Hyvinvointi

Oksentelua, vapinaa, maksavaurioita – Nämä luontaistuotteet voivat vaarantaa terveytesi

7.7.2015 Teksti: Anna.fi

Tutuissa luontaistuotteissa on yllättäviä vaaroja. Luontaistuotteiden ja lisäravinteiden käyttö lääkkeiden kanssa voi aiheuttaa pahoinvointia, verenvuotoa ja maksavaurion.

Nämä luontaistuotteet voivat vaarantaa terveytesi

Luontaistuotteiden valvonta on puutteellista

Luontaistuotteet voivat olla vaarallisia suurina annoksina ja muiden lääkkeiden kanssa käytettyinä. Lääkelaitoksen mukaan tuotteiden laatua ja vaikutuksia ei valvota riittävästi edes EU:ssa. Ulkomailta ostettuja rohdoksia ei kannata käyttää, koska niiden sisällöstä ei voi olla varma. Monia luontaistuotteita ei kannata käyttää yhtä aikaa, sillä maksa voi vaurioitua. Tuotteiden vaikutukset sikiöön tunnetaan huonosti, eikä rohdoksia saisi käyttää raskausaikana.

Lue myös: Luontaistuotteet ja lääkehoito?

Aloe vera voi aiheuttaa oksentelua

Aloe vera -voiteita käytetään iho-oireiden hoitoon. Aloe-juomien luvataan vähentävän vatsavaivoja ja parantavan vastustuskykyä. Aloe vera voi olla vaarallisia etenkin sydänpotilaille. Aloen ja digitalis-sydänlääkkeen yhteiskäyttö voi aiheuttaa rytmihäiriöitä. Aloe-juoma voi aiheuttaa myrkytyksen, jonka oireita ovat oksentelu ja raju ripuli.

Lue myös: Ellien testissä aloe vera -juoma ja yrttijauheet

Auringonhattu voi tehdä olon sekavaksi

Auringonhattu-uute eli Echinacea on vanha flunssalääke. Uusien tutkimusten mukaan auringonhattu ei tehoa flunssaan vaan voi pahentaa oireita. Jatkuva käyttö voi aiheuttaa sekavuutta, pahoinvointia ja kuumetta. Auringonhattu voi pahentaa astmaa ja allergioita. Yhteiskäyttö steroidien kanssa voi vaurioittaa maksaa.

Chili voi nostaa verenpainetta

Chilin kapsaisiini auttaa hermokipuihin. Myynnissä on myös chilipuristeita, joiden luvataan kiihdyttävän aineenvaihduntaa ja laihduttavan. Chilivalmisteita ei suositella sydänpotilaille, koska kapsaisiini voi nostaa verenpainetta. Kapsaisiinin ja masennuslääkkeinä käytettyjen MAO-estäjien yhteiskäyttö voi kiihdyttää pulssia. Hermokipuun käytetyt kapsaisiinilaastarit voivat ärsyttää ihoa.

Ginseng voi laskea verensokerin vaarallisen alas

Ginseng-juuren luvataan parantavan fyysistä suorituskykyä ja auttavan potenssiongelmiin. Ginsengiä ei suositella sydänpotilaille, sillä se voi nostaa verenpainetta. Ginseng voi aiheuttaa myös hypoglykemiakohtauksen. Verensokeri laskee nopeasti aiheuttaen pahoinvointia, vapinaa ja hikoilua.

Keskustele: Miten ginseng-juurta käytetään?

Inkivääri voi vaurioittaa sikiötä

Inkivääripuristeiden luvataan vähentävän nivelkipuja ja parantavan vastustuskykyä. Inkivääri voi olla vaarallinen verta ohentavien lääkkeiden kanssa, sillä verenvuodon riski esimerkiksi leikkauksissa kasvaa. Inkivääri saattaa myös vahingoittaa sikiötä. Evira ei suosittele inkiväärin käyttöä raskausaikana, vaikka se voi lievittää raskauspahoinvointia.

