Liikunta

Vihdoin vastatrendi HIIT-treenille: nyt tulee LISS-harjoittelu

LISS-treeni on HIIT-treeniin vastakohta. Sen sijaan, että itseään veisi äärirajoille, LISS-treenissä on tarkoitus harjoitella matalalla teholla.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Esimerkiksi puolen tunnin hölkkälenkki käy LISS-treenistä.

LISS-treeni on HIIT-treeniin vastakohta. Sen sijaan, että itseään veisi äärirajoille, LISS-treenissä on tarkoitus harjoitella matalalla teholla.

Kun HIIT-treenissä nostetaan sykettä korkealle ja treenataan kovalla intensiteetillä lyhyen ajan verran, LISS-treenissä harjoitellaan matalalla teholla pidemmän aikaa.

LISS tulee sanoista low intensity steady state, joka tarkoittaa matalatehoista tasaista tilaa. Kyse on siis aerobisesta harjoituksesta rauhallisella tahdilla.

LISS-treeni on lempeää liikuntaa, joka sopii kaikille. Sen puolesta puhuu muun muassa australialainen valmentaja ja Instagram-julkkis Kayla Itsines.

Mistä LISS-treenissä oikein on kysymys ja mitä se käytännössä on? Listasimme viisi pointtia.

1. LISS-treeniksi sopii moni liikuntalaji

Vaikka LISS on nouseva trendi, se ei ole uusi keksintö. LISS-treeniä voi olla mikä tahansa liikunta, jota tehdään matalalla teholla ja joka lisää ihmisen kestävyyskuntoa.

Esimerkiksi kävely, uinti, soutu, pyöräily, hiihto ja vaellus käyvät LISS-treenistä, kunhan niitä harrastaa rauhallisella temmolla eikä itseään vie äärirajoille.

Sykemittari on hyvä apu LISS-treeniin. Tarkoitus olisi harjoitella noin 60 prosentilla maksimisykkeestä.

2. Treenin kesto 30–60 minuuttia

Vaikka LISS-treeni on pitkäkestoisempaa liikuntaa kuin HIIT, tuntien treenaamisesta ei ole kyse. LISS-treeni voi kestää esimerkiksi puolesta tunnista tuntiin. Tarkoitus on pitää koko ajan sama rauhallinen tahti yllä.

3. LISS sopii lepopäivään

LISS-treeni on ideaalinen harjoitus raskaammasta harjoituksesta palautumiseen. Se sopii esimerkiksi osaksi aktiivista, kuntoa kohottavaa lepopäivää.

4. Lisää kestävyyttä ja kohottaa kuntoa

Myös matalalla teholla on mahdollista saada hyviä tuloksia aikaan. LISS-treeni lisää kestävyyttä, kohottaa kuntoa ja polttaa rasvaa. Lisäksi matalatehoinen liikunta on mainio tapa rentoutua ja vähentää stressiä.

5. Muista LISS-treenin lisäksi lihaskunto

LISS-treenin voi tehdä vaikka joka päivä. Kun teet lisäksi lihaskuntoharjoittelua kaksi kertaa viikossa, terveysliikunnan suositukset täyttyvät helposti.

Lähteet: Kayla ItsinesPopsugar, VogueWomen’s Health

X