Hyvinvointi

Omronin elektroninen lihasrentouttaja Ellien testissä

Teksti:
Anna.fi
Omronin elektroninen lihasrentouttaja Ellien testissä

Omron TENS E4 PROFESSIONAL -lihasrentoutuslaite pääsi Ellien testiin. Sähköinen hermostimulaatio saattaa kuulostaa pelottavalta, mutta voi tarjota hierontaakin parempia tuloksia erilaisiin kehon ongelmiin. Lue, mitä mieltä ellit olivat elektronisesta lihasrentouttajasta.

TENS (Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) on ihon kautta tapahtuva sähköinen hermostimulaatio, joka pääsee syvemmälle kuin ihon kautta tapahtuva hieronta. Laite lähettää pienitaajuisia sykäyksiä, jotka aktivoivat kehon omia kipua lievittäviä mekanismeja. Sähköimpulssit saavat veren kiertämään, lihakset rentoutumaan ja väsymyksen kaikkoamaan. Menetelmää käytetään yleisesti myös sairaaloissa ja erityisesti urheilulääkäreiden vastaanotoilla.

Omronin lihasrentouttajaa voi käyttää niin kotona, työpaikalla kuin matkoilla. Laitetta voi käyttää myös muilta huomaamattomasti.

Omronin elektroninen lihasrentouttaja Ellien testissä

Ominaisuudet

  • 12 eri hoito-ohjelmaa: jännittyneille hartioille, polvi- ja kyynärpääkipuun, väsyneille jaloille ja selkävaivoihin
  • Rentouttaa ja lieventää stressin oireita
  • Laitteen kaksi elektrodia on helppo kiinnittää
  • Pesunkestävät, pitkäikäiset Long Life- elektrodit
  • Paristokäyttöistä laitetta voi käyttää missä vain
  • Sykäysten tiheyttä voi säätää haluamaansa tehoon: laitteessa on oma ohjelma kivunlievitykseen
Omronin elektroninen lihasrentouttaja Ellien testissä

Käyttöönotto ja käyttöohjeet

Oliko laite helppo ottaa käyttöön?

Leena 58 v.

”Minulle ominaista on lähteä uusien laitteiden kanssa liikkeelle avaamatta käyttöohjetta. Totesin kuitenkin pian, että kannattanee sittenkin ohjetta vilkaista, sillä erilaisia valintoja oli mahdollista tehdä useita. Itse laitteessahan osia ei niin monia ollut, etteikö niiden toisiinsa kiinnittäminen olisi ilman ohjekirjan apuakin sujunut.

Hoito-ohjelmia on kaikkiaan 12. Voit valita ohjelman muun muassa niskoille, hartioille, selkään, käsivarsiin tai jalkoihin. Itselläni apua tarvitsevia kohteita kehossa kyllä piisasi, mutta ensimmäiseksi valitsin niskahartiaseutuun sopivan rentoutuksen. Kun ei mitään viitettä ollut siihen, millä voimakkuudella kipeisiin hartioihin laitetta käytetään, aloitin kohtuullisen miedoista tykytyksistä. Ne eivät oikein minusta tuntuneet, ja lisäsin voimakkuuden viiteen, kuuteen. Minua jäikin hiukan vaivaamaan, kun ohjeissa ei neuvottu, mikä voimakkuus kipeisiin ja jumissa oleviin hartioihin olisi hyvä.”

Nina 23 v.

”Laitteen käyttöohjeet olivat pitkät, mutta alkuun pääsi nopeasti ja ensimmäisen hieronnan yhteydessä oli helppo tutustua manuaaliin tarkemmin.”

Sanna 29 v.

”Lihasrentoutuslaitteen manuaali näytti ensialkuun nujertavan paksulta. Painikkeitakin on laitteessa varsin paljon ja niihin tutustumiseen piti varata ihan oma aikansa. Käytyäni ohjeita kuitenkin rauhallisesti läpi, sain laitteen päälle jo noin 10 minuutissa. Kaikkia nappuloita ei olekaan ihan välttämättä pakko käyttää, vaan ihan perusnytkyttely onnistuu muutamilla painikkeilla. Jos haluaa, voi kuitenkin huvitella kokeilemalla erilaisia yhdistelmiä juuri omille lihaksilleen sopivan hoidon löytämiseksi.”

Krista 39 v.

”Otettuani laitteen pakkauksesta hämmästyin säätönappuloiden määrää. Ilman käyttöohjetta laitteen käyttöönotto tuntui mahdottomalta. Lukaisin siis käyttöohjeen läpi kohta kohdalta. Sen jälkeen homma alkoi sujua.”

Mihin laitetta käytettiin

Mihin vaivaan ja vartalon kohtaan laitetta käytit?

Leena 58 v.

”Olen jo vuosia potenut erityisesti niska-/hartiavaivoja ja käynyt joskus fysikaalisessa hoidossakin. Tuntuikin hyvältä saada Omronin lihasrentouttaja koekäyttöön juuri näitä ongelmakohtiani varten.”

Nina 23 v.

”Olen käyttänyt rentouttajaa lähinnä yläselkään, joka on päätetyöstäni johtuen hyvin usein jumissa.”

Sanna 29 v.

”Olen käyttänyt lihasrentoutuslaitetta erityisesti niskaan ja yläselkään, jotka ovat tänä talvena olleet pahasti jumissa. Lisäksi olen kokeillut hoitoa polveeni, joka on vihoitellut puolivuotta sitten saadun ruhjevamman takia.”

