Liikunta

Norsupalloa vai padelia? Piristä syksyä uudella liikuntatuttavuudella

Tänä syksynä voisi olla hyvä hetki kokeilla jotain, mikä ensi hätään vaikuttaa älyttömältä. Vai oletko jo testannut norsupalloa, sähköpyöräilyä tai padelia?

Teksti:
Maija Kajanto
Kuvat:
Istock

Jumppapallon voi viedä salilta myös ulos! Kokeile sitä vaikka norsupallon muodossa.

Tänä syksynä voisi olla hyvä hetki kokeilla jotain, mikä ensi hätään vaikuttaa älyttömältä. Vai oletko jo testannut norsupalloa, sähköpyöräilyä tai padelia?

Padelilla puhtia pohkeisiin

Kukapa meistä ei haluaisi purkaa kaikkia aggressioitaan mäiskimällä palloa pienessä lasikuutiossa lasten tennismailalla? Suurin piirtein näistä elementeistä on tehty jatkuvasti suosiotaan kasvattava padel.

Meksikossa kehitetty peli on sopiva yhdistelmä tennistä ja squashia. Kenttä on pienempi ja aidattu kolmimetrisillä lasiseinillä. Peliä pelataan lähtökohtaisesti aina nelinpelinä.

Säännöt muistuttavat pitkälti tenniksen sääntöjä, mutta kentän pienuuden ansiosta tekniikalla ei ole yhtä suurta merkitystä kuin tenniksessä. Niinpä lajista on helppo saada kiinni ja se on luonteeltaan myös hyvin sosiaalinen.

Padel-kenttiä löytyy eri puolilta pääkaupunkiseutua ja useimmista isoista kaupungeista ympäri Suomen. Padel-maila maksaa halvimmillaan 20 euroa, muuten varusteiksi riittävät tennispallot ja sisäpelikengät.

Lue lisää: www.padelclub.fi

Jalkapalloa norsujen tyyliin

Miksi pelata jalkapalloa jalkapallolla, kun samalla vaivalla voit pelata sitä jumppapallolla?

Savonlinnassa 2000-luvun alkupuolella kehitetty norsupallo on levinnyt muuallekin Suomeen rytinällä. Nykyään jättipallon perässä juoksevat niin työpaikkojen virkistysporukat kuin maailmanmestaruuspokaalia tavoittelevat sekajoukkueet.

Norsupallo muistuttaa pääpiirteissään jalkapalloa. Kenttä on jalkapallobaanaa pienempi, mutta maalit ovat normaalikokoiset jalkapallomaalit. Maalivahteja ei ole, vaan kaikki kentällä operoivat pelaajat ovat kenttäpelaajia. Myöskään paitsiota ei ole, eikä palloon saa koskea kädellä edes maalia torjuessaan. Kentällä on kerrallaan viisi pelaajaa yhdestä joukkueesta.

Isompi pallo tuo peliin paitsi hauskuutta, myös haastetta: se lähtee helpommin tuulen mukana, pomppaa oikein osuessaan suoraan ylöspäin ja poukkoilee muutenkin niin, että tekniikalla ei tässä lajissa kikkailla samassa määrin kuin perinteisemmän pallon kanssa. Voimaa sen sijaan tarvitaan, sillä iso jumppapallo on selvästi raskaampi potkittava kuin perinteinen futis.

Norsupallon MM-kisat järjestetään vuosittain Savonlinnassa, josta löytyy lajin aktiivisia harrastajia paljon.

Lue lisää: www.norsupallo.fi

Vaihda sähköpyörään

Kun ilmat kylmenevät, moni laittaa pyörän talviteloille. Syy on se yleisin: kun samaan aikaan tulee polkiessa hiki ja viimassa kylmä, ei lyhyenkään pyörämatkan jälkeen halua enää mihinkään muualle kuin saunaan.

Pyöräilyn lopettamisen sijaan voisi kuitenkin kokeilla pyöräilyn miellyttävämpää versiota eli sähköpyöräilyä. Laji sopii syksyyn hämmästyttävän hyvin. Kun sähkö auttaa ylämäessä ja vastatuulessa, polkeminen on kevyttä hommaa. Voi siis huoletta sonnustautua riittävän paksuun talvivarustukseen, joka pitää viiman loitolla. Kesäkauden päättyessä pyöräteillä on myös hyvin tilaa viilettää.

Mopolla ajelusta ei kuitenkaan ole kyse; sähköpyörä vaatii omaa polkemista ja rasitustaso on suurin piirtein sama kuin kävelyssä. Sähköpyöräily sopii siis kuntoilumuodoksi silloinkin, jos kunnonkohotusprojekti on vasta käynnistymässä tai jos syysflunssa on tuloillaan eikä halua rehkiä täydessä hiessä.

Syksyinen sähköpyöräilijä tarvitsee paksujen vaatteiden lisäksi kunnollisen ajopelin. Sähköpyörien hinnat liikkuvat tuhannesta kymppitonniin, mutta lajia aloittelevan kannattaa tehdä ensimmäinen koeajo vuokraamalla pyörä vaikka päiväksi.

Sähköpyörä
Sähköpyörä vaatii omaa polkemista ja rasitustaso on suurin piirtein sama kuin kävelyssä.
X