Liikunta

Näin saat treenattua itsellesi kapeamman vyötärön – 3 täsmävinkkiä

Liikunta on erinomainen keino karistaa vyötäröltä ylimääräisiä kiloja. Pelkkien vatsalihasten treenaaminen ei kuitenkaan saa vyötäröä kaventumaan.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Vyötärönympäryys mitataan lonkkaluiden yläpuolelta, pehmeältä alueelta ennen alimpia kylkiluita.

Liikunta on erinomainen keino karistaa vyötäröltä ylimääräisiä kiloja. Pelkkien vatsalihasten treenaaminen ei kuitenkaan saa vyötäröä kaventumaan.

Liikakilojen karistaminen vyötäröltä ei kannata ainoastaan siksi, että housut istuisivat paremmin. Vyötärölihavuus lisää monien sairauksien, kuten tyypin 2 diabeteksen, rasvamaksan ja verenpainetaudin riskiä, ja sen vuoksi jenkkakahvoista on hyvä päästä eroon.

Vyötärölihavuutta voi olla myös normaalipainoisilla, joten vaa’an lukema ei välttämättä paljasta, onko vyötäröllä liikaa rasvaa. Vyötärölihavuus voidaan todeta yksinkertaisesti mittanauhan avulla. Jos vyötärön ympärys ylittää naisilla 90 cm ja miehillä 100 cm, puhutaan vyötärölihavuudesta. Sairauksien riski alkaa kuitenkin kasvaa jo silloin, kun naisilla vyötärön ympärys on yli 80 cm ja miehillä 94 cm.

Liikunta on tehokas tapa vähentää rasvaa vyötäröltä. Vaikka paino ei laskisikaan, säännöllinen liikunta poistaa vatsaontelon rasvaa ja parantaa veriarvoja.

Mutta miten kannattaa alkaa treenata, jos tavoitteena on kapeampi vyötärö? Listasimme kolme vinkkiä.

1. Suosi aerobista liikuntaa

Pitkäkestoinen kuntoliikunta on erinomainen tapa vähentää vatsarasvaa ja kaventaa vyötäröä. Hyviä lajeja ovat muun muassa kävely, uinti, juoksu ja pyöräily.

Reipasta liikuntaa tulisi harrastaa viikossa vähintään 2,5 tuntia. Vaihtoehtona on liikkua raskaammalla tasolla 1 tunti ja 15 minuuttia. Raskaat juoksulenkit eivät siis ole välttämättömiä kilojen karistamiseksi. Tunti reipasta kävelyä on yhtä hyvä treeni kuin puolen tunnin hölkkälenkki.

Vinkki! Tavalliseen kävelylenkkiin saa helposti lisätehoa pienillä muutoksilla.

2. Tee monipuolisia lihaskuntoliikkeitä

Pelkkien vatsa- tai kylkirutistusten tekeminen ei saa vyötäröä kaventumaan. Rasvaa ei valitettavasti voi polttaa paikallisesti.

Monipuoliset sykettä nostavat liikkeet – kuten burpee eli yleisliike, lankku ja sen variaatiot ja muut tehokkaasti rasvaa polttavat lihaskuntoliikkeet – auttavat karistamaan kiloja vyötäröltä.

Treenaa lihaskuntoa 1–2 kertaa viikossa. Jos et pääse kuntosalille, kokeile Anna.fi:n kotitreenejä!

3. Lisää hyötyliikuntaa

Hyötyliikunnalla voi olla paljonkin merkitystä energiankulutuksen kannalta. Kun päivän jokaisena tuntina kävelee 3 minuuttia, energiaa kuluu viikon aikana enemmän kuin silloin, jos tekee viikon aikana kaksi tunnin mittaista hikitreeniä.

Päivittäinen askelmäärä on helppo tapa arvioida arkiaktiivisuuttaan. Painonhallinta helpottuu, jos joka päivä tulee otettua yli 10 000 askelta.

Muista myös ruokavalio

Pelkällä liikunnalla on mahdollista pudottaa painoa muutaman kilon verran. Jos tavoitteena on useiden kilojen karistaminen, myös ruokavalioon täytyy kiinnittää huomioita.

Laihduttajan ei tarvitse kituuttaa minimikaloreilla. Jos dieetti on liian tiukka, sitä ei edes jaksa noudattaa pitkään. Järkevät muutokset ruokavaliossa tuottavat pysyvämmän tuloksen.

Liikakilot alkavat vähentyä jo sillä, että lisätään kasvisten, marjojen ja hedelmien käyttöä, syödään vähemmän kovaa ja enemmän pehmeää rasvaa, suositaan hitaita hiilihydraatteja, vältetään sokeripitoisia juomia ja pidetään kiinni säännöllisestä ruokarytmistä.

Lähteet: Healthline, Popsugar, Terveyskirjasto, WebMD

X