Krista 39 v.

”Kärsin tyypillisestä istumatyöläisen vaivasta eli niska- ja hartiaseudun lihasjännittymistä. Pyrin liikkumaan mahdollisimman paljon, mutta siitäkin huolimatta lapojen väliin tulee säännöllisin väliajoin ”jumi”, joka vaivaa päivin öin.”

Hoidon toimivuus

Toimiko laite vai ei? Mitä tuntemuksia käytöstä ilmeni?

Leena 58 v.

”Voiman lisääminen sai minut suorastaan sätkymään – ja hiukan sitä tämän vuoksi vähensinkin. Ilmeisesti innostuin kuitenkin liiaksi, sillä melko pian suositellun 15 minuutin tykyttelyn jälkeen alkoi päätäni särkeä. Näin tapahtui toistamiseenkin, minkä vuoksi sitten niska-hartiat jäivät kokeilun jälkeen vaille hoitoa.

Sen sijaan selkään, käsivarsiin ja kipeytyneeseen polveeni olen käyttänyt lihasrentouttajaa ahkerasti. Elektrodi-lätkät, jotka siis sykäyksiä antavat, on helppo kiinnittää iholle. Ne tarttuvat paikalleen hyvin, ja vasta useiden käyttökertojen jälkeen ne pitää varovasti huuhdella lämpimällä vedellä. Lätkät kestävät jopa 300 käyttökertaa, joten ihan heti ei uusiakaan tarvitse hankkia.

Erityisesti selän osalta olen tuntenut saavani laitteesta apua. Välillä pistän oikein kunnon jytinät liikkeelle, mutta päähän asti parantunut verenkierto ei ilmeisesti yllä, sillä päänsärkyä ei ole enää ilmaantunut. Sen sijaan ajoittainen selkä vaivaava jäykkyys ja hienoinen kipukin ovat lientyneet. Golf-kynärpääni ei laitteella parantunut, tosin kovasti en uskaltautunutkaan siihen tykytystä käyttää. Sen sijaan näitä konttoristin kipeitä hartioitani voisin kyllä jo aivan mainiosti ajatella yrittäväni uudelleen hoitaa mutta hiukan varovaisemmalla sykkeellä.”

Nina 23 v.

”Aika ajoin pahastikin jumissa ollut yläselkäni on saanut hoidosta ainakin hetkellistä helpotusta. Tulokset varmasti paranisivat, mikäli käyttäisin laitetta vielä nykyistä useammin. Laitteen ero hierontaan on kuitenkin valtaisa: hieronnassa selkäni lisäksi rentoutuu myös mieleni. Itse en nimittäin voi sanoa, että laitteen käyttö olisi tuntunut erityisen miellyttävältä. Tätä laitetta käytän täysin tulosten takia.

Laitteen manuaalissa olevat varoitukset puhelimen läheisyydestä hoidon aikana saivat minut alkuun hieman epäluuloiseksi: miksi laitetta ei saa pitää kännykän lähellä hidon aikana? Ja jos kännykkää ei saa pitää viiden metrin päässä kännykästä, niin vaikeutuuhan sen käyttö esimerkiksi töissä tai matkustaessa.”

Sanna 29 v.

”Pahasti jumissa ollut niskani on voinut selvästi paremmin lihasrentouttajan käytön jälkeen. Sillä saan välitöntä apua kireille ja särkeville lihaksille. Pidempiaikaisella ja säännöllisellä käytöllä olen myös saanut kokonaistilannetta parannettua niin, etteivät lihakset menekään niin pahasti jumiin.

Aloitin hoidon hyvin pienellä voimakkuudella jo senkin takia, että pidin sitä ensin epämiellyttävän tuntuisena. Pikkuhiljaa olen kuitenkin lisännyt hoidon voimakkuutta totuttuani paremmin nytkähteleviin lihaksiin. Olen joutunut jopa hieman toppuuttelemaan itseäni, sillä eräänä iltana otin kolme vartin hoitokertaa hieman eri kohtiin yläselän lihaksia sillä seurauksella, että lihakset olivat seuraavana päivänä kuin parhaimmankin voimatreenin jäljiltä voipuneet.

Polvilumpiossa sijaitsevaan ruhjevammaan en ole valitettavasti laitteella saanut apua, mutta se onkin aivan erityyppinen tapaus.”

Krista 39 v.

”Sain laitteen säännöllisellä käytöllä apua niska- ja hartiaseudun ongelmaan, mutta lapojen välinen ”jumi” on ja pysyy, vaikka kuinka yritin asettaa hoitopään kipeälle alueelle.

Huomasin käytön myötä, että vaikka laitteessa on paljon eri toimintoja, niin koin esimerkiksi pistemäisenä tulevan impulsin epämielellyttävänä ja päädyin käyttämään lähes aina samaa ohjelmaa samalla voimakkuudella. Laite ei korvaa hyvää hierontaa, mutta tarjoaa helpotusta silloin, kun hierontaa ei syystä tahi toisesta ole saatavilla.

Testauksen viime metreille asti koin aina pientä kunnioitusta ja ehkä hieman pelkoakin laitetta kohtaan, vaikka siihen ei varmasti ole mitään syytä. Jatkan kuitenkin laitteen käyttöä varsinaisen testijakson jälkeenkin, sillä laitetta on helppo käyttää vaikka työpäivän aikana, jos hartiat jumittavat.”

Lue lisää: Omron

X