Hyvinvointi

Nuha - Apua apteekista

Teksti:
Anna.fi

Tukkoinen nenä tekee olon tukalaksi ja haittaa nukkumista. Sumutteet ja tipat helpottavat nuhaista oloa.

Nuha kiusaa aikuistakin monta kertaa vuodessa.

Nuha kiusaa aikuistakin monta kertaa vuodessa, talvella kesää herkemmin, sillä virukset liikkuvat viileänä vuodenaikana vaivattomasti. Nuhaa aiheuttavat virukset leviävät kosketustartuntana ja hengitysilman mukana. Nuha voi olla myös bakteerien aiheuttama. Nuhainen voi estää tartunnan leviämistä jonkin verran, kun niistää nenän paperinenäliinaan, laittaa liinan suoraan roskiin ja pesee kädet saippualla.

Jos tukkoinen nenä uhkaa viedä yöunet, kannattaa kohottaa sängynpäätyä ja koettaa avata nenää höyryhengityksellä. Elleivät kotikonstit auta, nenään voi laittaa apteekista saatavia oksimetatsoliinia ja ksylometatsoliinia sisältäviä nenätippoja tai -sumutteita. Ne supistavat nenän limakalvojen verisuonia ja vähentävät limakalvoturvotusta, mikä helpottaa hengittämistä. Vaikutus kestää kuudesta kahdeksaan tuntiin.

Niistä nenä ennen tippojen ja sumutteiden laittoa. Tipat on helpointa laittaa makuuasennossa. Nenäsumute suihkautetaan pystyasennossa niin, että toinen sierain suljetaan sormella ja samalla kun sumutetaan, hengitetään kevyesti sisään. Aikuinen saa käyttää nenätippoja ja -sumutteita enintään kymmenen vuorokautta yhteen mittaan, lapsi viisi. Pitkään käytettynä ne voivat turvottaa limakalvoja ja huonontaa oloa entisestään. Ne eivät sovi ihan pienille lapsille ja odottaville äideille. Myös rintaan hierottavat eteeriset öljyt voivat helpottaa tukkoista oloa.

Nenähuuhtelu ehkäisee

Nenäsumutteeksi on hyvä valita säilöntäaineeton valmiste, sillä säilöntäaine voi haitata limakalvojen värekarvatoimintaa. Allergiasuihkeet eivät auta flunssanuhaista.

Nenäsumutteet voivat sisältää allergisoivia aineita, joten allergioista on hyvä kertoa apteekissa. Myös käytössä olevat masennuslääkkeet on hyvä ottaa puheeksi, sillä MAO-estäjiä ja tri- ja tetrasyklisiä masennuslääkkeitä ei ole suositeltavaa käyttää nuhalääkkeiden kanssa.

Nenäsumutteita ja -tippoja kannattaa käyttää, jos on taipuvainen poskiontelotulehduksiin. Ne parantavat ilman kiertoa poskionteloissa. Limaa voi koettaa irrottaa myös höyryhengityksellä ja nenähuuhtelukannulla eli ”sarvikuonolla”. Jotta niistämisen aiheuttama paine ei työntäisi eritettä entistä syvemmälle onteloihin, nenä kannattaa niistää sierain kerrallaan ja muistaa, että voimaa ei tarvita. Jatkuvasta niistämisestä ärsyyntynyttä nenänalustaa voi hoitaa B-vitamiinivoiteella.

Lääkäriä tarvitaan, jos nuha muuttuu voimakkaaksi poskisäryksi, kuume nousee ja yleiskunto heikkenee. Jos nuha jatkuu viikkokausia, se saattaa olla allergista.

Asiantuntijana proviisori Tanja Joensuu, Yliopiston Apteekki, Oulu.

Teksti: Virve Järvinen

X