Hyvinvointi

Miksi aina väsyttää, vaikka nukkuu? Saatat kärsiä uniapneasta

Teksti:
Anna.fi

Tunnetko itsesi väsyneeksi, vaikka olet nukkunut kellon ympäri? Uniapnea mielletään pyylevien miesten ongelmaksi, mutta myös moni normaalipainoinen nainen kärsii siitä tietämättään. Uniapnea lisääntyy selvästi vaihdevuosien jälkeen. Hoitamattomana se voi johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.

Mistä uniapnea johtuu?

Etupäässä rakenteellisista seikoista. Merkittävin alue on kielen tyvessä: kieli toimii nielussa ikään kuin patoluukkuna. Kun leuka rentoutuu nukkuessa, se valuu taaksepäin ja kieli pääsee valahtamaan, jolloin se ahtauttaa nielua. Tämä tapahtuu erityisesti selinmakuulla. Myös perinnölliset ominaisuudet, kuten ylipurenta, altistavat uniapnealle.

Lue myös: Unettomuus – Työikäisten painajainen

Miten uniapnea havaitaan?

Lääkäriin tullaan usein ns. ”puolison lähetteellä”. Vieressä nukkuva raportoi, että petikumppani kuorsaa tai hänellä on hengityskatkoja. Joskus potilas ei itse havaitse selviäkään merkkejä. Ne paljastuvat vastaanotolla yksinkertaisilla kysymyksillä: Onko uni levotonta tai katkonaista? Nukutko päiväunia? Torkahteletko liikennevaloissa? Haukotteletko iltapäivisin? Jaksatko valvoa iltauutisiin? Kun väsymys on hiipinyt elämään hitaasti vuosien kuluessa, siitä on tullut normaalia arkea.

Uniapneapotilaalle on tyypillistä nukahtaa helposti, mutta unesta tulee kuorsauksen ja katkosten takia repaleista. Usein hän havahtuu hengityskatkoksen päättävään voimakkaaseen korahdukseen. Potilas saattaa nukkua 10–12 tuntia yössä ja herätä silti väsyneenä. Kun tätä jatkuu riittävän pitkään, muistissa ja keskittymiskyvyssä saattaa alkaa ilmetä häiriöitä.

Uniapnean diagnostiikkaa tehdään nykyisin myös joidenkin hammaslääkärien vastaanotolla.

Miten paino vaikuttaa uniapneaan?

Ylipainoisella rasvaa kertyy myös nielun alueelle, jolloin hengitystiet käyvät ahtaammiksi. Ilman hoitoa uniapneapotilaan on lähes mahdotonta laihduttaa. Väsyneenä kaikenlainen aloitteellisuus vähenee ja sänky kutsuu. Uupumus myös muuttaa aivojen kylläisyyskeskuksen toimintaa ja kiihdyttää ruokahalua. Kun liikunta vähenee ja ruokahalu lisääntyy, syntyy kierre, joka voi johtaa jopa parinkymmenen kilon painonnousuun vuodessa.

Noin kolmannes potilaista on normaalipainoisia. He jäävät helpommin diagnostisoimatta.

Kuinka suuri osa uniapneasta kärsivistä on naisia?

Ennen vaihdevuosi-ikää naisia on potilaista puolet vähemmän kuin miehiä. Menopaussin jälkeen ollaan suunnilleen tasoissa. Syytä ei varmuudella tiedetä. Usein vaihdevuodet tuovat lisää painoa ja rasvakudos jakautuu eri tavalla. Myös hormonaaliset muutokset vaikuttavat.

Lue myös: Vaihdevuodet valvottavat

Miten naisten ja miesten oireet eroavat toisistaan?

Naisilla esiintyy enemmän lievää uniapneaa. Heille tyypillistä on unen laatua häiritsevä oire, joka jää kuorsauksen ja uniapneataudin välimaastoon. Sitä kutsutaan osittaiseksi hengitysteiden ahtautumiseksi, jota lääkärinkin on joskus vaikea havaita. Nämä väsyneet potilaat hyötyvät usein samoista hoidoista kuin vaikeaa uniapneaa sairastavat.

Naisilla uniapnean aiheuttama huono nukkuminen johtaa usein alakuloisuuteen, energian vähäisyyteen ja masennusoireisiin. Kun uniapnea ja diagnosoimatta, oireita saatetaan hoitaa vuosikausia psykoterapialla ja masennuslääkkeillä.

