Hyvinvointi

Monen tyypin piilolinssit - 10 kysymystä

Teksti:
Anna.fi

Piilolasit ovat kätevä vaihtoehto silmälaseille liikuntaharrastuksissa ja lasten kanssa touhutessa.

Monen tyypin piilolinssit

1. Millaisia piilolinssejä markkinoilla on?

Piilolinssejä on kovia ja pehmeitä, kertakäyttöisiä ja pidempään käytettäviä. Pehmeät linssit ovat kovia suurempia, hyvin ohuita ja joustavia, ja ne muokkautuvat silmän sarveiskalvon päälle. Piilolinssien käyttäjistä 99 prosentilla on pehmeät linssit. Esimerkiksi tiettyjä silmäsairauksia sairastavat valitsevat kovat linssit. Pehmeissä linsseissä on myös kosmeettisia linssejä, joilla voidaan muuttaa silmän väriä tai tehdä erinäköisistä silmistä samankaltaiset.

2. Voidaanko piilolinsseillä korjata samoja asioita kuin silmälaseilla?

Kuten silmälaseissa, piilolinsseissäkin on yksiteho- ja moniteholinssejä ja hajataitteisuuden korjaukseen tarkoitettuja linssejä.
Vaikka hankkii piilolinssit, silmälaseja ei saa hävittää. Esimerkiksi ärtyneisiin tai punoittaviin silmiin ei piilolinssejä saa käyttää. Aurinkolasit ovat tarpeen piilolinssien käyttäjällekin.

3. Milloin piilolinssit ovat silmälaseja paremmat?

Piilolasit sopivat lähes jokaiselle silloin tällöin harrastuksissa käytettäviksi. Aktiiviliikkujat ja ulkoilijat suosivat piilolinssejä, koska ne pysyvät paikallaan, eivät rajoita näkökenttää, eivät huurru eivätkä hiosta. Uimarit käyttävät usein piilolinssejä uimalasien alla.
Lasten kanssa työskentelevät ihmiset valitsevat monesti piilolinssit, ovathan ne pienten vikkelien sormien ulottumattomissa.

4. Voiko allergikko tai kuivasilmäinen käyttää piilolinssejä?

Siitepölyallergikon kannattaa välttää piilolinssien käyttöä pahimpaan siitepölyaikaan tai vaihtaa linssit kertakäyttöisiin, koska hienonhieno siitepöly yltää väkisinkin silmiin.

Kuivasilmäinen voi käyttää piilolinssejä, kunhan huolehtii silmien kostuttamisesta tarkoitukseen valmistetuilla tipoilla eikä käytä linssejä kerralla kovin pitkään. Optikko tutkii silmät ennen piilolinssien hankintaa, ja toisinaan kuivasilmäisyys on este piilolinssien ostolle.

Flunssaisena piilolinssejä ei kannata käyttää, sillä käsistä saattaa levitä silmiin haitallisia bakteereita.

5. Saako piilolinssejä kokeilla ennen ostopäätöstä?

Asiakas saa yleensä piilolasien sovituksen yhteydessä testilinssit. Linsseihin tottuu muutamassa tunnissa. Elleivät ne tunnu hyviltä, ne vaihdetaan toisiin, erimerkkisiin tai erityyppisiin linsseihin.

Piilolinssejä on olemassa hyvinkin voimakkaita vahvuuksia, jopa -20 saakka. Tarvittaessa asiakkaalle voidaan tehdä erikoisvalmisteiset, yksilölliset linssit. Silmä voi olla vaikka muodoltaan sellainen, että valmiit linssit eivät siihen sovi.
Vaikka piilolinssejä voi ostaa netistä, niitä ei saisi alkaa käyttää koskaan ilman optikkokäyntiä ja silmien tarkastusta.

6. Kuinka usein piilolinssit on vaihdettava ja uusittava kokonaan?

Tavallisimmin piilolinssejä pidetään aamusta iltaan ja otetaan yöksi pois. Markkinoilla on linssejä, joita voi pitää yötä päivää enintään 30 päivää peräkkäin. Tämä onnistuu, sillä nykyiset linssit sisältävät silikonia ja läpäisevät happea paremmin kuin ennen.
Piilolinssit kestävät kertakäyttöisiä lukuun ottamatta yleisimmin kuukauden. Vaikka olisi kuinka huolellinen käyttäjä, linsseihin kertyy aina likaa ja ne samenevat vähitellen. Kerralla optikolta saa yleensä puolen vuoden linssit.

7. Onko linssien laitto tai poisto vaikeaa?

Optikko opastaa piilolinssien käyttöön ja antaa mukaan kuvalliset ohjeet. Kun taidon kerran oppii, jatkossa se sujuu yhdessä hujauksessa.

Linssin saa paikalleen helpoiten, kun sen ottaa etu- tai keskisormen päähän ja vetää alaluomea saman käden nimettömällä alas. Yläluomea voi pitää auki toisella kädellä ja katsoa suoraan piilolinssiin.
Linssin alle voi jäädä ilmakuplia. Ne poistuvat, kun sulkee silmän ja liikuttelee sitä varovasti. Silmää ei saa hangata.

8. Voivatko linssit kadota silmän taakse?

Eivät voi. Piilolinssi voi kuitenkin luisua ylös silmäluomen alle tai liikkua pois paikoiltaan. Linssin palauttaminen paikalleen onnistuu, kun katsoo piilolinssin suuntaan. Pehmeät piilolinssit löytävät paikkansa sarveiskalvolla liki itsestään.

9. Rajoittaako linssien käyttö meikkaamista?

Piilolinssien käyttäjä laittaa linssit silmiin ennen meikkiä ja valitsee vesiliukoisia tuotteita. Linssit otetaan pois silmistä ennen meikinpoistoa. Luomiväriksi kannattaa valita voidemainen tai kiinteä tuote. Nestemäinen silmienrajaustussi voi värjätä piilolinssejä.

Silmät ja piilolinssien hoitotuotepullot kannattaa sulkea, kun suihkauttaa esimerkiksi hiuslakkaa.

10. Kuinka piilolinssejä hoidetaan?

Linsseihin kertyvät epäpuhtaudet haittaavat näkemistä ja lisäävät silmän sarveiskalvon tulehduksen riskiä. Tulehdukset voi estää huolehtimalla hygieniasta: kädet pestään saippualla ja kuivataan aina ennen silmiin koskemista. Linssit puhdistetaan ja desinfioidaan joka käytön jälkeen omalla puhdistusaineellaan. Kun linssit eivät ole silmissä, ne pidetään niiden säilytykseen tarkoitetussa nesteessä.

Nykyään piilolinssien hoito on vaivatonta, sillä ne puhdistetaan ja desinfioidaan samalla nesteellä, joka sopii myös niiden säilytykseen. Vesijohtovettä ei sovi käyttää. Se sisältää klooria, mineraaleja ja metallinhiukkasia, jotka voivat vaurioittaa silmää ja linssiä. Linssikotelokin pitää puhdistaa ja vaihtaa säännöllisesti uuteen.
Optikkokäynti puolivuosittain tai vähintään kerran vuodessa on osa piilolinssien turvallista käyttöä.

Asiantuntijana optikko Tuula Salomaa, Optisen Alan Tiedotuskeskus

Teksti: Virve Järvinen

X