla pinnoitteella pohjustetut nano-sukset tai karvapohjaiset skini-sukset toimivat parhaiten kelialueella, joka on nollan molemmin puolin.

– Harrastelijalle, joka käy muutaman kerran vuodessa hiihtämässä, pitopohjasuksi on todella hyvä valinta.

Jos tarkoituksena on päästä hiihtämään säällä kuin säällä, voi perinteinen voideltava suksi sen sijaan olla parempi ostos.

– Esimerkiksi lumisateella tai märällä kelillä skini-suksen karva tuppaa vettymään ja jäätymään, mikä aiheuttaa ongelmia. Voideltava suksi toimii, oli keli mikä hyvänsä.

4. Jos ostat käytetyt sukset, tarkista suksien pohjat

Jopa huipputason sukset voi saada edullisesti käytettynä. Käytettyjä suksia ostaessa kannattaa kuitenkin olla tarkkana.

– Jos pohjassa on kamalasti naarmuja, kannattaa sukset jättää ostamatta. Toisaalta, vaikka suksi näyttäisi hyvältä, se voi olla vioittunut sisältä. Asian huomaa vain hiihtäessä. Murtunut suksi muuttuu liian notkeaksi, sen pitoalue ottaa koko ajan kiinni latuun eikä suksi luista niin kuin sen pitäisi.

5. Osta sukset mieluiten kaupasta, josta saat ne testattavaksi

Suksien testaaminen ostovaiheessa minimoi virhevalinnat.

– Hanki sukset mieluiten sellaisesta kaupasta, josta saat ne kokeiltavaksi. Vaikka edessäsi olisi 10 samanlaista paria tietyn merkin suksea, jokainen suksi on kuitenkin yksilö.

Toisaalta, jos sukset eivät tunnu toimivan, syy voi olla myös hiihtäjässä. Kun tekniikka on kasassa, sukset sekä pitävät että luistavat paremmin.  Katso tekniikkavinkit Suomen Ladun sivustolta!

X