Liikunta

Tämän verran kävelyä päivässä riittää – saavuta 10 mahtavaa terveyshyötyä

Käveleminen tekee ihmiselle hyvää. Jos säännöllisen kävelylenkkeilyn ottaa tavaksi, sekä mieli että keho kiittävät.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Puolen tunnin kävelylenkki ystävän kanssa voi saada stressin katoamaan.

Käveleminen tekee ihmiselle hyvää. Jos säännöllisen kävelylenkkeilyn ottaa tavaksi, sekä mieli että keho kiittävät.

Itseään ei tarvitse rääkätä hikijumpilla tai juoksulenkeillä, jos ei välttämättä halua. Reipas kävely riittää terveyden kannalta liikunnaksi oikein hyvin.

Kävely ylläpitää terveyttä ja kohentaa kuntoa

Kävely on loistava tapa ylläpitää terveyttä ja jopa kohentaa kuntoa. Toisin kuin monet muut urheilulajit, kävely on ilmaista, se ei vaadi erityisiä välineitä ja sitä voi harrastaa missä ja milloin vain. Eikä kävelylenkkeilyä ole koskaan liian myöhäistä aloittaa: käveleminen ei katso ikää tai kuntotasoa.

Mutta kuinka paljon päivässä oikeastaan pitäisi kävellä, jotta kävelyllä saavutettaisiin terveyshyötyjä?

Tee lähes joka päivä 30 minuutin kävelylenkkejä, edistät hyvinvointiasi.
Jos alat tehdä lähes joka päivä 30 minuutin kävelylenkkejä, edistät hyvinvointiasi.

Tutkimusten perusteella noin puolen tunnin reipas kävely useampana päivänä viikossa on hyvinvoinnin kannalta riittävää. UKK-instituutin liikuntasuositusten mukaan jo puolen tunnin päivittäinen tai lähes päivittäinen kävelylenkki pitää yllä terveyttä ja aloittelevalla liikkujalla myös parantaa kuntoa. Kävellä voi putkeen tai pätkissä: kaksi 15 minuutin kävelylenkkiä toimii yhtä hyvin kuin yksi puolen tunnin yhtäjaksoinen lenkki.

Kävelyn määrää voi mitata ajan lisäksi myös askelissa. UKK-instituutin mukaan suositeltava päivittäinen askelmäärä on 9 000 askelta ja ihanteellinen määrä 13 000 askelta. Jos päivässä kertyy 5 000 askelta tai vähemmän, aktiivisuus on riittämätöntä.

Jos alat tehdä lähes joka päivä 30 minuutin kävelylenkkejä, edistät hyvinvointiasi ainakin seuraavalla 10 tavalla:

1. Kävely kohentaa ryhtiä ja vahvistaa lihaksia

Kun kävelet reippaasti ja ryhdikkäästi, lihaksesi vahvistuvat ja ryhtisi paranee. Kävellessä sekä sääret että pakarat tekevät töitä. Kävely vahvistaa myös keskivartaloa.

Jos haluat haastaa lihaksiasi, valitse reitti, jonka varrella on mäkiä tai portaita. Voit myös lisätä kävelylenkkeihisi silloin tällöin hiukan lisää vauhtia tai pituutta.

2. Luusto pysyy kunnossa

Kävely tekee hyvää luustolle. Kun jalka osuu maahan, luustoon kohdistuu isku, joka tekee sille hyvää. Kävellessä ihminen myös kannattelee omaa kehonpainoaan ja tekee työtä painovoimaa vastaan, mikä vahvistaa luita.

Luusto hyötyy erityisesti vaihtelevassa maastossa, kuten metsässä, tehdystä kävelylenkistä. Kävelylenkin aikana on myös mahdollista tehdä hyppyjä ja loikkia. Ärsykkeet, tärähdykset ja iskut vahvistavat luustoa.

3. Rasva- ja sokeriarvot paranevat

Säännöllinen kävely parantaa veriarvoja, kuten veren rasva- ja sokeritasapainoa. Samalla riski sairastua tyypin 2 diabetekseen pienenee.

