Liikunta

Paljasjalkakengät lupaavat lihaksille hyvää – Anna kokeili 6 viikkoa ja tämä siitä seurasi

Paljasjalkakenkien käytön luvataan voivan parantaa kehon kiputiloja ja tekevän muutenkin hyvää lihaksille ja jalkaterveydelle. Selkäkipuinen toimittaja kokeili kenkiä kuukauden ajan. Miten kävi?

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Paljasjalkakengät parantavat tuntumaa alustaan. 

Paljasjalkakenkien käytön luvataan voivan parantaa kehon kiputiloja ja tekevän muutenkin hyvää lihaksille ja jalkaterveydelle. Selkäkipuinen toimittaja kokeili kenkiä kuukauden ajan. Miten kävi?

Siinä ne nyt ovat, elämäni ensimmäiset paljasjalkakengät. Takana ovat ajat, jolloin paljasjalkakengät olivat rumia, varvassukkien näköisiä tossuja. Nämä ovat ihan tavallisten kenkien näköiset, mitä nyt vähän pyöreämmän ja isomman näköiset kärjestään.

Kenkien pitää mielestäni olla ennen kaikkea mukavat. Kävelen paljon. Päivittäin tulee koiranulkoilutusta, lasten kanssa ulkoilua ja arkiliikuntaa vähintään terveyssuositusten mukainen 10 000 askelta, usein lähes tuplat.

Usein kävelen minua puolet elämästäni vaivanneen alaselkäkivun kanssa tai sitä karkuun. Liikunta auttaa kipuihin, silloin kun eivät aivan akuuteimmillaan ole. Fysioterapeutin ohjeet lihaskunnon ylläpitämisestä ja monipuolisen liikunnan merkityksestä kipujen ja kramppien ennaltaehkäisyssä ovat kirkkaina mielessä.

Selkäkivusta on vaivihkaa tullut osa elämää. Olen valmis kokeilemaan lähes mitä tahansa, jotta pääsisin siitä eroon. Miksei siis esimerkiksi paljasjalkakenkiä?

Paljasjalkakenkien suosio on koko ajan nousussa, ja niiden luvataan korjaavan kehon lihastasapainoa. Paljasjalkakengät kun jäljittelevät mahdollisimman tarkasti paljain jaloin kävelemistä, jolloin koko jalka ja sen lihakset ovat kokonaisuudessaan käytössä, ilman kengän kantakorotuksia, ulkoisia tukia tai paksua ja jäykkää, maaperäkontaktin häivyttävää pohjaa.

– Tavallinen kenkä turruttaa ja inaktivoi jalan, tiivistää jalkaterapeutti Veera Keltanen.

– Niissä on kantakorotusta mukana ja monissa malleissa myös kärki nousee eli varpaat ovat ylöspäin ojennuksessa myös. Tällöin jalka ei ole luonnollisessa asennossa, vaan askelluksessa kanta iskeytyy voimakkaasti maahan.

Keltasen mukaan kantaiskun sijaan askelluksessa pitäisi tapahtua kantahipaisu, eli kantapään tulisi vain käväistä maassa ja painon siirtyä jalan keski- ja etuosalle saman tien. Monissa kengissä yleinen iskunvaimennusominaisuus ei auta, vaan oikeastaan vain siirtää ja laajentaa ongelmaa: vaimennuksen takia jalassa ei tunnu, mutta selässä kyllä tuntuu.

Mutta nyt tulee muutos! Paljasjalkakengät jalkaan ja kävelemään koko päiväksi, kuten esi-isämme savanneilla, vai miten se nyt menikään?

Jalkaterapeutti Keltanen torppaa aikeeni.

– Yleinen virhe on aloittaa liian innokkaasti. Paljasjalkakenkiin siirtyminen on niihin tottumattomalle jalalle iso muutos. Kipuja voi tulla, kun kroppa ottaa uusia lihaksia käyttöön ja lihakset alkavat toimia eri lailla. Mitä vanhempi ihminen on kyseessä, sitä todennäköisemmin lihakset tulevat alkuun kipeiksi. Lapsilla ja nuorilla tottuminen on yleensä nopeaa.

Ihmiskunta on kävellyt suurimman osan olemassaolostaan ilman kenkiä.

– Evoluutio on tehnyt jalkamme sellaisiksi, että ne toimivat parhaiten sellaisina kuin ovat: paljaina. Tukevien jalkineiden mukana on tullut paljon ongelmia, välilevyn pullistumia, tuki- ja liikuntaelinongelmia.

Ensikosketus hiekkatien muhkuroihin

Askeltelen uusilla kengilläni kohti lähimetsää ja ajattelen koko ajan jalkojani. Miltä kenkä tuntuu, osaanko kävellä oikein, toimivatko jalkani niin kuin pitääkin?

Kyllä ne vaikuttavat toimivan. Kävely on kevyttä ja helppoa, eikä ihme kun kengät ovat niin kevyet. Tämä on aivan toista kuin lompsia painavilla, paksupohjaisilla talvikengillä. Paljasjalkakengät tunnetaan myös toisella nimityksellään kevytjalkineina, ja se on itse asiassa hyvin osuva nimi.

Kävellessäni nautin paitsi keveydestä, myös siitä tietoisuudesta, että nyt jalanterän mekanismit ja kaikki pienet lihakset pääsevät töihin.

”Tuntuu kuin aistimaailmaan olisi avautunut aivan uusi ulottuvuus.”

Saamieni ohjeiden mukaan pidän ensimmäisen lenkin kilometrin mittaisena. Sitten palaan kotiin tunnustelemaan, miltä kropassa tuntuu. Illalla eikä vielä seuraavana aamunakaan ei miltään. Seuraavana päivän kävelen kaksi kilometriä. Lopputulos on sama: ei kipuja.

