Hyvinvointi

Näin valmistaudut leikkaukseen

Teksti:
Anna.fi

Leikkaukseen on hyvä valmistautua etukäteen. Lue asiantuntijoiden vinkit leikkauspotilaille ja helpota siten omaa tai läheisesi toipumista. Mukana myös luontaislääketieteeseen perehtyneen lääkärin vinkit.

naiset juttelevat

Korkki kiinni ja tupakkalakkoon

Seinäjoen keskussairaalan va. ylilääkäri Maire Rantalan mielestä ennen leikkausta olisi hyvä käydä perusteellisessa terveystarkastuksessa.

– Leikkauspotilaat noudattavat hyvin annettuja hoito-ohjeita. Silti toivoisin, että etenkin iäkkäiden potilaiden mukana olisi läheinen, kun lääkäri tapaa potilaansa isojen leikkausten edellä tai potilasryhmälle järjestetään omia tilaisuuksia. Neljä korvaa kuulee enemmän, eikä epäselvyyksiä synny niin helposti.

Ennen leikkausta diabetes on tärkeää saada mahdollisimman hyvään tasapainoon. Myös piilevä sokeritauti olisi hyvä saada selville. Ihmiset, joilla on selvä diabetesriski, kannattaakin testata etukäteen.

Kun diabetekseen ja sen elimistössä tekemään ”myyräntyöhön” osataan varautua, leikkauskin onnistuu paremmin. Huonossa tasapainossa oleva diabetes hankaloittaa esimerkiksi haavojen paranemista.

Jos sairaus havaitaan, ennen leikkausta voidaan ottaa esimerkiksi sydänfilmi, jotta nähdään, onko sepelvaltimovikaa jo olemassa ja mikä on ääreisverenkierron tila.

Myös piilevät tulehdukset pitää muistaa. Hampaiden kunto on syytä tarkistaa sekä hoitaa reiät ja ikenien kiinnityskudostulehdus, parodontiitti, kuntoon. Samoin katsastaa varpaanvälit, etteivät ne ole rikki.

Korkki kannattaa kääntää kiinni ja aloittaa tupakkalakko tai mielellään luopua pysyvästi tupakasta vieroitushoidon avulla noin kuukausi ennen leikkausta. Alkoholin kohtuukäytöstä ei ole haittaa, mutta suurkulutuksesta voi seurata isoja ongelmia niin leikkauksen aikana kuin sen jälkeen.

Suurkuluttajilla veren hyytymisjärjestelmä häiriintyy, mikä lisää vuototaipumusta. Äkillinen raitistuminen voi johtaa myös sekavuustilaan nukutuksen jälkeen heräämisvaiheessa sairaalassa.

Paljon tupakoivien hapenottokyky on huono ja heidän keuhkonsa ovat limaiset. Kun nukutuksessa hengitystorveen laitetaan letku, alttius keuhkoputken tulehdukseen ja keuhkokuumeeseen lisääntyy. Tupakoijien ääreisverenkierto on myös tupakoimattomia heikompi, jonka vuoksi he saavat leikkauksen jälkeen herkemmin tulehduksia ja syviä laskimoveritulppia.

– Toivoisin, että ihmiset kertoisivat lääkärille avoimesti tupakoinnistaan ja alkoholin käytöstään. Näin osattaisiin varautua mahdollisiin ongelmiin eikä vaarallisia yllätyksiä tulisi.

Kevennä ja lepää

Luontaislääketieteeseen perehtynyt LL Merja Riska Lääkäriasema Sofionovasta kehottaa kiinnittämään erityisesti huomiota ravintoon.

– Monesti sanotaan, että pitää syödä vahvasti, että voimistuisi. Paremminkin ruokavaliota pitää keventää jo ennen leikkausta ja varsinkin sen jälkeen. Kevyt ruokailu vahvistaa kehon puolustuskykyä ja auttaa toipumaan.

Suositeltavaa on syödä kasvispainotteista luomukotiruokaa, jossa on mahdollisimman vähän lisäaineita. Nautintoaineita, kuten kahvia, teetä ja alkoholia, on syytä käyttää vain kohtuudella. Keho rasittuu, jos juot ensimerkiksi 10–15 kuppia kahvia päivän mittaan.

Leikkauksen jälkeen aineenvaihdunnalle antaa potkua, kun nautit nestettä 1½ –2 litraa päivässä. Samalla poistuvat leikkauksessa käytettyjen lääkkeiden jäämät virtsan mukana. Munuaiset ovat aamulla tehokkaimmillaan, joten juo kunnolla herättyäsi.

– Jos runsas juominen tuntuu epämiellyttävältä, silloin se ei ole hyvä ajatus. Itselleen pitää olla lempeä.

Luontaistuotteiden vaaroista ennen leikkausta on puhuttu paljon. Merja Riskan mielestä Suomessa on tiukka luontaistuotteita sitova lainsäädäntö. Jos noudattaa purkin kyljessä olevia annosteluohjeita eikä ota samaa tuotetta monesta purkista, on turvallisilla vesillä.

Jos ravintolisät huolettavat, voi hyvin jättää omegakolmoset ottamatta noin viikko ennen leikkausta, jolloin välttää mahdollisen lisääntyneen verenvuodon vaaran. Samoin on syytä luopua joksikin aikaa mäkikuismasta, jotta varmistaa, ettei leikkauksessa käytettävien lääkkeiden kanssa esiinny haitallisia yhteisvaikutuksia.

– Leikkauksen jälkeen pitää malttaa olla toipilas. Joillekin voi olla hyvin ahdistavaa joutua pysähtymään.  Kannattaa nukkua kunnon yöunet, ottaa päiväunet, levätä ja kuunnella rauhallisin mielin kehoaan. Kaikki eivät toivu yhtä nopeasti.

Jos on tutustunut jo ennen leikkausta luontaishoitoihin, niistäkin voi olla apua. Kovin paljon uusia hoitoja ei silti kannata leikkausaikaan ottaa.

Riska antaa yleensä potilailleen mukaan homeopaattista Arnicaa, jota he imeskelevät heti leikkauksen jälkeen, kun kykenevät laittamaan rakeet suuhunsa. Arnica auttaa kudoksia korjaantumaan ja pienentää infektioriskiä. Hänen yleisohjeensa on: 4–5 raetta Arnica D12:sta 4–5 kertaa päivässä 4–5 päivän ajan.

Leikkauksen jälkeen kehon aineenvaihduntaa ja imusuoniston toimintaa voi virkistää lymfahoidoilla. Myös refleksologia ja akupunktio tukevat kehon paranemista. Kun leikkauksesta jää hermokipuja ja kolotuksia, osteopatia voi auttaa. Mielen apeuteen ja painajaisiin voivat auttaa homeopatia, Rosen-terapia ja refleksologia.

– Syöpäpotilaiden ei pidä omin päin mennä luontaishoitoihin, vaan neuvotella asiasta luontaislääkintään perehtyneen lääkärin kanssa.

Asiantuntijoina va. ylilääkäri Maire Rantala, Seinäjoen keskussairaala ja lääketieteen lisensiaatti, homeopaatti Merja Riska, Lääkäriasema Sofianova.

Teksti: Merja Perttula

X