Omega-3 lisää verenvuodon riskiä

Omega-3-rasvahappojen on huomattu vähentävän masennusta ja väsymystä. Ne myös heikentävät veren hyytymistä. Verenohennuslääkkeitä käyttävien pitäisi aina keskustella omega-3-tuotteiden käytöstä lääkärin kanssa. Omega-3:n käyttöä ei suositella terveillekään ennen leikkauksia, koska se voi lisätä verenvuotoa.

Keskustele: Omega-3-öljy syövytti mukin

Mäkikuisma voi laukaista manian

Mäkikuisma voi auttaa masennukseen.  Se voi häiritä muiden lääkkeiden, kuten antibioottien ja e-pillereiden tehoa. Yhteiskäyttö masennuslääkkeiden kanssa voi aiheuttaa hengenvaarallisen serotoniinioireyhtymän. Oireita ovat kouristelu, sekavuus ja jopa kooma. Mäkikuisma voi myös laukaista manian. Mäkikuisma voi saada ihon palamaan herkästi auringossa. Iho-oireet loppuvat yleensä käytön lopettamisen jälkeen.

Keskustele: Kokemuksia mäkikuismasta?

Lähteet: Evira , Munuais- ja maksaliitto, Pronutritionist, Tehy-lehti, Terve.fi, Yrttitarha, YTHS

Teksti: Janica Brander
Kuva: Colourbox

Kommentit (13)

Tutkittu ja tutkittu ! Lääkkeiden valmistajat ja niiden mafia peittää paljon eikä ilmoita vaarallisistakaan haittavaikutuksista, Onhan niitä tutkineet puolueettomat tutkijatkin ja löytäneet väärää tietoa niistä.
32

No voi jösses. Ihan oikeesti. Joku voi niistä luontaishoidoista ja -lääkkeistä myös saada avun ja korvaamattoman tukihoidon lääkehoidon rinnalle oikein sovitettuna. Artikkelissa mainitut sivuoireet on äärimmäisen harvinaisia. Toisin kuin sivuoireet lääkkeistä, ne on aikalailla tavallisia.
00

Kasveistahan monet lääkkeetkin tehdään, eikös sormustinkukasta valmisteta digitalista, sydänlääkettä? Jos on joku vakava sairaus, niin sitten pitää kysyä lääkäriltä luontaistuotteiden yhteiskäytöstä. Chiliäkin pitää syödä aika paljon, että on jotain vaikutusta.
00

Suhtaudun vakavasti luontaistuotteiden ja ravintolisien riskeihin. Ihmiset saattavat syödä esim. kalaöljyä ihan älyttömiä määriä. Ja me terveydenhuollon ammattilaiset tiedämme ja olemme työssämme nähneet, että kyllä: Se voi todellakin aiheuttaa ja pahentaa verenvuotoja. Inkiväärin ja mäkikuisman vaaroista ei todellakaan varoitella turhaan. Suurin riski on se, että ihmiset rahtaavat ties mitä noitatohtoreiden salvoja vaikka ulkomailta tietämättä, onko aineita tutkittu, ja millaisia vaikutuksia niillä on, jos olet sairas tai syöt säännöllisesti lääkkeitä.
10

Enemmän olisin huolissani kemiallisten lääkkeiden sivuvaikutuksista kuin luonnonlääkkeistä. Tietenkään kaikki ei sovi kaikille, mutta kyllä ne luonnonlääkkeet paljon turvallisempia ovat kuin kemialliset.
00

Enemmän on niitä, jotka käyttävät synteettisiä lääkkeitä väärin. Molempia tulee käyttää suositusten mukaisesti.

Synteettisissä lääkkeissä on silti usein vakavampia haittavaikutuksia kuin niin sanotuissa luonnonlääkkeissä. Kalaöljy ohentaa verta, joten sen kanssa tulee noudattaa suositusannostusta.

Jos lääkärin mielipidettä kysyy rohdoksista, hänen ainakin varmuuden vuoksi kannattaa kieltää kaikki käyttö, koska se voi pahimmillaan johtaa siihen, että potilaan vaiva parantuu eikä hän enää tarvitse synteettistä lääkitystä laisinkaan. Lääkeyhtiöiden bonusrahat jäävät silloin saamatta.

