Liikunta

Tuloksettoman pakaratreenin syynä laiskat pakarat – näin lihakset saa aktivoitua

Hikoiletko jatkuvasti salilla ja teet ahkerasti pakaralihastreeniä, mutta et näe mitään kehitystä? Voi olla, että pakaratreenisi ovat menneet kirjaimellisesti reisille, koska pakaroidesi hermotus ei ole kunnossa.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Monet nousevat portaat vain etureisien lihaksia käyttämällä.

Hikoiletko jatkuvasti salilla ja teet ahkerasti pakaralihastreeniä, mutta et näe mitään kehitystä? Voi olla, että pakaratreenisi ovat menneet kirjaimellisesti reisille, koska pakaroidesi hermotus ei ole kunnossa.

– Suurin osa ihmisten tekemistä pakaraliikkeistä treenaa ihan muuta kuin pakaralihaksia, useimmiten etureisiä, syksyllä alkavassa Gladiaattorit-sarjassa mukana oleva liikunnanohjaaja ja personal trainer Oona Tolppanen kertoo.

Jos hermotus on hukassa, treeni ei tehoa haluttuihin lihaksiin

Hermotuksella tarkoitetaan kykyä aktivoida haluttu lihas. Kun hermotus on kunnossa, treeni tehoaa oikeisiin lihaksiin.

– Lisäksi loukkaantumiset ja rasitusvammat vähenevät ja kehitys on yleensä hyvää, Tolppanen luettelee.

Jos hermotuksen kanssa on ongelmia, treenattavaa lihas ei aktivoidu kunnolla. Ja jos haluttu lihas ei aktivoidu tai aktivoituu treenatessa vain huonosti, tuloksia ei synny.

Tolppasen mukaan juuri pakaralihakset ovat monille vaikeat aktivoida. Tiedät kärsiväsi niin sanotusti laiskoista pakaroista, jos pakaratreeniä tehdessä pakaran sijaan liikkeet tuntuvat esimerkiksi reisissä.

– Minulla on ollut asiakkainani ihmisiä, jotka ovat urheilleet koko ikänsä, mutta joiden pakaralihakset eivät hermotu kunnolla.

Eriparipakarat saattavat kieliä hermotusongelmista

Jos hermotus ei toimi, treeni saattaa tehota paremmin toiseen pakaraan ja heikommin toiseen. Tästä saattaa syntyä silmin nähtävä ero pakaroiden koossa. Kärjistetysti voisi sanoa, että toinen pakara on laiska ja toinen ei.

– Minulla on ollut asiakkaita, joiden toinen pakara ollut 2 senttiä toista pakaraa pienempi. Ongelmana on yleensä ollut juuri hermotus, Tolppanen sanoo.

Seisotko jatkuvasti toisella jalallasi ja lepuutat samalla toista jalkaasi? Luultavasti se jalka, jolla seisot, on toista jalkaasi vahvempi. Ja useimmiten se tarkoittaa myös sitä, että tuon puolen pakarasi on toista pakaraasi vahvempi.

– Nouset luultavasti portaatkin aina vahvemmalla jalallasi ja toinen jalka tulee ikään kuin vain vahvemman jalan perässä. Asian huomaaminen kehonkartoituksen tekemisen yhteydessä on ollut monille järkytys, Tolppanen kertoo.

Jos huomaat, että toinen puolesi on selvästi vahvempi kuin toinen, kannattaa alkaa suosia yhden jalan liikkeitä. Pakaratreenissä hyvä liike on esimerkiksi yhden jalan kyykky. Kun liikkeet tehdään yhdellä puolella kerrallaan, heikompaa puolta ei epähuomiossa ala kompensoida vahvemmalla jalalla.

Paranna pakaroiden hermotusta yksinkertaisesti vapaa-ajalla

Hermotuksen parantamisen voi aloittaa kiinnittämällä huomiota lihaksiston käyttöön vapaa-ajalla. Jos esimerkiksi seisot polvet lukossa, et kannattele itseäsi koskaan kunnolla lihaksillasi. Pakaroiden hermotuksen parantamiseen Tolppanen antaa oitis helpon niksin.

– Portaille nousu on mielestäni sellainen asia, joka suurimmalla osalla menee ihan pieleen. Monilla polvi taittuu sisäänpäin, mikä tarkoittaa sitä, että portaita noustaan pelkällä etureidellä ja pakara ei aktivoidu ollenkaan. Lisäksi moni nousee portaat pelkillä päkijöillä, jolloin kaikki kuormitus on pelkästään etureisillä. Portaita kannattaisi nousta niin, että kantapää viedään alas aina ensimmäisenä, jolloin takareidet ja pakarat aktivoituvat paljon paremmin.

Varsinaista apua liikunnanohjaajan tai fysioterapeutin pakeilta

Mikäli epäilet, että treenisi takkuaa hermotusongelmien vuoksi, Tolppanen suosittelee ammattilaisen konsultaatiota. Koska hermotukseen vaikuttaa niin moni asia, kotikonstit harvoin auttavat varsinaisissa ongelmatilanteissa. Asia voi olla vaikea jopa personal trainereille.

– Personal trainerit harvemmin tietävät ihmisen kineettisistä ketjuista sekä tällaisista hermotusasioista, joten suosittelen mieluummin liikunnanohjaajan tai fysioterapeutin puoleen kääntymistä.

Lue myös:

Hanki pyöreät bikinipakarat: 4 liikkeen tehokas kotitreeni!

Kiinteämmät pakarat istuessa – tehokas matkatreeni autoon ja lentokoneeseen

Jenkkakahvojen, jumahtaneen painon ja herkkuhimon syynä leptiiniresistenssi? 9 ratkaisua

Jenkkakahvasi saattavat johtua hormonien epätasapainosta – tee nämä pienet muutokset

X