Hyvinvointi

Migreeni, unettomuus, selkäkipu, allergia – Akupunktio auttaa moneen vaivaan

Teksti: Anna.fi

Vanha kiinalainen hoitomuoto auttaa muun muassa migreeniin ja helpottaa siitepölyallergian oireita. Katso listasta, voisitko sinä hyötyä akupunktiosta.

Akupunktio auttaa moneen vaivaan

Neuloilla tehtävä akupunktiohoito kuulostaa pahemmalta kuin on. Neulojen pistoa ei juuri tunne – ja niiden vaikutus on lähinnä rentouttava.

Akupunktiolla voidaan hoitaa monenlaisia vaivoja toistuvista päänsäryistä niskakipuihin ja luunmurtumista allergiaoireisiin.

– Neuloilla stimuloidaan potilaan ääreishermostoa. Akupunktuuri vaikuttaa kehoon kokonaisvaltaisesti säädelleen muun muassa verenkiertoa ja hormonikiertoa, professori ja lääketieteen ja kirurgian tohtori Seppo YT Junnila kertoo.

Lue, miten akupunktio auttaa kuukautiskipuihin!

Näin akupunktio auttaa

Kiinalaiseen lääketieteeseen perustuvaa hoitomuotoa käytetään Suomessa erityisesti erilaisten kiputilojen hoitamiseen. Hyviä tuloksia akupunktiosta on saatu myös seuraavissa tapauksissa:

Parantumisprosessien nopeuttaminen

Luunmurtumat, nyrjähdykset ja pienet tapaturmat paranevat nopeammin akupunktiohoidon ansiosta. Akupunktio vauhdittaa uusien verisuonten muodostumista ja poistaa turvotusta esimerkiksi kipsauksen jälkeen.

Migreeni

Akupunktio toimii parhaiten migreenin ennaltaehkäisevänä hoitona. Säännöllisellä neulahoidolla pyritään vähentämään migreenikohtauksia. Tyypillisesti migreenipotilas käy akupunktiossa noin kolmen kuukauden välein.

Nivelrikko

Nivelrikosta kärsivän kävelyasento muuttuu, ja alaraajoihin tulee sairauden takia monenlaisia lihasjännityksiä. Akupunktio voi helpottaa virheasennoista johtuvia särkyjä.

Selkävaivat

Parhaiten akupunktio sopii akuutteihin vammoihin ja selän kiputiloihin. Pahat välilevytyrät vaativat yleensä leikkaushoitoa.

Hiirikäsi

Monia kiusaavat tietokoneen käyttöön liittyvät vaivat hoituvat nopeasti akupunktiolla. Hiirikäden voi saada kuntoon jo muutamalla hoitokerralla. Akupunktiossa vältytään kortisonihoidon haitoista.

Olkanivelen seudun kivut

Akupunktio auttaa yleensä hyvin, mutta olkanivelen seudun kivut vaativat useimmiten viidestä kymmeneen hoitokertaa. Akupunktio auttaa myös niska- ja hartiakipuihin.                                     

Vatsavaivat

Akupunktiolla voi hoitaa ilmavaivoja ja suoliston toiminnan vaihteluja. Vatsavaivoissa hoidon vaikutus on hyvin yksilöllinen, joten parhaiten akupunktion sopivuus selviää kokeilemalla. Myös pienten lasten vatsaoireita voi hoitaa akupunktiolla.

Unihäiriöt

Neuloilla tehtävän hoidon rentouttava vaikutus parantaa unen laatua ja helpottaa nukahtamista. Moni akupunktiossa käyvistä pääsee kokonaan eroon unilääkkeistä.

Allerginen nuha

Akupunktio ei paranna allergista nuhaa, mutta lievittää monen siitepölyallergiasta kärsivän oireita.

Lue, miten voit varautua siitepölyallergiaan!

Sopii kaikenikäisille

Akupunktio sopii Junnilan mukaan kaikille. Nuorimmat hänen potilaansa ovat olleen alle kahden kuukauden ikäisiä. Vanhin akupunktiota saanut on ollut 100-vuotias.

– Myös raskaana olevilla akupunktuuri on hyvä hoitomuoto. Esimerkiksi raskaudenaikaiseen pahoinvointiin ja migreeniin voi hakea apua neuloista.

Jos akupunktio on näin toimiva hoitomuoto, miksi useampi lääkäri ei Suomessa käytä sitä?

– Kiireinen lääkäri kirjoittaa mieluummin potilaalle lääkereseptin kuin aloittaa aikaa vievän neulahoidon. Akupunktuuri vaatii aikaa, toistuvia hoitoja ja rauhallisen hoitotilan.

Toinen syy akupunktion vähäiseen käyttöön lääkäreiden piirissä on koulutuksen puute. Suomessa akupunktioon perehtyneitä lääkäreitä noin 2000, joista osa on jo jäänyt eläkkeelle.

Onko akupunktio vaarallista?

Akupunktio on Junnilan mukaan lääkkeetön, turvallinen ja tehokas hoito kaikenikäisille ihmisille. Tyypillisimpiä akupunktion haittoja voi olla väsymyksen tunteminen hoidon jälkeen tai hetkellinen oireiden paheneminen, joka tarkoittaa paranemisprosessin käynnistymistä.

Maailmalla tunnetaan tapauksia, joissa potilas on kuollut taitamattoman akupunktiohoitajan käsittelyssä. Liian syvälle pistetty neula saattaa esimerkiksi puhkaista keuhkopussin tai osua sepelvaltimoon. Junnilan mukaan tällaiset tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia.

– Terveydenhuollon ammattilaisten tekemä akupunktuuri on käytännössä vaaraton toimenpide, jolla voi välttyä lääkkeiden sivuvaikutuksilta.

Lue myös:

Akupunktio hoitaa kokonaisuutta
Migreeni – 20 kotikonstia
Uniongelmat – Vanhan kansan konsteilla uneen

Teksti: Eveliina Lauhio
Kuva: Coloubox

 

X