Hyvinvointi

Liikuntaharrastus osaksi arkea

Teksti: Anna.fi

Liikuntaa olisi syytä alkaa harrastaa säännöllisesti ennen kolmenkympin rajapyykkiä. Aineenvaihdunnassa ja hormonitoiminnassa tapahtuvat muutokset kun alkavat näkyä päällepäin viimeistään silloin. Pömppövatsa, selluliittireidet, roikkuvat allit… Mikä avuksi?

Liikuntaharrastus

Kiireiseen ja stressaavaan arkeen on vaikeaa saada sovitetuksi liikuntaharrastusta. Aina ei auta sekään, että tiedostaa urheilemisen myönteiset, stressiä laukaisevat vaikutukset. Me kaikki emme ole luonnostaan liikunnallisia, joten ylös, ulos ja lenkille pääsy voi olla kovan työn ja tuskankin takana.

Menestystarinoita

Sofia, 21, käy kuntokeskuksessa erilaisissa jumpissa.

”Suosikkini on body pump, vaikka se on aamuseitsemältä. Aika usein saan kuitenkin itseni raahattua paikan päälle”, hän kertoo.

Sofia ostaa kuntosalikortin työpaikkansa lähellä olevaan keskukseen aina kahdeksi tai kolmeksi kuukaudeksi kerrallaan. Motivaatio on hänelläkin välillä hakusessa.

”Joskus menee viikkojakin, että en käy salilla, mutta sitten katson peiliin ja pakotan itseni ryhdistäytymään.”

Kimmo, 27, pelaa tennistä kerran viikossa. Vuosien tauon jälkeen hän löysi sopivan tasoisen pelikaverin ja varasi vakioajan tennishallilta.

”Säännöllisyys vaatii tiettyä sosiaalista painetta. Myös sen tietäminen, että vakiovuorosta joutuu kuitenkin aina maksamaan, pelasi tai ei, lisää motivaatiota. Parasta on kuitenkin itse pelaamisesta tulevat kiksit”, Kimmo selittää.

Tennisopettajastakin on ollut hyötyä. Kun pelissä tuntee edistyvänsä ja kehittyvänsä, pelaamaan pääsyä odottaa vielä enemmän.

”Jos joku viikko jää välistä, se kostautuu seuraavalla kerralla, kun oman pelin tasossa on ehtinyt tapahtua taantumista”, Kimmo harmittelee.

Löydä oma tapasi liikkua

Kaikki eivät nauti punttien kalistelusta tai aerobicista tai muista, eksoottisemmista ja uusista liikuntamuodoista. Eikä kaikkien into riitä tarkoilla säännöillä pelaamiseen. Käytä siis mielikuvitustasi ja näe vähän vaivaa löytääksesi itsellesi sopivimman tavan hoitaa kuntoasi. Miten olisi joku seuraavista, perinteisistä suomalaisista liikuntamuodoista?

Lenkkeily

Suomen uudessa ilmastossa lenkkeily talvisaikaankin on entistä mutkattomampaa, kun lunta tai jäätä ei ole nimeksikään. Lenkkeilyn voi aloittaa vähällä rahalla ja vaivalla, ja sen voi sovittaa useimpiin aikatauluihin. Tarvitset vain kohtuulliset juoksukengät ja urheilusukat ja kohtuullisen suuntavaiston, että löydät takaisin kotiovelle. Aloita lenkkeily hyvin hitaalla vauhdilla. Älä nosta jalkoja liiaksi maan pinnasta, vaan tee liikkumisesta itsellesi mahdollisimman kevyttä.

Pyöräily

Pyöräily tekee hyvää koko kropalle ja mielellekin. Tässä hyvälaatuinen pyörä on paras kumppani: sellainen, jossa on hyvät renkaat, oikeat säädöt sinulle ja riittävästi pieniä vaihteita ylämäkiä varten. Pyöräily säästää myös aikaa. Monesti tulee pyydettyä kyyti tai otettua taksi tai bussi kohtuullisen lyhyitäkin etäisyyksiä varten. Saman matkan polkaisisi nopeammin ja edullisemmin.

Uinti

Kaikki eivät pidä kloorivedestä, mutta siihenkin voi totutella. Likinäköinen voi joutua investoimaan uimalaseihin omilla tehoilla, että löytää altaalta oikeaan pukukoppiin. Vedessä voi paitsi uida matkaa, myös juosta tai pyöräillä. Viimeksi mainitut ovat mainioita vaihtoehtoja, jos haluat nopeasti huomattavasti parempaan kuntoon.

Muista myös nämä

Käytäntö on osoittanut seuraavista kikoista olevan hyötyä, jos liikunta ei meinaa millään löytää paikkaansa elämässäsi.

1. Sosiaalinen paine

Sovi jonkun kanssa että lähdette yhdessä pelaamaan, lenkille tai kävelylle tai mitä sitten teettekin. Peruminen on aina vaikeampaa, kun liikunnan ilon on riistämässä joltain muultakin kuin vain itseltään. Heikkona hetkenä toinen myös tsemppaa ja tunnistaa tekosyyt tekaistuiksi.

2. Vakioaika

Mieti jokin sopiva vakioaika, jolloin yleensä ehtisit liikkumaan. Aamuvarhainen ei yleensä ole se paras aika, eikä iltamyöhä. Merkitse aika kalenteriisi jokaiselle viikolle, niin että se muistuttaa sinua itsesi kanssa tekemästäsi sopimuksesta.

3. Rangaistusmaksu

Sovi pikkusiskosi, pikkuveljesi, kämppiksesi tai jonkun muun rahantarpeessa olevan kanssa, että aina kun laistat jostain mitättömästä syystä liikkumisaikeestasi, joudut pulittamaan tietyn rangaistusmaksun. Valitse tarpeeksi epätoivoinen kohde rahoillesi, muuten tämä ei toimi kannusteena.

Teksti: Emma Suominen

X