Liikunta

Rakastatko uimista, mutta et ole varma oikeasta tekniikasta? Olympiauimari paljastaa yleisimmät uintimokat ja vinkkaa, miten altaassa kannattaa toimia

Uintivalmentaja ja entinen olympiauimari Matti Rajakylä paljastaa suomalaisten tyypillisimmät uintivirheet. Kun niistä opettelee eroon, uimisesta tulee tehokasta, sujuvaa ja miellyttävää. – Hyvä uimari tekee hirveän vähän mitään ylimääräistä, Rajakylä sanoo.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Hilppa Alanko

Matti Rajakylä on uintivalmentaja ja entinen olympiauimari.

Uintivalmentaja ja entinen olympiauimari Matti Rajakylä paljastaa suomalaisten tyypillisimmät uintivirheet. Kun niistä opettelee eroon, uimisesta tulee tehokasta, sujuvaa ja miellyttävää. – Hyvä uimari tekee hirveän vähän mitään ylimääräistä, Rajakylä sanoo.

Uintivalmentaja ja entinen olympiauimari Matti Rajakylä on mukana Speedon kampanjassa, jossa hän valmentaa muun muassa Martina Aitolehteä ja Heidi Sohlbergia uimisessa. Mutta millaisiin asioihin tavallisten harrastelijauimareiden kannattaa kiinnittää huomiota?

Rajakylä listasi kolme tavallisinta uintimokaa:

1. Liika etenemiseen keskittyminen

Useimmiten ihmiset haluavat edetä altaassa mahdollisimman nopeasti. Liika etenemiseen keskittyminen ja etenemisen edistäminen pelkkää voimaa käyttämällä voi kuitenkin sotia uimaria itseään vastaan ja jopa hidastaa vauhtia.

– Käsien pyöritteleminen tuulimyllynä itse asiassa vain rasittaa ja väsyttää. Olen aina sanonut, että hyvän ja heikomman uimarin merkittävin ero on se, että hyvä uimari tekee hirveän vähän mitään ylimääräistä, Rajakylä kertoo.

Etenetkö sinä altaassa vain voimaa käyttämällä? Opettele vedessä liukumista ja keskity uinnin rytmiin, niin uintisi paranee.

2. Uloshengityksen unohtaminen

Ihminen pyrkii primitiivisesti vedessä ollessaan pitämään hengitystiet avoimena. Käytännössä se tarkoittaa, että pää työnnetään kohtuuttoman paljon ylöspäin ja kunnon sisään- ja uloshengityksen sijaan uinnin lomassa vain haukotaan happea.

Ihmiset unohtavat hyvän uloshengityksen usein jännityksen seurauksena. Jännitys ja uloshengityksen unohtaminen aiheuttavat sen, että happea ei saa tehokkaasti ja siksi sitä haluaa koko ajan lisää.

– Se on ikään kuin noidankehä, joka lopulta johtaa siihen, että joudutaan pysähtymään ja ottamaan tukea jostain sekä hengittämään vähän aikaa ennen kuin voidaan lähteä taas uimaan.

Huomaatko sinäkin toistavasi tätä noidankehää? Älä kannattele niskaasi jännittyneenä vaan opettele rentoutumaan vedessä. Kiinnitä huomiota sekä hyvään sisään- että uloshengitykseen.

Lue myös: Nyt polskitaan! Lääkäri listaa 7 syytä, miksi uiminen kannattaa – ja paljastaa yhden ihmisryhmän, jolle uinti ei välttämättä sovi

3. Huono uintiasento

Usein huono uintiasento aiheutuu siitä, ihmiset eivät osaa olla rentona vedessä. Jännittynyt, etukeno asento aiheuttaa sen, että lantio ja jalat uppoavat.

– Silloin jalkoja joutuu ylipotkimaan ylöspäin, Rajamäki sanoo.

Hyvän uintiasennon löytämisen edellytys on se, että vedessä pystyy olemaan rennosti. Pyri etsimään vedessä tasapaino ja ala liikkua niin, että ylläpidät tuota tasapainoa ja tasapainoista asentoasi koko ajan liikkuessasi.

X