
Ota työuupumuksen oireet vakavasti
Noin puolella suomalaisista työssäkäyvistä on jonkinlainen työuupumus. On siis todennäköistä, että se osuu joskus hyvinkin lähelle – jos ei omalle kohdalle niin työtoverille.

Burn outin, eli työuupumuksen syntymiseen ei tarvita suuria mullistuksia elämässä, jokin ristiriita ihmisen ja työn välisessä suhteessa riittää alkajaisiksi. Sen seurauksena työ saattaa alkaa tuntua turhauttavalta. Ei ole kivaa lähteä töihin kiusattavaksi tai tietoisena siitä, että itseltä odotetaan epärealistisia.
Jos työn laatuun ja määrään ei voi itse vaikuttaa, tunne työn hallinnasta katoaa – ja sen myötä motivaatio. Työasiat vaivaavat yölläkin, eikä uni ole enää virkistävää tai levollista. Töihin lähteminen on aina vain vaikeampaa, kunnes eräänä päivänä sängystä ei enää pääse ylös.
Työuupumus ei säästä minkään ikäisiä. Iso tekijä työuupumuksen syntymisessä on työsuhteen epävarmuus, esimerkiksi pätkätyöt tai suuret tulospaineet.
”Muita tutkitusti työuupumuksen taustalta löytyviä tekijöitä voivat olla periaatteellisiin kysymyksiin liittyvät ristiriidat työpaikalla. Työyhteisössä tullaan ehkä huonosti toimeen keskenään tai työntekijä kokee, että häntä kohdellaan epäoikeudenmukaisesti”, luettelee työterveyspsykologi Erkki Kuivasniemi Suomen Terveystalosta.
Ensimmäiset vaaran merkit ovat stressioireita, eikä monikaan ota niitä heti vakavasti.
”Oma elimistö hälyttää. Yksi oire on, että unen laatu laskee. On vaikeuksia saada unta tai herää öisin ja asiat pyörivät mielessä ahdistavasti. Muutenkin voi olla epämiellyttäviä tuntemuksia kehossa”, Kuivasniemi kertoo.
Vakavasti työuupuneista yli 70 prosenttia kärsii jostakin lääkärin toteamasta sairaudesta. Työuupumus voi myös johtaa masennukseen – toisaalta myös masennus voi johtaa työuupumukseen.
Vastuu on kaikilla
Joskus läheiset huomaavat aikaisemmin kuin uupumassa oleva itse, että jokin on pielessä. Joku työtovereista saattaa painiskella selittämättömän väsymyksen kanssa, eikä tehtävien töiden pino pienene, vaan hänen on vaikea tarttua oikeastaan mihinkään hommiin. Hän saattaa kieltää loppuun palamisen mahdollisuuden hyvinkin ponnekkaasti. Ehkä muiden työntekijöiden mielestä liiankin ponnekkaasti.
Työyhteisön hyvinvointi on kaikkien siihen kuuluvien yhteinen asia, eikä uupumuksen mahdollisuudesta pitäisi olla vaikea puhua esimiehenkään kanssa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että uupumus on edelleen ”noloa”, ikään kuin heikkojen tauti.
Mitä sitten pitäisi tehdä, jos työtoveri ei ymmärrä hellittää, vaan keskittyy epäolennaisiin hommiin ja puurtaa yötä päivää? Eli uupumuksen merkit ovat ilmassa, mutta työtoveri ei tunnu haluavan sitä ymmärtää.
Laki määrittelee työnantajille ja työntekijöille työturvallisuusvastuun, johon kuuluu myös terveyden suojeleminen. Lisätietoja työturvallisuusvastuusta saa täältä. Jos keskustelu työtoverin kanssa ei tuota tulosta, on ehkä hyvä puhua itse tilanteesta esimiehelle. Esimies voisi kehottamaa uupunutta alaistaan varaamaan ajan työterveyshuollosta ja tukea häntä ongelmakohtien löytämisessä.
Hyvinvointi työpaikalla on siis kaikkien siellä työskentelevien vastuulla.
Mitä aikaisemmin työuupumukseen puututaan, sen pienemmiksi sen vahingot jäävät. Kuivasniemi kehottaa ottamaan sen oireet vakavasti ja tarttumaan alkavan uupumuksen syihin rivakasti.
