Hyvinvointi

Mistä motivaatio liikuntaan? Katso Ellien vinkit!

Teksti:
Anna.fi

Moni harrastaa liikuntaa kausittain, jolloin aktiiviset jaksot ja liikkumattomuus seuraavat toisiaan. Ilmiön huomaa selvästi liikuntakeskuksissa, kun hiljaisen kesän jälkeen innokkaat harrastajat aloittavat liikkumisen uudelleen – jälleen kerran. Joulukuussa monen into on kuitenkin jo ehtinyt laantua.

Mistä motivaatio liikuntaan?

Järkevämpää olisi harrastaa liikuntaa säännöllisesti ympäri vuoden niin, ettei pitkiä liikkumattomia jaksoja syntyisi. Näin kunto pysyy tasaisen korkealla läpi elämän, eikä paino pääse heittelemään. Pitkän tauon jälkeen liikunnan aloittaminen on vaikeaa. Ohessa muutamia vinkkejä, joilla pidät treenimotivaation hyvänä ympäri vuoden.

Varaa liikunnalle aikaa

Jos arkesi on kiireinen, suunnittele liikuntahetkesi kalenteriin aina muutamaksi viikoksi eteenpäin. Pidä kalenterimerkintöjä sitovina – ne perutaan vain erittäin hyvästä syystä, ihan niin kuin kaikki muutkin sovitut asiat. Liikunnalle löytyy aikaa, jos vain sitä oikeasti haluaa. Myös eri-ikäisten lasten kanssa voi harrastaa ja lyhyt kotijumppahetki onnistuu tiukallakin aikataululla. Monesti vuorokauteen saa lisätunteja karsimalla televisionkatselusta ja nettisurffailusta.

Älä sano EI

Kun ystäväsi pyytää sinua seinäkiipeilemään tai työpaikallasi järjestetään zumba-kurssi, lähde mukaan, jos vain suinkin pystyt. Lähde ennakkoluulottomasti mukaan erilaisiin juttuihin ja ylläty! Älä ainakaan ajattele, että olet johonkin liian vanha tai kankea tai huonokuntoinen. Haastavilta tuntuviakin lajeja voi harrastaa oman tasonsa mukaan, eikä heti tarvitse pystyä kiipeämään seinän korkeimmalle kohdalle. Vaihtelu virkistää ja rohkeasti kokeilemalla voit löytää uusia mieleisiä lajeja.

Mistä motivaatio liikuntaan? Katso Ellien vinkit!

Älä jämähdä vain yhteen lajiin

Harrasta lempilajisi lisäksi sitä tukevia urheilumuotoja. Esimerkiksi sulkapalloa rakastavan kannattaa käydä välillä myös lenkillä ja kuntosalilla. Monipuolisen liikunnan avulla lempilajissa edistyy nopeammin, kyllästyminen ei iske ja rasitusvammojen riski pienenee.

Tee itsellesi tavoitteita ja seuraa edistymistäsi

Tavoitteita voi olla monia erilaisia – ne voivat olla suuria tai pieniä, mutta aina realistisia. Mieti mikä motivoi sinua parhaiten. Voit ilmoittautua puolimaratonille ja asettaa itsellesi aikatavoitteen. Voit päättää harrastavasi liikuntaa vähintään kolme kertaa viikossa ja seurata tavoitteen toteutumista Heiaheia.comissa. Voit vaikka asettaa itsellesi tavoitteeksi saada kolme leuanvetoa vuoden loppuun mennessä. Voit kirjata kuntosalilla käyttämäsi painot ja toistojen määrät ylös ja seurata edistymistäsi. Jos olet kilpailuhenkinen, voit sopia ystävän kanssa jonkin vedon tai kilpailun. Vain mielikuvitus on rajana! Tärkeintä on, että haluat saavuttaa tekemäsi tavoitteen.

Mistä motivaatio liikuntaan? Katso Ellien vinkit!

Opettele liikkumaan myös yksin

Ystävän kanssa on mukava lenkkeillä ja joskus toisen esimerkki on hyvä kannustin lähteä liikkeelle. Usein kuitenkin useamman kuin yhden aikuisen on hankala sovittaa aikatauluja yhteen. Tällöin vaarana on, ettei kumpikaan lähde liikkeelle, jos toiselle tulee este. Opettele siis nauttimaan myös yksin liikkumisesta. Tiedosta yksinliikkumisen hyvät puolet. Voit kuunnella haluamaasi musiikkia, voit uppoutua omiin ajatuksiisi, voit pitää mieleistäsi tahtia ja voit liikkua juuri silloin kuin sinä haluat. Vain sinä olet vastuussa omasta liikkumisestasi.

Nauti liikkumisesta

Harva jaksaa liikkua säännöllisesti, jos liikkumisesta ei nauti. Liikkumisen täytyy tuntua mukavalta jo liikkumisen aikana, ei aina vasta sen jälkeen. Malta liikkua miellyttävällä sykkeellä. Intervallitreeni kasvattaa kuntoa, mutta veren maku suussa urheilu on tuskin kenestäkään nautinnollista. Tärkeintä on peruskestävyysharjoittelu mukavalla sykkeellä. Liikunta on hyödyllistä, vaikkei tekisikään maksimisuoritusta.

Mistä motivaatio liikuntaan? Katso Ellien vinkit!

Kuuntele kehoasi

Lepopäivät ovat yhtä tärkeitä kuin liikkuminen. Aina ei tarvitse suoriutua parhaalla mahdollisella tavalla. Jos olo on väsynyt, älä jätä liikuntaa kokonaan väliin, mutta ota rauhallisemmin; tee suosiolla lyhyempi lenkki tai käytä pienempiä painoja. Sairaana kannattaa kuitenkin malttaa levätä. Tarkkaile myös mahdollisia kipuja ja särkyjä, äläkä anna niiden kehkeytyä rasitusvammoiksi.

Älä ole liian ankara itsellesi

Älä vaadi itseltäsi liikoja, äläkä aseta liian kovia tavoitteita. Hyvän peruskunnon eteen ei tarvitse urheilla joka päivä. Lomamatkoilla voit itse päättää, aiotko liikkua vai et. Aktiiviliikkujille voi tehdä joskus hyvää pitää viikkojenkin tauko treeneistä. Päätä jo etukäteen, että lomallasi tyydyt vain kävelyyn ja rauhalliseen uiskenteluun. Jos päätät pitää taukoa treenistä, älä pode siitä huonoa omaatuntoa. Pääasia on, että teet itse päätöksen, eikä viikkojen tauko tule huomaamatta ja laiskuudesta.

Mistä motivaatio liikuntaan? Katso Ellien vinkit!

Hanki kunnon välineet

Lajista riippuen laadukkaat apuvälineet ovat joko mukava lisä tai välttämättömyys. Hyvät lenkkarit ovat ehdoton hankinta lenkkeilyä harrastavalle sillä lenkille ei tule montaa kertaa lähdettyä, jos jalat kipeytyvät huonoilla jalkineilla. Paras motivaation lähde lähtee sisältäpäin, mutta joskus myös uusilla ja värikkäillä treenivaatteilla voi saada piristystä ja intoa. Toki myös laadukkaat materiaalit poistavat iholta hikeä, jolloin liikkuminen on miellyttävämpää.

Teksti: Anna Lehtonen

X