Verenpainetauti ja aikuisiän diabetes liittyvät usein uniapneaan. Jos vastaanotolleni tulee keski-ikäinen nainen, jolla on verenpainelääkitys, ehdotan lähes aina unenrekisteröintitutkimusta. Yli puolella aikuisiän diabeetikoista on uniapneatauti. Heille kaikille on perusteltua tehdä uniapnearekisteröinti.

Mitkä tekijät altistavat uniapnealle?

Ylipainon, iän ja nukkumisasennon lisäksi tupakointi ja alkoholin käyttö. Alkoholi rentouttaa nielua entisestään, jolloin se käy yöllä yhä ahtaammaksi. Siksi ennen nukkumaanmenoa nautittu yömyssy on haitallisempi kuin lounaalla nautittu naukku. Saman reaktion aiheuttaa unilääke. Se pitää potilaan kyllä tajuttomana yön yli ja vähentää heräilyä, mutta unen laatu on entistä kurjempi.

Uniapnea saattaa aiheuttaa aamuisin krapulaisen olon, vaikka veressä ei olisi pisaraakaan alkoholia. Muuan vastaanotolleni tullut viisikymppinen mies oli kärsinyt ”aamukrapulasta” lähes koko aikuisikänsä. Kun syyksi selvisi uniapnea ja hoito aloitettiin, oireet katosivat saman tien.

Miten uniapea heikentää elämänlaatua?

Jos et saa kunnolla unta, aivot eivät saa riittävästi ravintoa ja se vaikuttaa virkeyteen. Olet ihan toinen ihminen kuin voisit parhaimmillasi olla. Hoitamattomana uniapnea lyhentää elinkaarta oheissairauksien vuoksi. Se aiheuttaa lähes vääjäämättä verenpainetaudin ja diabeteksen ja nostaa sydämen rytmihäiriöriskiä. Uniapneapotilaan tavallisia kuolinsyitä ovat aivoverenkierohäiriöt ja sydäninfarktit. Myös muistisairauksien ensimmäiset oireet ilmestyvät vaikeaa uniapneaa sairastaville kymmenen vuotta aikaisemmin kuin terveille.

Lue myös: Naisen kohonnut verenpaine

Miten toimia, jos epäilee uniapneaa?

Unen rekisteröinti eli yöpolygrafiatutkimus on helppo tehdä omassa sängyssä. Asiakas pukee ennen nukkumaanmenoa päälleen laitteen, joka rekisteröi hengityksen ilmavirtauksen, veren happipitoisuuden ja rintakehän hengitysliikkeet sekä nukkumisasennot. Yhden yön aikana saadaan riittävät tiedot, jotka erikoislääkäri analysoi. Lausunto rekisteröinnistä valmistuu parissa päivässä. Osoitteesta remoteanalysis.net löytyvät analysointipalvelua tarjoavat terveydenhuollon yksiköt.

Miten uniapneaa hoidetaan?

Jos potilas on ylipainoinen, hänet ohjataan painonhallintaryhmään tai ravitsemusterapeutille. Selällään nukkuville on tarjolla erilaisia apuvälineitä, kuten yöpaidan selkämykseen kiinnitettävä pallo ja tarranauhalla selkään kiinnitettävä tyyny. Yöksi suuhun asetettava uniapneakisko pitää leuan asennossa, jossa kieli ei pääse valumaan nieluun. Sillä hoidetaan myös pelkkää kuorsausta.

Vaikeissa uniapneatapauksissa keskeinen apu on ylipainehengityslaite, joka antaa potilaalle hengitettäväksi tavallista huoneilmaa ylipaineella. Laite asetetaan sängyn viereen ja siitä johtaa letku maskiin, joka tulee kasvoille. Se pitää hengitystien auki yön aikana ja säännöllisesti käytettäessä parantaa uniapneataudin.

Kysymyksiin vastasi korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Miikka Peltomaa, Korvalääkärikeskus Aino.

Lue myös:

Taltuta väsymys, stressi ja vatsavaivat Nämä yrtit auttavat moneen vaivaan
Outoja oireita? Jodin puutos voi häiritä kilpirauhasen toimintaa
Näin selätät unettomuuden 6 uutta vinkkiä huippuasiantuntijalta
 

Teksti: Miia Siistonen
Kuva: Colourbox

 

 

X