Moni muistaa Linda Lampeniuksen viihdeuran. Hän oli jo 24-vuotiaana Kansallisoopperan viulisti.
Moni muistaa Linda Lampeniuksen viihdeuran. Hän oli jo 24-vuotiaana Kansallisoopperan viulisti.
Hyvinvointi

Linda Lampenius-Cullberg kertoo Seurassa, miksi ei juonut omaa nimikkosiideriään: ”En tietenkään”

Viulistina tunnettu ja elämänsä nyt kirjaksi kertonut Linda Lampenius pohtii Seuran haastattelussa myös kostonhaluaan, joka sikisi kuuluisasta riidasta miljonääri Peter Nygårdin kanssa.
Teksti: Tiina Torikka Kuvat: Jukka Pakarinen

Viulisti Linda Lampenius-Cullberg kertoo Seuran haastattelussa matkastaan oopperan viulistista pop-uralle ja lopulta perheenäidiksi Tukholmaan.

Pop-uransa aikana Linda poseerasi Playboy-lehdessä 1998, soitti viulua Björn Borg -muotitalon näytöksessä uimapuvussa ja sai oman nimikkosiiderinsä Suomessa.

Yksi hullujen vuosien salaisuus, josta Linda avautui vasta vuosien jälkeen, oli syömishäiriö. Se oli senkin taustalla, miksi hän ei edes juonut kuuluisaa virvoitusjuomaansa.

– En tietenkään. Siinä oli sokeria, jonka olin kieltänyt itseltäni, Linda kertoo Seuralle.

Bulimiasta jäänyt vääristynyt suhde ruokaan alkoi korjautua kunnolla vasta puolison Martinin kannustamana, mutta nuorena se oli yksi monista syistä siihen, että ura ajautui Lindan käsistä usein ulkopuolisten sanelemaksi.

Joku auktoriteetti suostutteli, ja Linda oli joko liian hyväuskoinen tai liian rankan harjoitteluputken ja syömishäiriöiden rasittama jaksaakseen panna hanttiin. Nuoruuden piikkiin Linda laittaa esimerkiksi suostumisen artistinimeen Linda Brava.

– Tietysti olin lapsellinen. Minä olin vielä 27-vuotiaana ihan kypsymätön ja sosiaalisesti kyvytön näkemään, miten ihmissuhteilla pelataan pelejä ja miten ystävinäkin esiintyvät voivat samalla haluta tehdä rahaa ihmisellä.

Kokemuksensa Linda on koonnut tuoreeksi elämäkerraksi Kesytön elämäni (Otava).

Viime aikoina Linda on ollut julkisuudessa liittyen kanadansuomalaisen miljonäärin Peter Nygårdin seksuaalirikos- ja muihin syytteisiin. Linda varoitteli rietasteluista ääneen jo 1990-luvulla, mutta joutui miljoonien vahingonkorvausvaateisiin. Näin suurien summien edessä Linda sopi asian ja häntä sitoo yhä vaitiolosopimus.

Nyt vaakakupit ovat toisin, ja oikeudessa Nygårdia vastaan on joukkokanteessa toistasataa naista.

– Välillä tunnen kostonhalua. Sitten tulee hetkiä kun ajattelen, etten ikinä haluaisi toimia niin kuin minulle tehtiin. Tiedän, etten halua olla sellainen ihminen, Linda miettii Seurassa.

Linda Lampenius-Cullbergin haastattelu on julkaistu kokonaisuudessaan Seuran numerossa 42/2021.

X