Hyvinvointi

Naphouse päiväunitalo - Turussa julistetaan päiväunien ilosanomaa

Teksti:
Anna.fi
Naphouse

Nukkuminen on paras tapa lievittää stressiä. Nukkuessa koko keho lepää ja virkistyy. Monilla ihmisillä tapahtuu hetkellinen lasku virkeystasossa alkuiltapäivästä. Päiväunet ovat kehon luonnollinen tapa levätä. Ne ovat hyvä keino nostaa vireystilaa ja keskittymiskykyä.

Monissa kulttuureissa lepohetki puolenpäivän jälkeen on aivan yhtä tärkeä kuin yöunetkin. Siesta liitetään yleensä Espanjaan ja latinalaiseen Amerikkaan, mutta myös esimerkiksi Kiinassa, Vietnamissa, Intiassa, Lähi-idässä, Italiassa ja Pohjois-Afrikassa lepohetki alkuiltapäivästä lounaan jälkeen on hyvin yleinen myös työpaikoilla ja kouluissa. Miksei tuota hyväksi todettua työtehon ylläpitäjää, voisi ottaa käyttöön myös meillä Suomessa?

Jeremy tarjoilee heränneille kahvia ja teetä

Tämä on tiedostettu erityisesti Turussa, jonne avattiin tammikuun alussa päiväunitalo, Naphouse. Nyt Turun keskustassa on paikka, jossa kaikki, vauvasta vaariin, voivat hengähtää kiireen keskellä ja jonne voi tulla vaikka ruokatunnin päätteeksi päivänokosille.

Ilmainen paikka, jossa voi levätä

Idea Naphousesta syntyi lounaalla, kun päiväunitalon isä Jeremy Mast oli syönyt vatsansa täyteen ja harmitteli sitä, että kotiin on pitkä matka päiväunille. Hän keksi, että keskustaan täytyy perustaa paikka, jossa voi ottaa nokoset.

Nykyään Naphousea pyörittää Hauska Perhe ry -niminen vapaaehtoisjärjestö.

”Varsinkin ennen avaamista täällä oli paljon vapaaehtoisia auttamassa maalaamisessa ja paikkojen kunnostuksessa,” Jeremy kertoo. ”Myös valvojavuorot hoidetaan vapaaehtoisten voimin.”

Laura Hietanen näkee sinisiä unia

Naphouse -projektin kantavaksi teemaksi tuli tarjota ihmisille ilmainen paikka, jossa oikeasti voisi levätä. Kuka vain on tervetullut nokkaunille tai viettämään aikaa ystävien kesken. Naphousesta voi myös ostaa kahvia tai teetä, mutta ulos ei ajeta, jos ei tee mieli virvokkeita.

”Päiväunet ovat luonnollinen asia. On tärkeää, että löytyy ilmainen paikka, jossa voi olla ja hengata,” Jeremy perustelee.

Sinisiä unia Naphousessa

Erillisen kahvila-alueen lisäksi Naphousessa on näyttelytila, jossa voi myös pelailla lautapelejä, sekä rauhoitettu huone päiväunille. Päiväunihuoneen lattioilla on pehmeitä patjoja ja tyynyjä, joille voi käpertyä viltin alle. Seinät on maalattu unensinisiksi ja kattoon on ripustettu pilvenvalkeita kankaita vaimentamaan ja luomaan tunnelmaa.

Kävin kokeilemassa, miltä tuntuu levähtää Naphousessa. Olin aluksi hieman epäileväinen, enkä uskonut, että voisin nukahtaa julkisessa paikassa, jossa on torkkumassa vieraita ihmisiä. Taustalla soi rauhoittava musiikki ja käperryin vilttini alle. Ennen kuin huomasinkaan, minua alkoi ramaista ja huomasin pilkkiväni.

Puolalan musiikkiluokkalaiset päiväunilla

Saatoin nukahtaa hetkeksi, en ole aivan varma.  Talvisesta räntäsateesta huolimatta huomasin askeleen kuitenkin kulkevan kevyemmin, kun lähdin jatkamaan matkaani Naphousesta eteenpäin.

www.naphouse.org

Teksti ja kuvat: Tuuli Toivanen

X