Hyvinvointi

Osteoporoosi ja alendronaatti-lääkitys

Teksti:
Anna.fi

Minulla todettiin luuntiheysmittauksessa osteoporoosi. Olen 70-vuotias. Syön alendronaattia, joka kuuluu bisfosfonaatteihin.

Osteoporoosi ja alendronaatti-lääkitys

Televisiosta kuulin kyseisen lääkeaineen käytöstä ja vaikutuksista osteoporoosin hoidossa. Tutkimusten mukaan se tekee luun pinnasta posliinimaisen kovan ja luusta tulee joustamaton. Leikkaukset eivät enää onnistu, jos sääriluu erimerkiksi katkeaa.

Liikun kohtalaisen paljon ja syön terveellisesti. Muita sairauksia ei ole. Käyttäisin pienen eläkkeeni mieluummin omaksi ilokseni kuin lääketehtaiden bisneksiin. Onko muita lääkevaihtoehtoja? Äitini eli osteoporoosinsa kanssa 90-vuotiaaksi. Varsi vähän lyheni, mutta hän oli tolpillaan loppuun asti.

Lopetanko lääkityksen?

Lääkärin vastaus

Lääkityksenne on tällä hetkellä osteoporoosin käytetyin hoito. Bisfosfonaatit estävät luun hajoamista ja lisäävät siten luun mineraalipitoisuutta. En ole nähnyt mainitsemaanne tv-ohjelmaa, mutta todennäköisesti kyseessä oli MTV3:n 45 minuuttia-ohjelma, josta Suomen Lääkärilehdessä 51-52/09 on Osteoporoosiliiton puheenjohtajan ja hallituksen jäsenen kannanotto. Ohjelmassa esitetyt epätyypilliset murtumat ovat hyvin harvinaisia, niitä on raportoitu Suomessa 1-2 tapausta vuosittain. Yhteys bisfosfonaatteihin on epäselvä.

Osteoporoosiin liittyviä murtumia arvioidaan Suomessa olevan 35 000-40 000 vuosittain. Bisfosfonaattihoidolla on mahdollista ehkäistä noin puolet osteoporoottisista murtumista. Kirjoittajien mukaan ei ole mielekästä yrittää välttää hyvin harvinaisia epätyypillisiä murtumia osteoporoottisten murtumien uhalla.

Neuvotelkaa oman lääkärinne kanssa alendronaatin jatkamisesta. Hän tuntee osteoporoosinne vaikeusasteen ja osaa arvioida tarvitsemanne jatkohoidon. Bisfosfonaatteja on alendronaatin lisäksi risedronaatti, ibandronaatti ja tsoledronihappo. Ne eroavat toisistaan annostelutavoiltaan.

Muita osteoporoosilääkkeitä ovat naispotilaille käytetty raloksifeeni ja estrogeeni, jota käytetään silloin kun osteoporoosipotilaalla on vaihdevuosioireita. Strontiumranelaatti ei ainoastaan estä luun hajoamista vaan myös lisää luun rakentumista. Lisäkilpirauhashormonit ovat luun rakentumista lisääviä. Hoidon tehoa seurataan luun tiheysmittauksin 2-3 vuoden välein.

Toivon, että pääsette oman lääkärinne kanssa hyvään ratkaisuun lääkehoidon suhteen. Viime kädessä te päätätte hoidostanne. Päätöstänne varten teidän täytyy kuitenkin tuntea omat riskinne ja hoidon hyödyt ja haitat.

Sirkku Tulokas, Sisätautilääkäri

X