Hyvinvointi

Näin onnistut tupakoinnin lopettamisessa

Teksti:
Verkkoklinikka
No smoking

Ensimmäiset päivät ovat kriittisiä: pysy poissa tupakoitsijoiden läheltä ja vältä paikkoja joissa tupakoidaan. Kun muut polttavat, älä ajattele tupakkaa vaan sitä, miksi olet lopettanut. Lievä masennus kuuluu alussa asiaan. Se menee kuitenkin ohi. Liiku, pelaa, lue, kuuntele musiikkia.

Kun muut polttavat

Ensimmäiset päivät ovat kriittisiä: pysy poissa tupakoitsijoiden läheltä ja vältä paikkoja joissa tupakoidaan. Kun muut polttavat, älä ajattele tupakkaa vaan sitä, miksi olet lopettanut.

Kun kaikki on tylsää

Lievä masennus kuuluu alussa asiaan. Se menee kuitenkin ohi. Liiku, pelaa, lue, kuuntele musiikkia. Käy elokuvissa, shoppailemassa tai missä tahansa paikassa jossa tupakointi ei ole sallittua. Suunnittele mitä teet tupakoinnista säästyvillä rahoilla: lähdetkö Lontooseen vai ostatko uuden kännykän. Vai jotain ihan muuta.

Kun haluaisit tupakkatauon

Varaudu niihin hetkiin, jolloin tiedät elimistösi tarvitsevan nikotiinia. Huijaa solujasi nikotiinipurukumilla tai muilla nikotiinikorvausvalmisteilla. Varaa tauon ajaksi pientä naposteltavaa – valitse vähäkalorista jos pelkäät lihovasi.

Kun syöt

Valitse ravintolassa tupakoimattomien pöytä. Pese hampaasi, syö voimakkaanmakuista purkkaa. Syö voimakkaasti maustettuja ruokia.

Kun joku tarjoaa tupakkaa

Harjoittele etukäteen: ”Kiitos, olen lopettanut”. Mieti miten perustelet päätöstäsi, jos joku sitä ihmettelee. Vältä heti lopettamisen jälkeen paikkoja, joissa tupakoivat ystäväsi liikkuvat.

Jos juot alkoholia

Vältä alkoholin käyttöä heti lopettamisen jälkeen. Jos otat, tee se niiden seurassa, jotka eivät polta.

Kun päätä särkee

Haukkaa raitista ilmaa, lepää.

Kun suuta kuivaa ja yskittää

Juo vettä ja syö pastilleja tai purkkaa.

Vertaistukea löydät Ellien keskusteluista

Lue lisää: tohtori.fi

Copyright © Coronaria Media Oy

X