Hyvinvointi

Miten aloittaa maratonharjoittelu?

Teksti:
Anna.fi

Tässä jutussa kerrotaan pari vuotta juoksua treenanneen, entisen maajoukkuetason telinevoimistelijan Elina Korhosen mietteitä juoksemisesta ja maratonharjoittelusta. Tänä kesänä Elina juoksi kaksi täyspitkää maratonia, eikä juoksukipinällä ole sammumisen merkkejä.

Miten aloittaa maratonharjoittelu?

Haastattelussa Elina kertoo kokemuksiaan, miten juokseminen kannattaa aloittaa, kenelle maratonharrastus sopii ja miten kovaan koitokseen kannattaa valmistautua! Ensi kesä maratoneineen saapuu taas yllättävän nopeasti, anna juoksukärpäsen puraista sinuakin ja saavuta unelmasi!

1. Miten alun perin aloitit juoksutreenin?

Aloitin juoksemisen hiljalleen ja ryhdyin treenaamaan kohti Pääkaupunkijuoksua. Tämän ensimmäisen juoksuhaasteeni selvitin syksyllä 2000. Ensimmäinen ”kilpailu” ja itsensä voittaminen 20 kilometrin juoksun jälkeen tempasi minut todella mukaansa ja päätimmekin kaveriporukalla lähteä seuraavana kesänä 2001 Tukholman maratonille.

2. Mikä juoksemisessa saa sinut kerta toisensa jälkeen liikkeelle?

Juoksusta on tullut minulle henkireikä saliharjoittelun ohella. Rankan työpäivän jälkeen saa hyvin ajatuksen muualle, kun lähtee lenkkipolulle! Olen myös huomannut, että olen virkeämpi ja ”pinna ei kiristy” niin helposti kun liikkuu. Tähän ”juoksu-huumeeseen” on jäänyt niin koukkuun, että välillä tulee ”morkkis”, jos jättää lähtemättä lenkille – lenkki tuo lopulta kuitenkin niin hyvän olon, vaikka lähteminen olisi vaikeaa… Itselläni on parempi ja virkeämpi olo, kun kroppa on kunnossa.

3. Kuka voi aloittaa juoksuharrastuksen ja minkälaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota?

Pitää ehdottomasti muistaa kuunnella omaa kehoa, jokainen aloittaa omalla tasollaan. Kaiken ikäiset voivat juosta, mutta omat terveydelliset seikat pitää toki ottaa huomioon! Toinen voi aloittaa rajummin, toiselle muutaman minuutin juoksu ja välillä kävelyä voi tuottaa paremman tuloksen. Alan lehdistä esim. saa hyviä vinkkejä juoksun aloittamiseen ja siinä kehittymiseen.

Mielestäni kannattaa heti hankkia omaan jalkaan sopivat hyvät jalkineet – urheiluliikkeissä järjestetään esim. juoksuklinikoita, joista saa asiantuntevaa neuvoa millaiset kengät olisivat juuri sinulle sopivat. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että hyviin kenkiin kannattaa sijoittaa! Lenkkeily on kaiken kaikkiaan muuten halpa harrastus!!

4. Entä millainen ihminen voi tähdätä maratonille?

Yksinkertaisesti sanottuna itsensä terveeksi tunteva liikuntaa harrastanut ihminen. Usein maratonille on 18 ikävuoden raja, ja se onkin ihan hyvä ikä aloittaa, jos ei ole kilpaurheilijan taustaa. Jos aloittaa vasta yli 40-vuotiaana kannattaa varmasti käydä lääkärintarkastuksessa ja mahdollisesti fyysisessä rasituskokeessa, jotta voitaisiin eliminoidaan mahdolliset sydän- ja verisuonisairaudet.

Teksti: Sanna Mönkkönen / tuuli.net 13.4.05

X