”Kannattaa kuunnella itseään ja pohtia, mistä on kysymys, mitkä työhön liittyvät asiat ovat niin stressaavia ja sitten ottaa asiat puheeksi työpaikalla, jos on kyse esimerkiksi epäkohdista tai työn määrästä.”
Ei ole tietenkään helppoa ottaa epäkohtia kuten huonoa työilmapiiriä puheeksi pomon kanssa, jos työsopimus on määräaikainen – saati valittaa uutena työntekijänä työn määrän kohtuuttomuudesta. Mutta rohkeuden kerääminen maksaa kyllä itsensä takaisin, onhan kyse omasta terveydestä.
Hoidoksi lepoa ja etäisyyttä työhön

Kuivasniemi painottaa, että omasta hyvinvoinnista huolehtiminen kannattaa: siitä, mitä syö, miten liikkuu ja nukkuu.
”Elämässä on oltava muutakin sisältöä kuin työ. Sitä voi saada esimerkiksi ihmissuhteiden kautta.”
Jos ahdistavalle ololle ei löydy syitä tai ratkaisuja omin voimin, työterveyshuollon kautta löytyy apujoukkoja. Tämä mahdollisuus kannattaa käyttää, sillä työuupumuksen oireet menevät harvoin itsekseen ohi, vaikka moni lääkäriä karttava haluaakin uskoa toisin.
Työuupumus voi johtaa työkyvyn menetykseen esimerkiksi voimakkaan väsymyksen kautta. Töihin ei vain pysty enää ja edessä on sairausloma.
”Sairausloman tarve on yksilöllinen. Nykyään on myös uusi mahdollisuus olla vain osittain sairauslomalla. Se madaltaa töihin palaamisen kynnystä. Ja niin hassulta kuin se kuulostaakin, työn teko itsessään on usein kuntouttavaa, vaikka onkin kyse juuri työuupumuksesta”, Kuivasniemi selittää.
Yleensä hoidoksi tarvitaan kuitenkin ensimmäiseksi lepoa. Siihen pitäisi Kuivasniemen mukaan aina liittää myös se, että uupumukseen johtaneita asioita pääsee käsittelemään lääkärin, psykologin tai vaikka työterveyshoitajan kanssa.
”Tärkeintä on, että henkilö saa levätyksi ja etäisyyttä työhönsä. Uupumukseen johtaneet asiat pitää myös selvittää esimiehen kanssa ennen töihin paluuta”, Kuivasniemi huomauttaa.
Sairausloman kesto riippuu uupumuksen vakavuudesta ja siitä, miten siitä toipuminen lähtee käyntiin. Mitä pitempi sairausloma on, sitä vaikeampi siltä on aikanaan palata sorvin ääreen. Ja mitä pitemmälle työuupumuksen päästää, sitä enemmän lomaa todennäköisesti tarvitaan.
Teksti: Emma Suominen
Kommentit
Työuupumuksen hoidossa on valtavasti työsarkaa ja kehitettävää. Itse vakavan työuupumuksen kokeneena haluan olla mukana parhaan kykyni mukaan auttamassa siinä, että tulevaisuudessa työssä uupuvat selviäisivät uupumuksen yli nopeammin ja pienemmin vaurion. Alkua tälle työlle on http://www.tyouupumus.net.
Kommentit
Missähän ne apujoukot on silloin, kun yrittäjä väsyy?
Tutulta tuntuu. Näkisittepä työpöytäni. Viikonloppuna olin myös töissä. Olen todella väsynyt, töitä on paljon, mutta jotenkin on vaikea päättää mistä alan purkaa vyyhtiä. Työntekijät sairastelevat ja yrittäjät painavat pitkää päivää paikatakseen puuttuvat henkilöt.
Vuosikausiin en ole ollut sairauslomalla. Ei lääkäritkään koskaan tarjoa sitä vaikka olisi miten sairas. Kuka tukee yrittäjää? Verorahat kelpaa, mutta muuten saat pärjätä yksiksesi…
Mulla ontyöuupumus mutta se johtuu erään paskanpuhuja tarpeesta myrkyttää työilmapiiri kun en suostu tyydyttämään hänen seksuaalisia tarpeitaan sekä järjestämään suhteillani hänelle hyvinpalkantun työn korkealla yrityshierarkiassa eräässä yrityksessä, jossa minulla nyt sattuu olemaan sukulaisia töissä. Kukaan kusipään esimiehistä eivät viitsi tehdä kusipäälle mitään vaikka he tietävät asiasta ja kaikki kertovat heille kaiken asiasta minkä he tietävät. Että sillleen…
Tuollaisia oireita kun menee esittämään työterveyslääkärille/ hoitajalle niin ei saa kuin v….a palkaksi. Työuupumus on herrojen sairaus jota lääkärit eivät anna työläisen sairastaa.
