Hyvinvointi

Osaatko olla onnellinen? Viisi ohjetta onnellisempaan elämään

3.6.2015 Teksti: Anna.fi

Tässä viisi helppoa ohjetta, joilla teet teet elämästäsi onnellisempaa ja kivempaa. Työhyvinvoinnin ja johtamisen kouluttaja, dosentti Marja-Liisa Manka on muotoillut onnen teesit.

Onnellisuus

1. Anna läheisille aikaa

Keski-ikäinen johtaja kertoi, kuinka hänellä on ollut aina kiire. Ensimmäinen avioliitto päättyi eroon, koska vaimolle ei ollut riittävästi aikaa. Nyt, uudessa liitossa, parisuhde on niin tärkeä, että aikaa on löytynyt.

Kiire on valintakysymys – joihinkin asioihin on aina aikaa. Listaa sinulle tärkeät ihmiset, ja jos olet kalenterin rakastaja, kirjaa itsellesi erityinen aika muistamisiin ja huomioimisiin. Soita pikakuulumiset siskolle, lähetä meili ystävälle ja piristystekstari tutulle. Varaa yhteistä aikaa puolison tai lasten kanssa.

Lähesty ihmisiä kotona, töissä ja harrastuksissa. Kohtele ihmisiä elämäsi peruskivinä ja anna heille aikaa, koska ilman hoitoa suhteet eivät elä ja vahvistu. Hyvä elämä koostuu pienistä asioista. Pysähdy juttelemaan naapurin kanssa, pyydä kaveri lenkille tai elokuviin, kysy työkaverilta mitä hänelle kuuluu.

Lue myös:

Ei yhteistä aikaa parisuhteessa
Päättääkö suhde toisen ajanpuutteen vuoksi?

2. Ole aktiivinen ja opettele nauttimaan liikunnasta

Maailma on pullollaan erilaisia tapoja liikkua. Kokeile eri lajeja ja löydä omasi. Käveletkö mieluummin metsäpolulla vai golfkentällä? Haluatko tanssia salsaa, nostella painoja kuntosalilla vai joogata? Tai entä jos menisit töihin pyörällä, varsinkin kesällä, kun linnut laulavat puistossa ja aurinko valaisee vihreyden?

On ihmisiä, jotka väittävät, että he eivät nauti liikunnasta eivätkä ole koskaan tunteneet endorfiinin  häivähdystäkään. Luultavasti he eivät puhu totta, tai ainakin heillä on lukuisia lajeja kokeilematta. Anna liikunnalle mahdollisuus. Alku voi tuntua hankalalta, mutta pian huomaat, että siitä onkin tullut tapa.

Lue myös:

Vaivaako stressi? Rauhoita hermosto viiden minuutin meditaatiolla
Metsästä löytyy mielenrauha
Kesän trendilaji suppailu on tehokasta liikuntaa – Sup-laudalla oppii jokainen tasapainoilemaan

3. Pidä silmät auki

Uteliaat ihmiset ovat onnellisempia. Rekisteröi kauneutta ympäriltäsi ja ole kiinnostunut kaikesta. Kiinnitä huomiota epätavalliseen ja raportoi myönteisistä poikkeamista. Huomaa vaihtuvat vuodenajat, käen kukunta, kesän ensimmäiset sandaalit ja katukivetyksen reunasta tunkeva leskenlehti.

Nauti hetkestä – kun pyöräilet töihin, syöt lounasleipiä puiston penkillä, tajuat uuden koodaustavan tai juttelet juhlamekon ostosta työkaverin kanssa kesken työpäivän.

Tee huomioita. Pane itsesi alttiiksi ja opi kertomaan hauskoja tarinoita noloistakin havainnoistasi. Anna hyvää palautetta aina kun siihen on aihetta. Jos pidät jostakin ihmisestä, kerro se hänelle.

Lue myös:

Testaa, oletko onnellinen
Mitä tarkoittaa onnellisuus?

4. Opi joka päivä: kokeile uutta, ota uusi vastuu työssäsi äläkä pelkää haasteita.

Pienikin oppiminen piristää. Päivän ilonaihe voi olla kiva sanaväännös, kiinnostavan blogin löytäminen, pyörän ketjujen öljyäminen, pinttyneen tahran poisto sappisaippualla, uusi tietokoneohjelma, sup-laudalle kapuaminen tai mentoriksi ryhtyminen.

Älä pelkää haasteita, jotka ovat ikääsi tai sukupuoleesi nähden yllättäviä. Osta vaikka fysiikan kirja ja opettele perusasiat, jotka eivät kouluaikana kiinnostaneet. Älä suostu opittuun avuttomuuteen.

Lue myös:

Muutos on vaikeaa – oletko itse esteenä?

5. Ole antelias: tee jotakin hauskaa ystävällesi ja ventovieraalle, kiitä, hymyile, katso sisään ja ulos.

Filosofi Esa Saarinen puhuu upeuslistasta. Jos haluat ilahduttaa läheisen ihmisen tai sairaslomalla olevan työkaverin, kirjoita hänelle lista hänen hyvistä ominaisuuksistaan.

Tavalliset muistamiset ovat kohteliaisuutta, mutta yllärit ovat elämän suola: pieni palvelus, lahja tai ystävällisyys  kesken tavallisen päivän – jo pelkkä aito hymy ja se, että joku sanoo sydämestään kiitos, kiitos.

Hyvä teko palaa aina tekijänsä luo, joten pistä hyvä liikkeelle. Älä lankea toisen huonoon käytökseen, äläkä jatka marinaa vaan vastaa töykeyteen lämpimällä huumorilla. Yllätä tuntematon ihminen joskus reilusti antamalla esimerkiksi käyttämätön konserttilippu ilmaiseksi jonottajalle tai pysäköintikolikot pulassa olevalle. Huomaat, että tekosi jälkeen saat itsekin paljon ansiotonta iloa aivan yllättävältä suunnalta. Kannattaa kokeilla!

Lue myös:

Onnellisuushoroskooppi – Lue, mikä tekee onnelliseksi ja miten onni ilmenee
Näin vältät lomastressin – 7 vinkkiä palautumiseen

Teksti: Sanna Wirtavuori
Kuva: Colourbox.com

Lisää aiheesta Marja-Liisa Mankan uudessa kirjassa Stressikirja – mistä virtaa.