Hyvinvointi

Oksentelua, vapinaa, maksavaurioita – Nämä luontaistuotteet voivat vaarantaa terveytesi

Teksti:
Anna.fi

Tutuissa luontaistuotteissa on yllättäviä vaaroja. Luontaistuotteiden ja lisäravinteiden käyttö lääkkeiden kanssa voi aiheuttaa pahoinvointia, verenvuotoa ja maksavaurion.

Nämä luontaistuotteet voivat vaarantaa terveytesi

Luontaistuotteiden valvonta on puutteellista

Luontaistuotteet voivat olla vaarallisia suurina annoksina ja muiden lääkkeiden kanssa käytettyinä. Lääkelaitoksen mukaan tuotteiden laatua ja vaikutuksia ei valvota riittävästi edes EU:ssa. Ulkomailta ostettuja rohdoksia ei kannata käyttää, koska niiden sisällöstä ei voi olla varma. Monia luontaistuotteita ei kannata käyttää yhtä aikaa, sillä maksa voi vaurioitua. Tuotteiden vaikutukset sikiöön tunnetaan huonosti, eikä rohdoksia saisi käyttää raskausaikana.

Lue myös: Luontaistuotteet ja lääkehoito?

Aloe vera voi aiheuttaa oksentelua

Aloe vera -voiteita käytetään iho-oireiden hoitoon. Aloe-juomien luvataan vähentävän vatsavaivoja ja parantavan vastustuskykyä. Aloe vera voi olla vaarallisia etenkin sydänpotilaille. Aloen ja digitalis-sydänlääkkeen yhteiskäyttö voi aiheuttaa rytmihäiriöitä. Aloe-juoma voi aiheuttaa myrkytyksen, jonka oireita ovat oksentelu ja raju ripuli.

Lue myös: Ellien testissä aloe vera -juoma ja yrttijauheet

Auringonhattu voi tehdä olon sekavaksi

Auringonhattu-uute eli Echinacea on vanha flunssalääke. Uusien tutkimusten mukaan auringonhattu ei tehoa flunssaan vaan voi pahentaa oireita. Jatkuva käyttö voi aiheuttaa sekavuutta, pahoinvointia ja kuumetta. Auringonhattu voi pahentaa astmaa ja allergioita. Yhteiskäyttö steroidien kanssa voi vaurioittaa maksaa.

Chili voi nostaa verenpainetta

Chilin kapsaisiini auttaa hermokipuihin. Myynnissä on myös chilipuristeita, joiden luvataan kiihdyttävän aineenvaihduntaa ja laihduttavan. Chilivalmisteita ei suositella sydänpotilaille, koska kapsaisiini voi nostaa verenpainetta. Kapsaisiinin ja masennuslääkkeinä käytettyjen MAO-estäjien yhteiskäyttö voi kiihdyttää pulssia. Hermokipuun käytetyt kapsaisiinilaastarit voivat ärsyttää ihoa.

Ginseng voi laskea verensokerin vaarallisen alas

Ginseng-juuren luvataan parantavan fyysistä suorituskykyä ja auttavan potenssiongelmiin. Ginsengiä ei suositella sydänpotilaille, sillä se voi nostaa verenpainetta. Ginseng voi aiheuttaa myös hypoglykemiakohtauksen. Verensokeri laskee nopeasti aiheuttaen pahoinvointia, vapinaa ja hikoilua.

Keskustele: Miten ginseng-juurta käytetään?

Inkivääri voi vaurioittaa sikiötä

Inkivääripuristeiden luvataan vähentävän nivelkipuja ja parantavan vastustuskykyä. Inkivääri voi olla vaarallinen verta ohentavien lääkkeiden kanssa, sillä verenvuodon riski esimerkiksi leikkauksissa kasvaa. Inkivääri saattaa myös vahingoittaa sikiötä. Evira ei suosittele inkiväärin käyttöä raskausaikana, vaikka se voi lievittää raskauspahoinvointia.

Omega-3 lisää verenvuodon riskiä

Omega-3-rasvahappojen on huomattu vähentävän masennusta ja väsymystä. Ne myös heikentävät veren hyytymistä. Verenohennuslääkkeitä käyttävien pitäisi aina keskustella omega-3-tuotteiden käytöstä lääkärin kanssa. Omega-3:n käyttöä ei suositella terveillekään ennen leikkauksia, koska se voi lisätä verenvuotoa.

Keskustele: Omega-3-öljy syövytti mukin

Mäkikuisma voi laukaista manian

Mäkikuisma voi auttaa masennukseen.  Se voi häiritä muiden lääkkeiden, kuten antibioottien ja e-pillereiden tehoa. Yhteiskäyttö masennuslääkkeiden kanssa voi aiheuttaa hengenvaarallisen serotoniinioireyhtymän. Oireita ovat kouristelu, sekavuus ja jopa kooma. Mäkikuisma voi myös laukaista manian. Mäkikuisma voi saada ihon palamaan herkästi auringossa. Iho-oireet loppuvat yleensä käytön lopettamisen jälkeen.

Keskustele: Kokemuksia mäkikuismasta?

Lähteet: Evira , Munuais- ja maksaliitto, Pronutritionist, Tehy-lehti, Terve.fi, Yrttitarha, YTHS

Teksti: Janica Brander
Kuva: Colourbox

X