4. Nukahtaminen helpottuu

Jos kärsit univaikeuksista, aloita kävelylenkkeily. Säännöllinen kävely auttaa nukahtamaan nopeammin ja nukkumaan pidempään. Erään tutkimuksen mukaan unettomuudesta ja yöllisistä heräilyistä kärsivien uniongelmat vähenivät, kun he harrastivat kohtalaisesti rasittavaa liikuntaa. Juoksemisesta tai painojen nostamisesta sen sijaan ei ollut unen kannalta hyötyä.

5. Mieli pysyy virkeänä

Kävely tekee hyvää myös aivoille. Käveleminen tehostaa aivojen verenkiertoa ja kirkastaa ajatuksia. Journal of Experimental Psychology, Learning, Memory and Cognition –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kävelylenkki voi myös ruokkia luovuutta.

Muistikin hyötyy kävelystä. Mayo Clinicin tutkimuksen mukaan jo 20 minuutin päivittäinen kävely alensi alttiutta sairastua dementiaan 40 prosentilla.

Jos lähdet kävelylle ystävän, kumppanin tai perheenjäsenen kanssa, juttutuokio kävelylenkin lomassa voi myös lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja piristää mieltä.

6. Kävely lisää elinvuosia

Saarlandin yliopiston tutkimusten mukaan jo 25 minuutin päivittäinen kävelylenkki voi lisätä elinikää seitsemällä vuodella.

7. Sydän pysyy terveenä

Kävely kehittää sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Saarlandin yliopiston tutkimuksen mukaan maltillisesti kuormittava liikunta voi jopa puolittaa riskin kuolla sydänkohtaukseen 50–69-vuotiaana.

Säännöllinen kävely ehkäisee mm. verenpaineen ja kolesterolin nousua. Korkea verenpaine rasittaa sydäntä ja on koko elimistölle haitallista: se voi pahimmassa tapauksessa johtaa halvaukseen tai sydänkohtaukseen.

Kun teet välillä lenkkejä, joissa kävelet tavallista reippaammin ja hengästyt, voit edistää hengitys- ja verenkiertoelimistösi kuntoa entisestään.

8. Painonhallinta helpottuu

Painonpudotus ei vaadi äärimmäisiä liikuntasuorituksia. Kun noudatat terveellistä ruokavaliota ja lisäksi käyt säännöllisesti reippailla kävelylenkeillä, voit huomata ylimääräisten kilojen vähitellen karisevan. Kävely edistää aineenvaihduntaa ja auttaa rasvaa palamaan. Säännöllinen kävely voi myös parantaa kehon kykyä sietää insuliinia, mikä auttaa sulattamaan rasvaa.

9. Riski sairastua vakavasti pienenee

Säännöllinen käveleminen alentaa sydänkohtauksen, tyypin 2 diabeteksen, masennuksen, dementian, osteoporoosin ja joidenkin syöpien riskiä.

New England Journal of Medicine –lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan naisilla, jotka kävelivät 30 minuuttia tai enemmän viitenä tai useampana päivänä viikossa, oli 30 prosentin pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

10. Kävely vähentää stressiä

Käveleminen auttaa vähentämään stressiä monella tapaa. Se voi saada aivot meditatiiviseen tilaan, lisätä endorfiinien tuotantoa ja tehdä olosta pirteämmän. Erityisesti metsässä tai luonnon rauhassa kävellessä mieli pääsee lepäämään.

Lähteet: Develop Good Habbits, Harvard Health Publications, Independent, PreventionUKK-instituutti

* 8. kohtaa muokattu 22.1.2024.

Lue myös:

Pidätkö kävelemisestä? 6 asiaa, jotka se paljastaa sinusta

Laihdu helposti kävellen!

Kävely kannattaa – starttaa nyt!

Muuta kävely tehotreeniksi – Personal trainerien ohjeet

X