Onko viestiketjun hoitsulla huoli myös niistä vanhuksista, joille saatetaan syöttää kolmeatoistakin eri lääkettä yhtä aikaa. Mitkä ovat niiden yhteisvaikutukset. Vain luoja tietää ja patologi.
00

Kemialliset lääkkeet (lääketehtaan valmistamat ja myyntiluvan saaneet lääkevalmisteet) on aina tutkittu ja niiden sivuvaikutuksetkin tunnetaan. Näistä löytyy tietoa mm. lääkevalmisteen pakkausselosteesta. Luonnonlääkkeitä ei tarvitse tutkia ennen myyntiin tuomista samalla tavalla kuin myyntiluvan saaneita (kemiallisia eli synteettisiä) lääkkeitä. Vaikka luonnonlääkkeet ovat olleet kauankin käytössä, voi niiden käytössä ilmaantua yllättäviäkin haittavaikutuksia. Näin tapahtui esim. mäkikuisman kohdalla.
00

Voi luoja mitä hörhöjä taas liikkeellä. En ole väittänyt, että ylilääkitseminen synteettisillä lääkkeillä olisi yhtään parempi vaihtoehto. Mutta miettikää nyt hyvät ihmiset, tuleeko se hyvä olo niistä napeista ja kapseleista vai kannattaisiko vaikka liikkua, syödä hyvin ja stressata vähemmän. Oma äitini vetää noita luontaislääkkeitä kuin olisi jossain lahkossa. Ylipainoa ainakin 40 kg ja terveys aivan romuna. Ruokavalio päin peetä, edes koiraa ei jaksa ulkoiluttaa, ja sitten napsitaan ties mitä punariisiä ja aloe vera detoxeja, joita ovelat luontaismyyjät tyrkyttävät.

Se, että lääkärit määräävät synteettisiä lääkkeitä, johtuu ihan yksinkertaisesti siitä, että ne ovat tutkittuja. Niiden sivuvaikutuksista mainitaan aina pakkauksessa ja lääkärin tulee ottaa ne puheeksi ja välttää ylilääkitsemistä. Samaa ylilääkintää harjoittavat luontaismyyjät, jotka tekevät bisnestä ja määräävät milloin mitäkin hainrustoa kolotukseen, vaikka ihmisen pitäisi mennä lenkille!
10

Lääkkeiden haittavaikutuslistat pakkausselosteessa ovat järkyttävät…ja kaikkea ei edes kerrota. Luontaistuotteita pitää osata käyttää…liika on liikaa, joten kohtuudella niitä tulee käyttää ja mieluiten nestemäisessä muodossa.
Haittavaikutuksellisia lääkkeitä saa kuitenkin määrätä ihmisille, miksi? Jos tuotteet ovat tutkittuja, niin miksi niistä voi tulla haittavaikutuksia….eikö tutkituttujen lääkkeiden pitäisi olla haitattomia?
10

Joihinkin sairauksiin ei yksinkertaisesti ole tiedossa sellaisia hoitomuotoja, joilla ei olisi mitään negatiivisia sivuvaikutuksia. Toinen vaihtoehto olisi jättää potilas hoitamatta. Ei kuulosta yhtään paremmalta ainakaana mun korvaan…
00

Tutkittu ja tutkittu ! Lääkkeiden valmistajat ja niiden mafia peittää paljon eikä ilmoita vaarallisistakaan haittavaikutuksista, Onhan niitä tutkineet puolueettomat tutkijatkin ja löytäneet väärää tietoa niistä.
32

Kenekään ei ole pakko syödä lääkkeen lääkettä, ei reseptillä eikä ilman. Että lopettakaa valitus ja eläkää sitten sairautenne kanssa jos medikalisaatio ja mafiat siinä ovat niin hirveä asia suomalaiselle.
00

Kiitos Mambojambo, kiteytit pointin hyvin. Itseäni kauhistuttaa se, että medikalisaation salaliitoista vouhoavat saattavat syödä mitä hyvänsä luonnonmukaiseksi mainostettua täysin kritiikittömästi. Eiköhän terve maalaisjärki ja kritiikki olisi molemmin puolin paikallaan.
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *