Hyvinvointi

Oma elämä haltuun (1/3) – Hyvästi kiire, tervetuloa ajanhallinta

Teksti: Anna.fi

Kiireen leimaamaan elämään järjestystä ja aikaa, ihmissuhdesolmut auki itseen tutustumalla ja uutta innostusta työelämään – elämäntaidon valmentaja Erja Manninen-Björkman auttaa kartoittamaan ja lähtemään oikeaan suuntaan. Juttusarjan ensimmäisessä osassa pohditaan, miten voisi ottaa oman ajankäytön haltuun ja irtautua jatkuvasta kiireen tunnusta.

Unelmista totta

Life coaching kuulostaa perin amerikkalaiselta ja luo mielikuvia ehkä hiostavastakin treenaamisesta, miltei elämisen suorittamisesta. Suomenkielinen sana, elämäntaidon valmennus, on sekin monille vielä hieman tuntematon käsite. Miten oman elämän treenaaminen tapahtuisi? Ja miten elämäntaidonvalmennus voisi auttaa vapautumaan alituisesti kiireen tunteesta ja nappaamaan ajankäytön haltuun?

Katse elämäniloihin

”Elämäntaidon valmennus on ihmisen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti edistävää toimintaa, jossa lähtökohtana on ihmisen itsensä asettama tavoite ja sysäys muutokseen. Tarkoitus on valita ikiomia ja iloa tuottavia tavoitteita, jotka auttavat elämässä eteenpäin”, elämäntaidon valmentaja Erja Manninen-Björkman kuvailee.

Elämäntaidon valmentajan pakeilla ei lähdetä vatvomaan menneisyyden kurjia kokemuksia, vaan keskitytään elämän myönteisiin asioihin. Valmentaminen sisältää ratkaisukeskeisen psykologian elementtejä, vaikkei kyse terapiasessioista olekaan.

Asiakas tekee ihmeet itse

Kuvittele itsesi kuntopolulle personal trainerin kanssa. Henkilökohtainen valmentaja voi viedä sinut lenkille pari kertaa viikossa, mutta varsinainen työ ja tapaamisten välinen treeni sinun täytyy tehdä itse. Samankaltaisesta on kyse elämäntaidon valmennuksessa: vastaukset löytyvät ihmiseltä itseltään valmentajan asettamien kysymysten kautta.

Kuten fyysistä treenaamista aloittaessa tehdään myös elämäntaidon valmentajan kanssa tilannekartoitus: missä tilanteessa ihminen on ja onko hän valmennettavissa. Kuten personal training, ei elämäntaidon valmennuskaan ole automaatti, eikä ihmistä voi valmentaa, ellei hän itse sitä halua.

Valmennuksen alussa vastattavien kysymysten edessä alan oikeastaan aivan innostua: elämässänihän on jo vaikka kuinka paljon hyvää! Kun saa pohtia omia luonteenpiirteitään, taitojaan ja vahvuuksiaan, lempikirjojaan ja elämänsä merkityksellisimpiä tapahtumia, alkaa oman elämän ilot huomata. Miten hemmottelen itseäni ja millaisissa tilanteissa minulla on hauskaa?

Unelmista totta

Lapset ovat unelmoimisen mestareita. ”Sitten kun olen aikuinen”, ”tulevaisuudessa minä” ja ”isona aion”, ovat lapsille jokapäiväisiä haaveiden lausahduksia. Milloin meistä tulee niin aikuisia, että luovumme tärkeästä unelmoinnista?

”Valmennuksen aluksi kirkastetaan viisi tärkeintä tavoitetta, jotka voivat olla vaikkapa terveyteen, ihmissuhteisiin, uraan, arvoihin tai omiin rajoihin liittyviä”, Manninen-Björkman keroo. ”Ja lopuksi unelmoidaan kunnolla ja pohditaan, mitä toivoisin, jos minulla olisi kaiken toteuttava taikasauva.”

Eroon kiireestä

Lue lisää:
Elämäntaidon valmentajat ry

Elämäntaidon valmentajat ry tarjoaa viidellekymmenelle juuri työelämään siirtymässä olevalle, eri oppilaitoksissa opiskelevalle nuorelle ilmaista työ- ja uravalmennusta. Lue lisää myös Opinnot takana, elämä edessä -kampanjasta.

Teksti: Anne

Vaivaako kiire?

Vastaus Vastanneiden osuus tällä hetkellä
Kyllä, tunnen itseni useimmiten kiireiseksi.
64%
Toisinaan, mutta onneksi ei koko ajan.
32%
Ei, mihin tässä kiire olisi?
5%

Siirry takaisin kyselyyn

X