Ensi päivien jälkeen ilmat muuttuvat kylmiksi ja maa saa lumipeitteen. Riemastuneena huomaan, kuinka aistin kävelytien pinnalle sirotellun hiekoitushiekan, samoin pienet lumikokkareet ja pinnanmuotojen erot.

Tämän huomasin heti ensi lenkistä lähtien, ja se on mukava tunne. Tavallisilla kengillä kävellessä jaloilla ei ole aavistustakaan, mitä kaikkia pieniä muhkuroita askelten alle osuukaan ihan tavallisella kävelytiellä. Tuntuu kuin aistimaailmaan olisi avautunut aivan uusi ulottuvuus.

Alkuinnostus kostautuu: lihaskipuja ja selkäsärkyä

Talvisäillä ainoa miinus alustan suhteen on ajoittainen liukkaus. Aloittelijana tuntuu, että tukevan paksun pohjan suoma ”suoja” jäätä vastaan puuttuu. Varsinkin alamäissä huomaan alkavani köpötellä varovasti, mutta sitten huomaan, että liukastelu pysyy paremmin poissa normaalilla, koko jalalla reilusti alustaan varaavalla kävelyllä.

Paljasjalkakenkäilyn asiantuntijat ovatkin sitä mieltä, että parempi tuntuma alustaan ja herkemmät aistiärsykkeet itse asiassa parantavat tasapainoa.

– Liukastuminen kovempipohjaisilla kengillä johtuu siitä että, isku tulee alustaan niin kovalla voimalla, ettei ehdi huomata kaatumisrefleksiä. Kun jalkapohjan tunto alustaan on herkempi, informaatio tulee aivoihin nopeammin ja liukastumiseen ehtii reagoida, Keltainen selventää.

Helposta alusta innostuneena laitan paljasjalkakengät pidemmälle kävelylle. Siitä tulee reilun tunnin lenkki kivassa pikkupakkasessa, vauhti on reipas ja paljasjalkakengät vievät eteenpäin kuin unelma.

Terve lihaskipu kertoo, että paljasjalkakengät aktivoivat aiemmin vähällä käytöllä olleita lihaksia.
Terve lihaskipu kertoo, että paljasjalkakengät aktivoivat aiemmin vähällä käytöllä olleita lihaksia.

Takaisin kotikulmille päästyäni sen huomaan: etureidet tuntuvat tönköiltä ja aroilta, samaan tapaan kuin joskus oikein rankan ja pitkän juoksutreenin jälkeen. Illalla pohkeissakin tuntuu, ja tavallisesti vasemmalle painottuva alaselkäkipuni on siirtynyt keskelle. Olenko tulossa kipeäksi, käy mielessä.

Mutta jo seuraavana aamuna jalkakivut ovat poissa, ja tajuan ne kengistä johtuneiksi. Tervettä lihaskipua siis, joka vain kertoo siitä että uusia lihaksia kehossani on aktivoitunut. Palaan takaisin hieman lyhyempien lenkkien pariin muutamaksi päiväksi, eivätkä jalkakivut enää palaa. Alaselkään keskittynyt kipu sen sijaan pysyy, mutta edelleen uudessa kohdassa keskellä eikä tavanomaisessa paikassaan.

Muutaman päivän ajan selkäkipu on aika sietämätöntä ja vaivaa öisinkin. Jatkan silti sitkeästi paljasjalkakengillä kävelemistä, lenkit pikku hiljaa pitenevät eikä jalkojen lihaksissa ole enää mitään ongelmaa.

Lue myös: Milloin kenkien desinfiointi on tarpeen? Kysyimme asiantuntijalta

Kokeilun tulos: paljasjalkakengät jatkoon

Eräänä kauniina aamuna kuukauden kokeilujakson loppupuolella havahdun siihen, että selkä ei ollut koko yönä kipeä. Eikä ole päivälläkään.

Voin laittaa sukat jalkaan ja aivastaa ilman, että alaselkää vihloo. Varmasti ei voi vielä sanoa, kuuluuko tämä normaaliin vaihteluun, joka selkäkivuissani muutenkin on. Tämä kivuton jakso on hankalan syksyn jälkeen joka tapauksessa erittäin tervetullut.

Ja olkoon paljasjalkakenkien osuus siihen olematon tai ratkaiseva, sillä ei ole väliä. Näillä kengillä jatkan joka tapauksessa.

”Jotkut kuulemma kävelevät paljasjalkakengissä omissa häissä.”

Kun paljasjalkakenkien käytön jälkeen vetää jalkaansa tavalliset jalkineet, tajuaa ettei halua niihin enää palata. Miten olen käyttänyt näin painavia ja kömpelöitä kenkiä? Päkiässä tuntuu epämukavaa ahtautta, ikään kuin jokin pakottaisi jalkaa väärään asentoon (ja niinhän pakottaakin!), varpaat tökkäävät ja puristuvat kärkeen.

Toisin sanoen paljasjalkakengät ovat jalassa niin mukavat, että niillä kävelisi vaikka aina, juhlissakin ja jopa omissa häissä. Kuten muuten jotkut kuulemma tekevätkin. Ymmärrän heitä oikein hyvin.

Kokeilussa oli mukana Be Lenka- ja Groundies -paljasjalkakengät.

Kovimmilla pakkasilla kokeilussa olivat kompromissikengät eli Otz-talvikengät paljasjalkaominaisuuksilla. 

Lähteitäpaljasjalkakengat.net,
kevytjalkineet.fi

Korjattu 24.1.: Paljasjalkakengät tunnetaan toisella nimityksellään kevytjalkineina.

X