Hyvinvointi

Nesteet kiertoon – Luonnon omat detoxit

Teksti:
Anna.fi

Vuodenvaihteen juhlavat ruokatottumukset jäivät päälle: olo on turpea ja vaatteetkin tuntuvat piukeilta. Kuulostaako tutulta? Luonnon omat puhdistajat vievät turvotuksen mennessään.

Nesteet kiertoon – Turvotus kuriin rohdoksilla

Kaamosajan pimeys houkuttaa nopeiden hiilihydraattien äärelle, eikä pitkä herkuttelujakso helpota kohtuudessa pysymistä. Kevään korvalla saattaa havahtua siihen, että suolainen-makea-suolainen -kierteestä on tullut arkinen tapa, josta on vaikea päästä eroon ja joka näkyy ikävänä turvotteluna sormissa, vyötäröllä ja kasvoissa.

Reipas liikunta, varsinkin ulkoilmassa ja valoisaan aikaan, vauhdittaisi aineenvaihduntaa ja keventäisi oloa, mutta nopeiden hiilareiden napostelu tekee olon laiskaksi. Kirjan tai teeveen äärellä lojuminenkin on jo ehkä piintynyt niin tavaksi asti, että sohvasta irtautuminen tuntuu vaativan suuria ponnistuksia.

Liikuntakynnys laskee jos saa kropan tuntumaan vähemmän raskaalta, ja siihen ovat avuksi ruuansulatusta sekä nestekiertoa vauhdittavat ruoka-aineet. Kun kudoksiin kertynyt neste poistuu, ähky hellittää eikä ulkoiluhousujen nappia tarvitse kiskoa väkisin kiinni. Fyysisen olon keventyessä myös mieli virkistyy, jolloin on helpompi pitää kiinni päätöksestä palauttaa kohtuus ja maltti nautiskeluun.

Latva-artisokka

Käpymäinen latva-artisokka on maukas ja kevyt herkku, joka sopii alkuruuaksi tai pääruuan lisukkeeksi. Ohdakkeen sukuinen latva-artisokka kiehuu pehmeäksi reilussa puolessa tunnissa, sopivan kypsyysasteen tunnistaa siitä että lehdet irtoavat pohjuksesta helposti. Puiseva kanta irrotetaan taittamalla ennen keittämistä.

Latva-artisokka tunnetaan vanhastaan maksarohdoskasvina, joka tukee maksan toimintaa lisäämällä sapen eritystä. Latva-artisokka vaikuttaa myös lievästi kolesterolia alentavasti hillitsemällä kolesterolin muodostusta maksassa.

Latva-artisokka

Voikukka

Kesänkeltainen rikkaruoho on jo kansanperinteessä tunnettu tehokkaana rohtokasvina. Se kiihdyttää nesteen poistumista, ja voikukan juuri lisää myös sappinesteen eritystä. Muutenkin voikukka on mainettaan parempi, sillä se sisältää runsaasti A- ja C-vitamiineja, kaliumia, magnesiumia, rautaa ja kalsiumia. Korkea kaliumpitoisuus on todennäköisesti voikukan diureettisen vaikutuksen takana, ja tämä ominaisuus on hyödyksi käytettäessä voikukkaa rohdoksena, sillä kasvin kalium korvaa elimistöstä nesteiden mukana poistuvan kaliumin.

Kevään korvalla ei voikukkaa vielä pihasta löydy, mutta kuivattuna se säilyttää tehonsa hyvin talven yli. Kesän tullen nuoria voikukanlehtiä ja kukkanuppuja voi lisätä vaikka tuoresalaattiin.

Voikukka

Juuriselleri

Juuriselleri

Vaatimattoman näköinen, ruskea ja rosopintainen möykky ei ensimmäisenä tartu kaupan hevihyllystä silmään, mutta tätä rumilusta kannattaa vähän etsiskelläkin. Juuri- eli mukulasellerin voimakas maku lieventyy keittämällä, mutta sopii se raakanakin esimerkiksi sekaraasteen joukkoon. Kypsytettynä juuriselleri sopii mainiosti keittoihin, patoihin ja vokkeihin.

Juuriselleri pistää vipinää aineenvaihduntaan ja lievittää turvotuksia. Voikukan tapaan juuriselleri sisältää runsaasti kaliumia sekä myös muita hivenaineita, esimerkiksi magnesiumia ja fosforia. Vähäkalorinen juuriselleri on kasvikseksi varsin proteiinirikas, joten se pitää hyvin nälkää ja auttaa siten vastustamaan mielihaluja.

Hapankaali

Tuore kaali ei lievitä kaikkien kohdalla turvotusta, joskus käy pikemminkin päinvastoin, mutta hapankaali tekee hyvää aineenvaihdunnalle. Hapankaalin sisältämä maitohappo tukee vatsalaukun tervettä happotasapainoa ja auttaa ravintoaineita imeytymään, kaalin kuidut vauhdittavat laiskasti toimivaa suolta. Kuumentamatta valmistettu eli pastöroimaton hapankaali sisältää suoliston hyvinvoinnille hyödyllisiä maitohappobakteereja, ruoansulatukselle tärkeitä entsyymejä sekä runsaasti C-vitamiinia.

Jos arastelee ärhäkänmakuiseen hapankaalin syömistä, voi tutustumisen aloittaa lempeästi lisäämällä hapankaalia esimerkiksi salaatin sekaan tai leipomalla sen piirakan sisään. Myös kermaviili- tai jogurttikastike pehmentää mukavasti hapankaalin makua.

Rohdosasiantuntijana dosentti Yvonne Holm, Farmaseuttisen biologian osasto, Helsingin yliopisto.

Lue lisää:
Keep It Gourmet & Simple -blogi
Syömisen iloa -blogi
Raw Food Blog -blogi

Virpi Raipala-Cormier: Frantsilan yrttitilan kasviskeittokirja. Wsoy
Roz Denny: Kevyt vihreä dieetti. Karisto
Kasvikset.fi

Teksti: Anu Holopainen

X