Hyvinvointi

Näin hoidat turvotusta kotikonstein!

Teksti:
Anna.fi

Moni meistä kärsii varsinkin kesällä turvotuksesta: milloin maha turpoaa palloksi, silmäpussit haittaavat näkemistä tai nilkat ovat elefanttimallia. Onneksi tätä kiusallista vaivaa voi hoitaa kotikonstein.

Turvotus

Miten turvotus syntyy?

Ihon alle syntyy turvotusta, kun solujen välissä olevaan tilaan kertyy nestettä. Syynä voi olla esimerkiksi jalkojen laskimoiden vajaatoiminta, suolainen ravinto tai tulehdus.

Vatsan turvotukseen vaikuttavat eri asiat. Mahan turpoaminen johtuu yleensä siitä, että suolistoon kertyy kaasua.

Mistä jalkojen turvotus johtuu?

Jalkojen turvotus on hyvin yleistä. Terveelläkin henkilöllä jalat voivat turvota, jos hän istuu tai seisoo pitkään paikoillaan. Silloin neste ja veri eivät pääsee nousemaan ylöspäin, vaan verenkierto hidastuu ja neste kertyy jalkoihin.

Turvotus voi johtua myös laskimoiden vajaatoiminnasta. Jalkojen laskimoissa on läpät, jotka sulkeutuvat painovoiman vaikutuksesta. Kun läpät heikkenevät, veren paluu jaloista hidastuu ja nestettä tihkuu hiussuonista kudoksiin.

Miten jalkojen turvotusta voi estää?

Liikunta auttaa. Säärten lihakset toimivat kuin moottori, joka pumppaa veren liikkeelle laskimoissa. Kun harrastaa liikuntaa, myös säärten lihakset toimivat tehokkaasti ja estävät turvotuksen syntymistä.

Vältä tiukkoja vaatteita, esimerkiksi liian kireät sukan varret voivat aiheuttaa nilkkojen turvotusta.

Jalkojen nostaminen koholle lievittää turvotusta. Laskimoiden vajaatoiminnasta johtuvalle turvotukselle on tyypillistä, että se vähenee yön aikana makuulla ollessa.

Jos joudut työssäsi istumaan tai seisomaan paljon, tukisukat voivat auttaa. Ne tehostavat verenkiertoa, vaikka eivät kesällä olekaan kovin miellyttävät jalassa.

Miten pääsen eroon silmäpusseista?

Vältä liiallista suolan käyttöä, silmäpussit johtuvat yleensä siitä. Kun elimistö pyrkii laimentamaan suolapitoisuutta, solujen välitilaan kertyy nestettä. Turvotusta voi lievittää viileillä kääreillä. Jääkaapissa kylmenneet kurkkuviipaleet tai teepussit sopivat hyvin ensiavuksi. Myös monet silmänympärysvoiteet viilentävät ja vähentävät turvotusta.

Mikä avuksi, jos aamulla sormet ovat muuttuneet nakeiksi?

Sama ohje pätee tähänkin eli vältä runsasta suolan käyttöä. Käsien nostaminen ylös ja jumppaaminen voivat helpottaa tilannetta.

Miten vatsan pömpöttämisen voi välttää?

Vatsan turvotuksen aiheuttaa suolistokaasujen kertyminen vatsaan. Erityisesti hiilihydraatit voivat synnyttää turvotusta. Silloin kannattaa välttää paljon hiilihydraatteja sisältäviä juureksia, hedelmiä ja vihanneksia. Myös ummetus voi johtaa vatsan turpoamiseen.

Jos turvotus vaivaa jatkuvasti, lääkäri voi tutkia, onko kyseessä laktoosi-intoleranssi tai keliakia. Kummankin sairauden yksi oire on vatsan turvotus.

Lue myös:

10 kysymystä vatsan turvotuksesta – Erikoislääkäri vastaa

Mitkä tekijät lisäävät turvotusta?

Naisilla kuukautisia edeltävä premenstruaalinen oireyhtymä eli PMS aiheuttaa turvotusta. Silloin nesteen kertyminen johtuu hormonaalisista syistä.

Raskaana olevilla naisilla turvotus johtuu aineenvaihdunnan muutoksista ja painon noususta.

Ylipaino aiheuttaa turvotusta, koska kudosten päällä oleva massa vaikeuttaa verenkiertoa.

Iän myötä turvotus yleistyy. Kun laskimoverenkierto hidastuu ja läppien toiminta heikkenee, jalkojen turvotus lisääntyy.

Lue myös:

Kamala PMS – Näin helpotat turvotusta ruokavaliolla

Auttaako veden juonti turvotukseen?

Erityisesti kesällä kannattaa huolehtia siitä, että elimistössä on riittävästi sekä nestettä että suoloja. Juo riittävästi eli noin litran verran päivässä, mieluiten vettä. Periaatteessa erittäin runsas nesteiden nauttiminen voi aiheuttaa turvotusta, mutta käytännössä tämä on hyvin harvinaista.

Turvotusta voi aiheuttaa veren natriumpitoisuuden väheneminen. Jos hikoilee paljon, kannattaa juoda kivennäisvettä, jotta natriumpitoisuus veressä ei putoa.

Lue myös:

Voiko vettä juoda liikaa?

Milloin on syytä mennä lääkäriin turvotuksen vuoksi?

Lääkärille on mentävä heti, jos turvotusta on vain toisessa jalassa, se on tullut äkillisesti ja siihen liittyy kipua. Silloin kysymyksessä voi olla laskimoveritulppa.

Lääkärille on mentävä viipymättä myös, jos jalan tai jalkojen äkillisen turvotuksen lisäksi on kipua ja hengenahdistusta. Nämä voivat olla merkkejä sydämen vajaatoiminnasta.

Jos paikalliseen ihon turvotukseen liittyy punoitusta ja särkyä, kyseessä on yleensä bakteeritulehdus. Tällöin on syytä mennä pikaisesti lääkäriin, jotta turvotuksen aiheuttaja selvitetään ja saadaan hoidettua.

Mihin muihin sairauksiin liittyy turvotusta?

Turvotusta voi aiheuttaa veren valkuaisaine- tai natriumpitoisuuden väheneminen, jolloin neste siirtyy kudoksiin. Silloin syynä voi olla maksa- tai munuaissairaus. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi aiheuttaa häiriöitä verenkierrossa ja käsien sekä jalkojen turvotusta. Näihin sairauksiin liittyy myös muita oireita.

Hoidetaanko turvotusta lääkkeillä?

Turvotusta ei hoideta lääkkeillä, koska se on oire jostakin muusta. Silloin pitää hoitaa turvotuksen aiheuttaja.

Asiantuntijana yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen Jyväskylän Terveystalosta.

Lue lisää:

Turvotus – 10 kysymystä

Teksti: Oili Urmas
Kuva: Colourbox.com

Lähde Duodecim: Ilmavaivat, vatsan turvotus.

Anna 22/2015

X