Hyvinvointi

Nuorekkuuden salat

Teksti: Anna.fi

Kaikkihan haluaisimme näyttää nuorilta ja terveiltä. Jotkut jopa turvautuvat kirurgin veitseen torjuakseen ikääntymisen merkit. Vanhenemista ei kuitenkaan tarvitse pelätä, jos tietää nuoruuden niksit. Päivittäisillä valinnoilla voit vaikuttaa ikääntymisesi tahtiin!

Nuorekkuuden salat

Chicagon yliopistossa on tehty tutkimus, joka paljastaa pienoisten paheittemme ja tapojemme vaikuttavan ulkomuotoomme. Seuraavaksi esitellään ennenaikaiseen mummoutumiseen johtavia tapoja. Vältä näitä ja säily nuorena ja raikkaana.

1. Kelju krapula

Krapula on merkki siitä, että olet myrkyttänyt elimistöäsi alkoholilla. Vanhenemisen myötä palautumiskyky (niin juhlimisesta kuin treenistäkin) alkaa selvästi heikentyä. Kankkunen saattaa tulla aiempaa helpommin.

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että alkoholi lisää vapaiden radikaalien määrää elimistössä. Vapaat radikaalit ovat soluille haitallisia molekyylejä, jotka vanhentavat ihmistä ennenaikaisesti. Runsaan alkoholinkäytön seurauksena kehosi voi olla jopa kolme vuotta edellä aikataulusta. Liian runsaasta juhlimisesta seuraa myös kauneusongelmia: kasvot muuttuvat punertaviksi ja pöhöttyneiksi.

 • Vähennä alkoholin käyttöäsi, seitsemän ravintola-annosta viikossa on ehdoton yläraja.
 • Jos lipsahtaa kuitenkin runsaamman juhlimisen puolelle, niin nappaa C-vitamiinia, joka antioksidanttina alkaa taistelun vapaita radikaaleja vastaan.

2. Polttava aurinko

Jokainen on varmasti kuullut, kuinka liiallinen auringonotto vaikuttaa ihon ikääntymiseen. Solariuminkaan käyttö runsaissa määrissä ei ole terveellistä. Myös riski sairastua melanoomaan kasvaa.

 • Muista aurinkovoiteet, jotka suojaavat sekä UVA- että UVB-säteiltä.
 • Älä koskaan polta itseäsi.

3. Tupakka

Tiedämme, että tupakka on yksi suurimmista syövän aiheuttajista. Sen lisäksi se saa elimistös-sämme aikaan paljon muutakin pahaa. Mm. tupakoijan iho muuttuu kellertäväksi ja ihoon tulee ryppyjä tavallista nopeammin. Myös huulien ympärille tulee ikäviä juonteita tupakkaa imiessä. Tupakka ja aurinko on mitä kuluttavin yhdistelmä ihollesi.

 • Lopeta tupakointi.
 • Hanki iholääkäriltä A-vitamiinihappoa sisältävää voidetta, joka auttaa pintaverenkiertosi vilkastumisessa.

4. Negatiiviset tunteet ja viha

Kaiken maailman murheiden miettiminen ja turhat negatiiviset ajatukset alkavat näkyä otsajuovissasi. Sisällä vellova viha kuormittaa myös koko elimistöä, pulssi nousee ja verenpaine kohoaa.

 • Älä anna negatiivisille tunteille valtaa, positiivisuus kantaa sinua pidemmälle.
 • Älä myöskään tukahduta turhaan tunteitasi, ilmaise sinuun kohdistuva vääryys tai suuttumuksen aihe, mutta anna asian sen jälkeen olla.

5. Jojomainen paino

Jatkuvilla laihdutuskuureilla oleminen; laihduttaminen ja lankeaminen paitsi turhauttaa, niin myös aiheuttaa terveysongelmia. Poukkoileva paino saattaa aiheuttaa sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksia, rintasyöpää sekä stressireaktioita.

Painonvaihtelu vaikuttaa myös ihon kimmoisuuteen. Seurauksena voi olla myös kaksoisleuka ja riippurinnat sekä raskausarpien tyyppisiä ihomuutoksia.

 • Muuta tuttua ruokavaliotasi terveellisempään suuntaan.
 • Lisää liikuntaa.
 • Laihduta hillitysti, noin ½ kiloa viikossa on sopiva vauhti.

6. Ikuinen kiire

Hallitsematon kiire ja siitä seuraava stressi voi aiheuttaa lukuisia psykosomaattisia oireita; aknea, vatsavaivoja, ihottumaa, nokkosrokkoa, päänahan hilseilyä… Stressi kohottaa myös verenpainetta ja heikentää kehon vastuskykyä.

 • Naura, naura, naura; nauru pidentää ikää, lievittää stressiä ja laukaisee lihasjännitystä.
 • Hoida ihmissuhteet kuntoon.
 • Anna itsellesi välillä aikaa rentoutua ja nauti vaikka hieronnasta.

Teksti: Sanna Mönkkönen / tuuli.net
Lähde: Oikaise otsarypyt ajoissa, Cosmopolitan 2/2000

X