Liikunta

Tämä jumppahaaste leviää nyt ihan kaikkialla – miten toimii helpotettu käsilläseisonta?

Joko näit seinähaasteen, jossa maailma kääntyy päälaelleen?

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Istock

Viimeisin treenihaaste kääntää kropan ylösalaisin.

Joko näit seinähaasteen, jossa maailma kääntyy päälaelleen?

Kuluvan kesän hittihaaste on tämä: jalka seinään, käännös ympäri, kädet maahan ja koipi lattiasta ilmaan. Ja kas, sitähän seisoo käsillään!

Somehaaste on syystä viraali. Temppu on näyttävä ja kääntää tekijänsä voimistelijamaisesti ylösalaisin.

@katieontheflipside

Had to try this one for all us upper 30s moms that question whether we still got it. 💪🏼😅 #over30club #mombod #wallchallenge #motherhoodunplugged

♬ 3 2 1 BANG – ECHER

Toki haasteeseen tarttui myös näyttelijä ja somesankari Kiti Kokkonen:

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön kitikokkonen (@kitikokkonen) jakama julkaisu

Moni perässä tehnyt arkiliikkuja vakuuttaa: se näyttää vaikealta, mutta ei ole. Varmuuden vuoksi TikTok merkkaa haasteeseen liittyvät videot: osallistuminen saattaa johtaa loukkaantumiseen.

Alkuun levisivät klipit, joissa treenaajat brassailevat liikkeellä, mutta nyt suuri osa on tavallisten tallaajien nauhoituksia. Silmille tulee myös pätkiä, joissa käsilläseisontaa tehdään koko perheellä, kolmella raajalla, jopa osuen varpailla omaan päälakeen.

Käsilläseisonta on harjoitteena monipuolinen, sillä se kehittää sekä ylä- ja keskivartalon lihaksia että tasapainoa.

– Liikunta-, tai urheilutaitojen oppimiselle ole löydetty erityisiä herkkyyskausia. Käsilläseisonta on siis mahdollista oppia ilman minkäänlaista aikaisempaa kokemusta ja vieläpä aikuisiällä, kertoi Käsilläseisontakirjan kirjoittaja Jukka Rajala Annan haastattelussa.

Kehonpainoharjoitteluun erikoistunut valmentaja Rajala kertoi käsilläseisonnan tekniikkaa käsitelleessä jutussa, että voimisteluliikkeen kolme tärkeää tekijää ovat asento, tasapaino ja ponnistaminen.

Lue myös: Näin pääset käsilläseisonnassa alkuun ja saat tuloksia

Seinälle kiipeäminen voidaan aloittaa kaukaa seinästä. Tällä tavoin pidetään huolta siitä, ettei kaatumisen vaaraa ole ja samalla keho vahvistuu. 

Osalla asento pää alaspäin saattaa herättää pelkoa.  Suurelle osalle se aiheuttaa enemmänkin kykenemättömyyttä korjata kehoa haluttuun asentoon.

Muistatko aiemmat liikkuvuushaasteet? Ne ilahduttavat edelleen

Kenkähaasteessa kolmisen vuoden takaa maattiin selällään yksi jalka pystyssä, ja tuon jalan päälle asetettiin lenkkari tasapainoilemaan jalkapohjan päälle. Sitten vain hidas ja hallittu kierähdys mahan kautta ympäri – pudottamatta kenkää!

Haasteessa parasta on tasapainon kehittyminen. Vaikka ensimmäisillä kerroilla hommasta ei meinaa tulla mitään, kolmaskymmenes kerta toden sanoo.

Haaste käy myös älypelistä, kun vartalo solmussa miettii mihin suuntaan ojentautuisikaan, jotta kenkää pitelevä jalkapohja pysyy varmasti vatupassissa.

Haasteiden haaste, lankutus, oli täysin odottamaton viraali-ilmiö, joka on täyttänyt jo pyöreitä! Kesä 2011 muistetaan lankutuksen kulta-aikana. Käytännössä kyse oli vatsallaan makaamisesta vartalo tikkusuorana erilaisilla haastavilla kalusteilla ja mitä mielikuvituksellisemmilla tavoilla.

Keskivartalon pitoon lankkuhaaste on edelleen hauska testi. Aloittaa voi varovasti vaikka ruokapöydän päällä. Sen jälkeen voi edetä kokeilemaan, pysyykö navallaan ruokatuolilla.

via GIPHY

Juuri ennen käsilläseisontahaastetta levisi toinen liikkuvuushaaste, joka hyödynsi seinää, seinäkyykky. Pystytkö laskeutumaan kyykkyyn, kun seisot kädet vasten seinää, varpaat kymmenisen sentin päässä seinästä?

Tällä vuoden 2021 viraalihaasteella ei tainnut olla sitä selvästi muista erottavaa nimeä, mutta kutsuttakoon sitä nyrkkikyykyksi. Haasteen isä, urheilufysioterapeutti Peetu Lehmus yllytti kokeilemaan selkärangan liikkuvuutta: pysyvätkö kantapäät maassa ja takapuoli aloillaan, jos yrittää laskea otsansa kohti lattiaa, vasten kahta päällekkäin asetettua nyrkkiä?

X