Hyvinvointi

Nautitko jouluruoista kohtuudella?

Teksti:
Anne Slåen

Kohta on taas joulu, ja kattilat ja padat ovat täynnä puuroa ja muita herkkuja. Pikkujoulunkauden ja joulunpyhien pitopöydät voivat olla myös painajainen ja murehtimisen aihe. Millä voisit tänä vuonna selvitä juhlakuukaudesta sutjakkana ja hyvillä mielin ilman ylensyömistä seuraavaa morkkista?

Joulu ja syöminen kulkevat käsi kädessä. Toisinaan mopo karkaa käsistä, ja olo on jälkeenpäin kuin joulupossulla. ”Ei ylensyömiselle ole mitään erityistä syytä. Suurimmalle osalle meistä jouluna syöminen tiukassa istuva tapa”, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Raija Kara toteaa.

Moni syö joulukuun aikana paljon enemmän kuin muina aikoina vuodesta. Sairaanhoitajaksi opiskeleva Elina, 24, toteaa, että viimeistään aattona ja joulupäivinä tulee syötyä enemmän kuin vuoden muina 362 päivänä. ”Syön jouluna poikkeuksellisen paljon lihaa ja suklaata, jotka saavat aikaiseksi kammottavan olon.”

Perinteinen joulupöytä on tuhti

”Jos mennään reilun viidenkymmenen vuoden taa, perinteinen suomalainen joulupöytä oli vielä kevyt. Silloin pöydässä ei ollut niin paljon rasvaa. Sittemmin esimerkiksi laatikot ovat muuttuneet kermaisemmiksi, ja kasviksista tehty terveellinen rosollikin syödään usein paksun kermakastikkeen kanssa”, Raija Kara kertoo.

Yrityskonsultti Turo, 52, ei muuttaisi suomalaista joulupöytää. ”Etenkin vastapaistettu kinkku on hyvää. En usko, että syön joulun aikana kauhean paljon enemmän kuin muulloin, mutta nautiskelen kyllä jouluruoasta.”

Pöytä kevyesti koreaksi

Raija Kara muistuttaa, että perinteisistä jouluherkuista voi tehdä hiukan kevyempiäkin.

”Laatikoita voi keventää, kun vaihtaa tavallisen kerman kevyempään tai kasvirasvavalmisteeseen. Kinkunkaan ei tarvitse olla kielletty, kun siitä leikkaa läskin pois”, Kara neuvoo.

”Syömistä voi myös hillitä tekemällä perinneruokien oheen salaatin. Sillä voi aloittaa, jolloin mahaan ei enää mahdu hirvittävän suuria määriä raskaampia ruokia.”

Kara huomauttaa, että yksi joulupöydän petollisimmista on alkoholi. ”Lomapäivinä tulee helposti tissuteltua viiniä ja siinä samalla syötyä enemmän kuin söisi muuten. Lisäksi on muistettava, että alkoholissa on aina reilusti energiaa.”

Arkiset roskaruoat pois joulupöydästä

Jouluna kannattaa jättää pois sellaiset epäterveellisemmät ruoat, joita muuten tulee syötyä.

”Jos ympäri vuoden tykkää syödä sipsejä ja juoda limsaa, kannattaa ne jättää jouluna ostamatta ja keskittyä nauttimaan jouluruoista. Meillä kotona jätetään myös esimerkiksi leikkeleet pois joulupöydästä” Kara kertoo.

Joulupöytään ei kannata tehdä hirvittävän suuria annoksia ruokaa. Näin ei tule myöskään syötyä niin paljon. ”Ruoan suhteen kannattaa tinkiä määrästä, muttei laadusta”, Kara neuvoo.

Pikkujouluissa napa paukkuu

Pikkujoulukausi alkaa jo marraskuussa. Pikkujouluissa tulee helposti ahdettua vatsa täyteen ruokaa ja päälle juodaan vielä aimo annos alkoholia. Illemmalla on jo pakko löyhentää vyötä, jotta henki kulkee.

Ikävältä voi tuntua, kun innokas isäntäväki kantaa lisää ruokaa ja juomaa pöytään. Raija Kara painottaa, ettei ole epäkohteliasta kieltäytyä. ”Viisas isäntäväki kyllä ymmärtää, ettei kaikkien napa vedä samalla tavalla.”

”Olen aika valikoiva pikkujoulujen suhteen. En edes lähde kaikkiin mahdollisiin mukaan. Niissä joihin menen, on mukavia ihmisiä ja tunnelmallisia koteja. Jos en halua juoda alkoholia, toimii pelastuksena usein autolla ajaminen”, Elina kertoo.

Turo kertoo säästyvänsä rankan pikkujoulukauden huipentumalta. ”Yksityisyrittäjällä ei ole työpaikan pikkujouluja kiusanaan”, Turo virnistää. ”Ja jos pikkujouluissa ei halua syödä, voi ruoan antaa pöydän alla olevalle koiralle.” Siis jos sellainen talossa on.

Joulusta tulee nauttia

Liiallinen stressaaminen ruoasta ei sekään auta. Joulu on vain kerran vuodessa, ja siitä tulee voida hieman nauttiakin. ”Nauttimalla hyvästä olosta ja joulun muistoista selviää joulun jälkeen, vaikka olisi syönyt hieman enemmänkin. Mihinkään rankkaan kuuriin ei ole kenenkään syytä ryhtyä, se lisää tuskaa ja tuska vain rasittaa kehoa enemmän”, Turo toteaa.

”Ylensyömisestä en kärsi juuri koskaan, mutta ylenjuomisesta toisinaan. Silloin ei auta kuin odottaa iltaa ja seuraavaa, parempaa päivää”, Turo nauraa.

”Silloin tietää syöneensä liikaa, kun vaatteet alkavat kiristää. Syöminen on suurimmaksi osaksi itsesäätelystä kiinni, mutta liikaa ei kuitenkaan kannata itseään rankaista”, Raija Kara lohduttaa.

Eroon kiloista ja morkkiksesta

Elinalla on pari vinkkiä sekä fyysiseen että henkiseen pahoinvointiin. ”Fyysiseen pahaan oloon tepsivät pieni konjakkiannos tai närästyslääke. Henkiseen huonoon oloon auttavat ennaltaehkäisevästi tehojumpat ennen joulua suoritettuina. Joulupäivänä tehtävä pidempi kävelylenkki antaa pika-apua ällöön oloon.”

”Joulun jälkeen on aika keventää. Silloin siirrytään normaaliin ruokailuun ja lisätään liikunnan määrää”, Raija Kara tähdentää. ”Joulun jälkeen voi tarpeen vaatiessa ottaa esiin naistenlehtien vinkit joulukilojen karistamisesta.”

Kohtuus kaikessa siis – jopa jouluruokailussa. Hmm, helpommin sanottu kuin tehty, sillä viikonloppuna odottavat jälleen pikkujoulut. Ehkä pitäisi jo ennen joulua aloittaa tehoreippailu. Lenkille, mars!

X