Liikunta

Sykkeenmittauksen ABC

Teksti: Anna.fi

Sykkeenmittauksen ABCMitä syke kertoo? Sydän on elimistön kierroslukumittari ja syke kertoo luotettavaa ja reaaliaikaista tietoa liikuntasi vaikuttavuudesta

Vaikka voit monien omakohtaisten tuntemusten perusteella havaita kuinka kehosi toimii harjoituksen aikana (rasitus, hengästyminen, fyysiset tuntemukset), mikään näistä ei ole yhtä luotettava kuin sydämen syke.

Miksi sykettä kannattaa mitata?

Liikunnan nautittavuus > Tekee liikunnasta mukavampaa

Energiankulutus > Kertoo reaalikaisesti kulutuksesta

Liikunnan vaikuttavuus > Kertoo kuinka liikunta vaikuttaa, onko liikunta riittävän tehokasta, muttei liian rasittavaa.

Harjoittelun turvallisuus > Tekee harjoittelusta turvallista antamalla konkreettiset, turvalliset ja henkilökohtaiset sykerajat

Kunnon kehitys > Kertoo kuinka kunto on kehittynyt

Liikunnan teho

Liikunnan rasitusta eli tehoa voidaan parhaiten mitata sykkeen avulla. Jokainen henkilö reagoi yksilöllisesti liikuntaan johtuen muun muassa erilaisesta sydämen koosta, fyysisestä kunnosta, taidoista ja päiväkohtaisesta mielen ja kunnon vaihtelusta. Hyväkuntoisella henkilöllä syke palautuu rasituksen jälkeen lepotilaan nopeammin kuin huonokuntoisella henkilöllä.

Maksimisyke ja leposyke

Maksimisykkeellä tarkoitetaan sydämen suurinta mahdollista lyöntitiheyttä. Toinen keskeinen sykearvo maksimisykkeen ohella on leposyke. Parhaiten leposykkeen saa mitattua heti aamulla ennen sängystä nousua, mielellään useana aamuna peräkkäin.

Tavoitesykealue

Tavoitesykealue on alasykerajan ja yläsykerajan välinen sykealue, joka ilmaistaan lyönteinä minuutissa tai prosentteina maksimisykkeestä.

Harjoitus voidaan jakaa useaan erilaiseen tehoalueeseen. Yleisimmin käytetään jaottelua kolmeen tai viiteen tehoalueeseen. Kullakin näistä tehotasoista erilaiset kehon mekanismit vaikuttavat terveyteen ja kunnon kehittymiseen.

Kevyt tehoalue

Sykkeen ollessa 60-70% maksimista, liikutaan kevyellä teholla. Tällä tehotasolla elimistö käyttää rasvaa pääasiallisena energianlähteenään, minkä vuoksi tämä tehotaso soveltuu hyvin myös painonhallintaan. Liikkuminen tällä teholla tuntuu melko helpolta useimmista ihmisistä, ja sillä on seuraavat edut:

  • Auttaa painonhallinnassa
  • Parantaa kestävyyttä
  • Parantaa aerobista kuntoa

Kohtuullinen tehoalue

Sykkeen ollessa 70-80% maksimista, liikuntaan kohtuullisella teholla. Tämä tehotaso sopii erityisen hyvin niille, jotka liikkuvat säännöllisesti. Useimmille ihmisille tämä on yleensä suurin tehotaso, jota he voivat pitää yllä ja yhä tuntea olonsa mukavaksi ja kivuttomaksi. Liikkuminen tällä tehotasolla kehittää erityisen tehokkaasti aerobista (kardiovaskulaarista) kuntoa. Liikunta kohtuullisella teholla saa aikaan seuraavia etuja:

  • Parantaa aerobista kuntoa
  • Parantaa kestävyyttä
  • Auttaa painonhallinnassa
  • Mukauttaa kehoa työskentelemään suuremmalla teholla
  • Auttaa lisäämään nopeutta, jota voi pitää yllä ilman maitohapon muodostumista (nostaa anaerobista kynnystä)

Suuri tehoalue

Sykkeen ollessa 80-90% maksimista,  liikutaan kovalla teholla, jolloin liikunta tuntuu raskaalta. Tällä tehotasolla liikkuessasi huomaat hengästyväsi huomattavasti, lihaksesi väsyvät ja tunnet uupumusta. Liikunta tällä tehotasolla parantaa lihasten kykyä sietää maitohappoa ja parantaa kykyä voimakkaaseen lyhytaikaiseen ponnistukseen.

Ville Uronen
Polar Electro Finland Oy

X