Hyvinvointi

Maksanpuhdistuskuuri tulossa Suomeen – Varo tätä hullutusta!

Teksti:
Anna.fi

Maksanpuhdistuskuuri, englanniksi liver flush, on ollut hitti jo vuosia Amerikassa. Suomessa maksanpuhdistuskuuri ei vielä kuulu jokanaisen ryhtiliikerepertuaariin, mutta nyt se on alkanut kiinnostaa meilläkin.

Maksanpuhdistuskuuri tulossa myös Suomeen – varo tätä hullutusta!

Mikä maksanpuhdistuskuuri?

Mikä ihme tämä maksanpuhdistuskuuri oikein on, Helsingin yliopiston ravitsemustieteen dosentti Anne-Maria Pajari?

– Kyseessä on samantapainen ilmiö kuin detox-kuurit, joiden idea on puhdistaa elimistöä joko pelkällä ruokavaliolla tai paastolla tai sitten paaston tai ruokavalion ja suolihuuhtelujen yhdistelmällä.

– Maksanpuhdistuskuurilla pyritään puhdistamaan maksaa. Siinä ei jätetä syömättä mitään, vaan tiettyjä aineita syödään ja juodaan normaalin ruokavalion lisäksi. Kuurista on useita muunnelmia, mutta tyypillisesti se sisältää:

  1. Runsaasti omena- tai muuta hedelmämehua
  2. Suolaa, usein magnesiumsulfaattia
  3. Ortofosforihappoa
  4. Oliiviöljyä ½ – 1 desilitraa päivässä
  5. Kermavaahto-marjaseosta
  6. Kahvia sisältävän peräruiskeen, jolla tyhjennetään suoli

Perusajatus on se, että maksaan ja sappitiehyeisiin kertyy sappikiviä, ja tällä kuurilla yritetään poistaa niitä.

Onko maksanpuhdistuskuurista hyötyä?

– Ei ole. Tämä on ihan täyttä humpuukia. Maksanpuhdistuskuuri on hyödytön kahdesta syystä.

1. Ongelma, jota kuurilla yritetään ratkaista, on kuvitteellinen.

– Sappikivistä ei yleensä ole haittaa. Sappikivet ovat kiteytynyttä kolesterolia, ja niitä tulee ikääntyessä monille. Joskus ne aiheuttavat oireita kuten kovaa kipua. Silloinkaan ei kuitenkaan pidä ryhtyä maksanpuhdistuskuurille, vaan on mentävä lääkäriin.

– Kivuliaat sappikivet diagnosoidaan ultraäänitutkimuksella ja hoidetaan leikkauksella. Mutta jos sappikivet ovat oireettomia, kuten useimmiten ovat, niitä ei tarvitse poistaa. Jos syö ja elää normaalisti, maksa ei tarvitse puhdistusta. Maksan tehtävä elimistössä on prosessoida erilaisia yhdisteitä, ja terve maksa kykenee siihen mainiosti.

2. Maksanpuhdistuskuuri ei poista sappikiviä.

– Kuuri ei sisällä mitään sellaista ainetta tai toimenpidettä, joka vaikuttaisi kiviin. Kuurin aikana juodut hapot eivät edes pääse sappeen asti, vaan jäävät ruoansulatuskanavaan. Kuuri ei vaikuta elimistön happo-emästasapainoonkaan, sillä ei elimistössä muutoinkaan ole hapoista puute. Mahalaukun sisältö on hapan jo valmiiksi.

Voiko maksanpuhdistuskuurista olla haittaa?

– Voi. Happamat juomat voivat tuhota hampaat. Hampaiden kannalta tämä kuuri on sama kuin vetelisi päivittäin litratolkulla limua. Tämän vuoksi joissakin kuurin muunnelmissa kehotetaan huuhtelemaan suu soodalla happoliuosten juomisten jälkeen, mutta parempi olisi olla juomatta happoja lainkaan.

– Suuret määrät hedelmämehuja voivat nostaa verensokeria äkillisesti ja olla siksi haitaksi diabeetikoille. Ja jos juo puolesta yhteen desiilitraa oliiviöljyä ennen nukkumaanmenoa, ei ole ihme, jos tulee mahanpuruja. Suolihuuhteluunkaan ei kannattaisi ryhtyä: kun paksusuoli huuhdellaan tyhjäksi, menetetään samalla myös hyvät bakteerit.

Miksi joku ryhtyy kuurille?

– Maksanpuhdistuskuurin väitetään poistavan niin ruoansulatusvaivat, allergiat kuin tummat silmänalusetkin. Ne ovat hyvin yleisiä vaivoja, joten ei ihme, että tällaiset kuurit kiinnostavat.

– Kuuria kokeilleet ovat löytäneet ulosteestaan pehmeitä palleroita ja vakuuttuneet kuurin tehosta. He uskovat, että pallerot ovat sappikiviä. Todellisuudessa ne ovat vain ja ainoastaan ruoansulatuksessa kuurin tuotteista syntynyttä normaalia jätettä.

Onko maksan puhdistamiseen parempia keinoja?

– Kun haluaa puhdistaa maksaansa, alkoholi kannattaa jättää vähäksi aikaa pois. Runsas alkoholin käyttö voi aiheuttaa rasvamaksan tai maksakirroosin.

Teksti: Maria Tojkander
Kuva: Colourbox

Lue myös:

Sappikivet – 10 kysymystä
Piristävä ja puhdistava kevät-detox
Hanna Skytän Detox-kirja – Puhdista ja uudista kehoa

X