Liikunta

Onnistuuko sinulta valakyykky? Testaa, pystytkö tekemään liikkuvuutta ja lihasvoimaa vaativan liikkeen

Valakyykky on monipuolinen liike, joka vaatii liikkuvuutta sekä ylä- että alavartalosta. Katso ohjeet valakyykkyyn videolta!

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Johanna Jantunen

Valakyykky tehdään kepin kanssa.

Valakyykky on monipuolinen liike, joka vaatii liikkuvuutta sekä ylä- että alavartalosta. Katso ohjeet valakyykkyyn videolta!

Valakyykky mittaa liikkuvuutta, liikehallintaa ja lihasvoimaa. Se onkin oiva liike paljastamaan, millaisessa kunnossa oma keho on.

– Liike vaatii monesta osasta kroppaa liikkuvuutta, tasapainoa sekä myös voimaa. Valakyykky ei ole yksinkertaisin ja helpoin liike, joten ei ole ihme, jos se ei heti onnistu, kertoo fysioterapeutti ja personal trainer Päivi Tuomela Kuntokompassista.

Valakyykyksi kutsutaan liikettä, jossa kyykätään pitäen keppiä suorilla käsillä pään yläpuolella. Testaa, miten valakyykky onnistuu sinulta.

Näin teet valakyykyn

Tarvitset välineeksi ainoastaan jumppakepin tai harjanvarren. Liikkeen voit tehdä kengät jalassa tai ilman kenkiä.

  1. Asetu seisomaan hartioiden levyiseen haara-asentoon. Varpaat saavat osoittaa vähän ulospäin.
  2. Ota kepistä hartioita leveämpi ote. Nosta keppi suorille käsille pään yläpuolelle.
  3. Tee valakyykky laskeutumalla kyykkyyn niin syvälle kuin mahdollista. Pidä koko ajan keppiä suorilla käsillä pään yläpuolella. Huomioi, että polvet pysyvät jalkaterien kanssa samansuuntaisessa linjassa ja että kantapäät pysyvät lattiassa. Siitä ei ole haittaa, jos polvet taipuvat varvaslinjan yli.
  4. Nouse ala-asennosta takaisin ylös.

Katso vielä alla olevalta videolta, kuinka valakyykky tehdään:

Jos liike onnistui hienosti, kehosi liikkuvuus on hyvällä tasolla ja jaloistasi löytyy lihasvoimaa.

Jos kätesi eivät pysy suorina tai kädet lähtevät kallistumaan eteenpäin, olkanivelen tai rintarangan liikkuvuus voi olla rajoittunut.

Jos taas kantapäät nousevat lattiasta, nilkkojen liikkuvuudessa voi olla työstettävää.

Jos polvet lähtevät kääntymään kyykyssä sisäänpäin, yksi syy siihen voi olla se, että kyykyn liikemalli ei ole vielä riittävän tuttu ja se vaatii lisää opettelua. Syynä voi myös olla esimerkiksi rajoittunut lonkan tai nilkan liikkuvuus tai pakaralihasten tai lähentäjien heikkous.

Jos valakyykky tuntuu liian raskaalta tehdä, jalat vaatisivat enemmän lihasvoimaa.

Lue myös: Syväkyykystä ratkaisu selkävaivoihin ja hartiajumeihin? Näin teet syväkyykyn oikein

Mitä tehdä, jos valakyykky ei suju?

Riippuen siitä, miksi valakyykky ei onnistunut, ongelmaa voi työstää ja siinä samalla voi kehittää liikkuvuuttaan.

– Jos kyse oli liikkuvuusrajoituksesta olkanivelessä, kannattaa lähteä tekemään liikkuvuusharjoituksia olkanivelelle. Yksi aika monelle toimiva harjoite tähän on tehdä olkanivelen avauksia kepillä niin, että vie keppiä suorin käsin vartalon edestä pään yli vartalon taakse ja takaisin, Päivi Tuomela kertoo.

Jos puolestaan itse kyykky tuntuu liian raskaalta, ensin voi harjoitella tavallisia kyykkyjä ja tehdä erikseen yläkropan harjoitteita.

Kyykkyä voi myös alkuun harjoitella tuettuna. Tämä onnistuu pitämällä käsillä kiinni esimerkiksi tuolin selkänojasta tai tolpasta samalla kun tekee kyykkyjä. Tuki helpottaa tasapainon säilyttämistä.

– Tässä kyykkyvariaatiossa voi olla alkuun helpompi keskittyä hyviin alaraajalinjauksiin ja hyvään kyykkytekniikkaan kauttaaltaan. Kun liikettä tehdään vielä laajalla liikeradalla, se on hyvä liike kehittämään lonkan ja nilkan liikkuvuutta.

Kun omia kehityskohtia on saanut työstettyä, kannattaa kokeilla valakyykkyä uudestaan. Laajalla liikeradalla tehtävä valakyykky on monipuolinen liike edistämään liikkuvuutta ja samalla lihasvoimaa.

Lue myös Kotilieden juttu: Yksi helppo liike paljastaa, että lihaksesi ovat huonossa kunnossa – asiantuntija ohjeistaa, miten jokaisen kannattaisi treenata lihaksiaan

X