Treenimotivaatio ei aina ole huipussaan. Joskus liikunnan voi jättää väliin, mutta usein sohvalta pääsee ylös pienellä itsensä motivoimisella. Kuntovalmentaja antoi siihen vinkit.
Treenimotivaatio ei aina ole huipussaan. Joskus liikunnan voi jättää väliin, mutta usein sohvalta pääsee ylös pienellä itsensä motivoimisella. Kuntovalmentaja antoi siihen vinkit.
Liikunta

Kun treenimotivaatio on kateissa, nämä kuntovalmentajan helpot vinkit auttavat löytämään sen – kokeile 15 minuutin lupausta tai lajin vaihtoa lennosta

Jokaisella liikkujalla tulee joskus eteen hetki, jolloin liikkumaan ei yksinkertaisesti huvita lähteä. Mitä pitäisi tehdä, kun treenimotivaatio on hukassa? Lue kuntovalmentajan 10 vinkkiä, joiden avulla teet treenistä sohvaa houkuttelevamman vaihtoehdon.
Teksti: Päivi Pelkonen Kuvat: iStock

Sataa vettä, sohva houkuttelee, ajatus liikunnasta tuntuu raskaalta, työpäiväkin venyi myöhään. Välillä treenimotivaatio on tyystin kateissa, vaikka pitkän aikavälin tavoite olisi kirkkaana mielessä. TtM, FM, personal trainer Päivi Pelkonen listasi kymmenen vinkkiä, jotka auttavat löytämään motivaation oikealla hetkellä.

1. Muistuta itseäsi liikunnan hyvistä puolista

Kuinka monta kertaa olet harmitellut jälkeenpäin, että lähdit sohvan sijasta treenaamaan? Tuskinpa ikinä.

Jos motivaatio on sillä hetkellä kadoksissa, muistuta itseäsi liikunnan sinulle antamista positiivisista tuntemuksista. Miksi juuri sinä rakastat liikkua? Innosta itse itseäsi! Haasta itseäsi, kuinka monta hyvää syytä keksit nousta ylös treenaamaan.

 2. Kilauta kaverille!

Jaettu ilo on kaksinkertainen ilo. Soita sille kaverillesi, jonka tiedät lähtevän kanssasi lenkille säällä kuin säällä ja antavan sinulle lisäenergiaa. Kuka se olisi?

Ja jos sitten treenit eivät kaverista huolimatta lähteneetkään aivan lentoon, voit ainakin purkaa toiselle tunteitasi huonosta treenimotivaatiosta samalla kun liikut.

3. Vaihda lajia lennosta

On ihan ok muuttaa mieltä. Jos olit suunnitellut lenkkipäivän juuri, kun sataa kaatamalla, eikä ulkoilu pimeässä ja märässä huvita, vaihda suosiolla lajia.

Mikä veisi juoksuharrastustasi eteenpäin? Kokeile esimerkiksi sisäpyöräilyä tai kuntosalia. Juoksijakin tarvitsee laadukasta oheisharjoittelua! Tai huolla kehoa kotona sateen ropinan rytmittäessäsi harjoitustasi.

Vai olisiko se jotain täysin muuta, joka tuntuu mielekkäältä juuri sillä hetkellä?

4. Päivitä varusteet joka säähän

Välillä liikunta voi olla puhtaasti välineurheilua. Treeni kuin treeni, mutta jos välineet eivät ole oikeat, se voi latistaa kenen tahansa treeni-innon.

Jos rakastat juoksua, mutta et niin paljon, että se voittaisi kylmän, pimeän ja märän, tarkista varusteesi. Oikeat juoksuvaatteet auttavat sinua pysymään lenkillä kuivana ja sopivan lämpimänä. Pimeyteen tepsii kirkkaista kirkkain otsalamppu.

5. Pakkaa kassi aina valmiiksi

Ota tavaksi pakata treenikassi valmiiksi jo edellisenä iltana. Pane se valmiiksi oven viereen ja piilota sinne hätävaraksi pähkinöitä, proteiinipatukka tai treenijuoma.

Kun tavarat on pakattu ja eväätkin valmiina, et koskaan rupea neuvottelemaan itsesi kanssa, vaikka työpäivän jälkeen treenimotivaatio olisikin nollissa.

6. Kokeile 15 minuutin lupausta

Jos et ole varma, onko kyse perusväsymyksestä vai vain hetkellisestä laiskotuksesta, syö, laita treenivaatteet päälle ja lähde ulos. Lupaa itsellesi, että käyt vain kokeilemassa 15 minuuttia. Sen jälkeen saat palata kotiin. Todennäköisesti viidessätoista minuutissa mielesi muuttuu ja jatkat treeniä.

Jos treenit eivät kokeilusta huolimatta nappaa, anna itsellesi armoa ja palaa kotiin. Huomenna on uusi päivä! Levänneenä treenikin kulkee paremmin. Joka tapauksessa olet pienenkin happihyppelyn ansiosta kuin uudesti syntynyt.

7. Lyhyempikin treeni riittää

Jos kiire painaa päälle, etkä millään ehdi tehdä suunnittelemiasi treenejä, tee tällä kertaa lyhyempi harjoitus.

Yhdistelmäharjoitus on esimerkiksi loistava valinta kiireiseen arkeen. Yhdistelmäharjoituksessa kehität napakasti kaikkia kunnon osa-alueita samassa harjoituksessa.

8. Valitse palkintosi

Joskus treenimotivaatio voi löytyä, kun käyttää ulkoisia motivaattoreita. Sovi itsellesi jokin palkinto hyvin vedetystä treenistä tai treeniviikosta.

Mikä olisi juuri sinulle mieleinen palkinto? Olisiko se esimerkiksi sushiateria ravintolassa vai kenties ne uudet treenivaatteet, joista haaveilit?

9. Treenimotivaatio nousuun musiikilla

Musiikki saa usein raajat vipattamaan suorastaan tahtomattaan. Tee soittolista, johon kokoat päivän fiilikseen sopivia voimabiisejä. Olisiko se rokkia, poppia vai slovaria?

Lue myös: Kotilieden soittolista taikoo treenimotivaation takaisin – kuuntele nyt!

10. Ammattilainen avuksi

Jos et jaksa miettiä päivän treenejä, ota ammattilainen avuksi! Ryhmäliikuntatunnilla voit laittaa ”aivot narikkaan” työpäivän jälkeen, kun joku muu on suunnitellut treenit valmiiksi. Samalla saat ammattilaisen kannustuksen ja vinkit käyttöösi.

X