Hyvinvointi

New Yorkin terveystrendit − Nautintoja kohtuudella

Teksti:
Anna.fi

Samalla kun Suomessa karpataan ja zumbataan, New Yorkissa yritetään pysyä terveenä litkimällä samppanjaa, välttämättä suolaa ja tumppaamalla tupakat. Lisäpotkua kaupunkilaisiin tuo Intensati-jumppa, jossa energiaa revitään itsensä kehumisesta ääneen.

New Yorkin terveystrendit

Samppanjadieetti kehottaa nostamaan joka päivä maljan

Newyorkilaiset hurmanneen samppanjadieetin ideana on tehdä arjestakin juhlaa. Dieetin kehittänyt brooklyniläinen Cara Alwill Leyba, 31, kehottaa nostamaan itselleen kuplivan maljan joka päivä –oli se sitten skumppaa, ihkaoikeaa Dom Pérignonia tai pelkkää vishyä. Leyban mukaan tärkeintä on arvostaa omaa kehoaan ja sallia sille vain parasta. Vaihda siis rasvainen hampurilaisateria lohibageliin ja juhlavaan lasilliseen samppanjaa. Tässä hienostuneessa juomassa on noin 100 kaloria per lasi, joten se sopii hyvin Leyban dieetin sallimiin 1400 kilokalorin rajoihin. Nainen itse on laihtunut erikoisella ruokavaliollaan 10 kiloa ja kirjoittanut siitä kirjan, The Champagne Diaries.

Kaupunki tumppaa tupakat tupruttelijoiden puolesta

Amerikkalaisista tupakoitsijoista 70 prosenttia haluaa tutkimusten mukaan lopettaa tupruttelun. New Yorkin kaupunginvaltuusto on yrittänyt viime aikoina parhaansa mukaan helpottaa lopettamispäätöksen tekemistä: tupakoitsijoiden elämä on nyt cityssä entistä hankalampaa. Keväällä tuli voimaan säädös joka kieltää sauhuttelemisen julkisilla virkistysalueilla, kuten puistoissa, rannoilla sekä esimerkiksi Times Squarella. Baareissa ja ravintoloissa tupakointikielto on ollut voimassa jo vuodesta 2003. Tällä hetkellä newyorkilaisista tupakoi enää 14 prosenttia kun taas muista amerikkalaisista nikotiiniriippuvaisia on 20 prosenttia.

Ruoan valinta on helppoa

Pois transrasvat sekä suola- ja kaloripommiruuat

Epäterveellinen mässäily alkaa olemaan taitolaji New Yorkissa. Kaupunginisät ovat vuoden 2006 jälkeen kitkeneet ruokatuotteista lähes kokonaan pois pahamaineiset transrasvat, ja nyt on alkanut sota suolaa vastaan. Keskiverto nykiläinen syö suolaa tuplasti yli suositellun määrän, ja siitä 80 prosenttia lisätään ruokaan jo valmistusvaiheessa. Kaupungin tavoitteena on seuraavan viiden vuoden aikana vähentää suolan määrää 25 prosentilla erilaisten kampanjoiden avulla. Ihmisten kaloritietoisuuttakin on viime vuosina lisätty: ketjuravintoloiden pitää lain mukaan nykyisin ilmoittaa ruokiensa sisältämät kalorimäärät ruokalistoissaan yhtä isolla kuin hintatiedot. Mehevää hampurilaista ei siis voi heittää huiviinsa tuntematta huonoa omaatuntoa. Tutkimusten mukaan ihmiset syövät 100 kilokaloria vähemmän kun he näkevät ravintotiedot edessään.

Intensati-jumppaa

Kehu itsesi huippukuntoon

New Yorkin kuntosaleilta kuuluu kummia – kirjaimellisesti. Intensati-tunneilla jumppaamiseen yhdistetään positiivisten lausahdusten ääneen huutaminen. Tämä superjumppa on yhdistelmä aerobicciä, taistelulajeja, joogaa ja tanssia. Liikkeet tehdään energisen pop-musiikin tahdissa, ja samalla osanottajat toistavat ohjaajan perässä erilaisia lausahduksia, kuten ”Olen oman elämäni herra!” ja ”Tänään on vuoden paras päivä!”. Kuukausittain vaihtuvista lauseista muodostuu hyppyjen ja pomppujen kera oma koreografiansa. Lajin keksijän Patricia Morenon mukaan positiivisten mantrojen toistaminen antaa kuntoilijalle rohkeutta, tahdonlujuutta, intoa ja itsekunnioitusta. Intensati-tunnilla aika kuluu nopeaan, ja pois lähtiessä olo on kumman kevyt – ehkä jopa hitusen verran tavallista iloisempi. 

Teksti: Mirva Lempiäinen

X