Hyvinvointi

Mielikylpy rentouttaa kehon ja mielen

Teksti:
Anna.fi

Jokainen osaa rentoutua, mutta kiireessä taito usein hukkuu. Ohjatussa rentoutuksessa kyky palautuu helposti.

nainen rentoutuu ruohikolla

MindBalance, MindPump, Morning Glory. Mielikylpy-rentoutus salin ryhmätuntien nimet kertovat niiden sisällöstä: yhdellä tunnilla tavoitellaan mielen tasapainoa, toisella lisäenergiaa ja kolmannella potkaistaan päivä pirteästi käyntiin.

– Aivan kuten liikunta, myös rentoutuminen voi olla tavoitteellista. Sen avulla voi esimerkiksi parantaa unta ja mielenhallintaa sekä kasvattaa stressinsietokykyä. Urheilijalle rentoutus toimii palauttavana harjoituksena ja lounastunnilla kelle tahansa pienenä, lataavana minilomana keskellä päivää, Mielikylvyn perustaja, rentoutusohjaaja Tiina Jokela luettelee.

Keho ja mieli kertovat omilla tavoillaan rentoutumisen tarpeestaan. Kiireisellä kehoa kolottaa ja aivot kärsivät: erityisesti abstrakti ajattelu ja luova ongelmanratkaisu häiriintyvät. Aamuöiset, toistuvat heräämiset ovat jo vakava merkki rentoutumisen tarpeesta.

– Kun rento olotila on tarpeeksi syvä, siinä ei tarvitse viipyä kauan. Jo muutamassa minuutissa voimavarat palautuvat.

Räätälöity rentoutus

Rentoutumisessa on kyse elimistön toiminnan rauhoittamisesta. Jokainen osaa taidon, mutta kiireessä se tahtoo unohtua. Kadonnut kyky palautuu ammattilaisen ohjauksessa.

– Rentoutumista pitää harjoitella, mutta väkisin rentoon olotilaan pyrkiminen ei onnistu. Erilaiset rauhoittavat elementit, kuten hämäryys, makuuasento ja instrumentaalimusiikki voivat helpottaa olotilaan pääsyä.

Rento olotila on läsnäoloa tässä ja nyt – keskittymistä ja tarkkaavaisuuden suuntaamista johonkin yksittäiseen asiaan. Mielikylvyssä tarkkaavaisuus suunnataan ohjaajan antamiin, sanallisiin ohjeisiin, suggestioihin. Ne saavat aikaan kehon ja mielen rauhoittavia mielikuvia.

Ohjattu rentoutustunti muistuttaa rakenteeltaan jumppatuntia: se alkaa ja päättyy kevyempään osioon ja keskellä on syvin rentouden vaihe.

– Ohjaajana seuraan osallistujia koko ajan. Rentoutumisella on ulkoiset vasteensa: rennolla esimerkiksi jäsenet voivat nykiä ja puna nousta kasvoille. Vasteet vaikuttavat ohjaukseeni: saatan esimerkiksi rytmittää puheeni jonkun osallistujan hengityksen tahtiin ja tahdistaa koko ryhmän samaan rytmiin. Näin jokaisen rentoutuminen helpottuu.

Rentoutusharjoitus on onnistunut, jos sen jälkeen on virkeä ja levollinen, ei tokkurainen olo.

Stressi haltuun mielikuvilla

Rentoutumisen aikana aivojen sähköinen taajuus laskee alfa-tasolle, jossa älyllinen  tulkinta saa vähemmän tilaa ja kokemukset tulkitaan pitkälti tunteella.

– Jos rentoutuja haluaa, tässä tilassa suggestioilla ja niiden aikaansaamilla mielikuvilla voidaan muuttaa ihmisen käyttäytymistä ja antaa hänelle uusia toimintamalleja entisten, haitallisten tilalle.

Mielikuvien avulla voidaan esimerkiksi muuttaa ihmisen suhtautumista kiireeseen siten, että hän hallitsee stressioireensa.

– Jokainen, joka on kokenut rentoutuksen hyvät vaikutukset, haluaa tehdä siitä säännöllisen tavan.

Rentoutukseen käytetty aika tulee lisääntyneen virkeyden ja parantuneen keskittymiskyvyn ansiosta moninkertaisena takaisin.

– Rentoutuminen säästää aikaa siksikin, että se opettaa keskittymään kulloinkin käsillä olevaan asiaan. Se voi herättää ihmisen huomaamaan, mikä elämässä on oikeasti tarpeellista ja mihin kannattaa panostaa. Uskon, että monella työpaikalla pysähtyneet hetket tuottaisivat enemmän tulosta kuin jatkuva juoksu.

Ohjattu rentoutus päättyykin aina virkistykseen.

Lue lisää:Mielikylpy

Asiantuntijana rentoutusohjaaja
Teksti: Virve Järvinen

X