Mitäs jos esimies on niin persereikä, että puhuu toisille toisten henkilökohtasia asioita, eikä esimies reagoi mihinkään muulla tavalla kun nauramalla?
Kun menin viime syksynä kertomaan työuupumuksestani, työterveyshoitaja sanoi päin naamaa ”Ryhdistäydy ja mene töihin”. Tällä hetkellä jatkuvalla masennuslääkityksellä ja sairaslomalla toista kuukautta. Olisivat silloin ottaneet tosissaan!
Kyllähän sitä hienoja osataan puhua. Menepäs puhumaan, niin saat sellaisen kohtelun, että sitä nöyryytystä ei kestä kukaan. Ja kun et parane vuodessa, jonka ajan sairausvakuutus maksaa päivärahaa, ei enää edes tunneta sellaista sairautta kuin uupumus. Ja sitten vasta olet lievästi sanottuna lirissä.
Kuten tekstissä todettiin työuupumus on heikkojen tauti. Sen todistaa jo edelliset kommentitkin: suhtautuminen on kaikkea muuta kuin asiallista ja tukevaa.
”Eihän sellaista voi töihin ottaa: heti kun vähänkin on kiirettä ja stressiä, niin se uupuu ja jää sairaslomalle.” Kerro siinä sitten rohkeasti ja reippaasti jo varhaisessa vaiheessa oireilustasi. ”Että mua väsyttää.” Just joo. Ja kukaan ei muka leimaa tai pidä outona, eihän?
Olen juuri tällä hetkellä työuupumuksen vuoksi sairasvapaalla. Menossa on neljäs viikko. Yritin käydä töissä maanantaina, mutta kahden tunnin jälkeen iski uskomaton väsymys ja jouduin lähtemään takaisin kotiin. Halu takaisin töihin on, mutta kykyä siihen ei ainakaan vielä.
Työuupumukseen voi liittyä muitakin ongelmia. Monesti sairasloma on sitten usean asian summa. Vaikka toisaalta olen ajatellut, etta työuupumus vaikuttaa myös työn ulkopuolisiin ihmissuhteisiin ja se voikin olla seuraus juuri uupumuksesta työssä. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.
Työuupumus voi olla myös oven avaus johonkin uuteen. Jollakin kurssilla asian läpi kaynyt sanoi viisaasti, että metsäpalo polttaa kaiken, mutta jonkin ajan päästä luonto alkaa kasvamaan uutta versoa. Ehkä näin käy meillekin, jotka ovat uupuneet työelämässä.
Voimia kaikille asian kanssa painiskeleville!
Olen ollut jo jonkun aikaa työuupumuksen takia sairaslomalla. Suurin syy uupumuksen on alisuorittaminen. Tutkimusten mukaan se etteivät työt ole tarpeeksi haastavia rasittaa henkisesti enemmän kuin liian vaativat työt! Kuulin että ystäväni on käyttänyt ’henkisen personal trainerin’ palveluja, eli henkilökohtaista valmentajaa, ja päässyt työuupumuksesta hänen avullaan takaisin pinnalle. En tiedä. Ajattelin itse kokeilla samaa, kunhan jaksan edes sen verran että pääsen kunnolla ulos. Onko kenelläkään kokemuksia valmentajista? Löysin yhden mielenkiintoisen valmentajan (olonilo.fi), mutta kuulisin mielelläni kommentteja jos joku on jo kokeillu?
Työntekijän ja yrittäjän uupumisella on se ero, että yrittäjän uupumisesta ei kukaan välitä.
Olen esimies. Tehtäväni on muuttaa ihmisten luonne, hävittää kateus, huolehtia, että jokaisella on juuri se määrä töitä, joista he selviytyvät. Kuitenkin niin, että jokaisella on töitä samanverran. Parantaa alkoholistit, ratkaista perheriidat, huomata kaikenlainen vihanpito, ja selvittää ne, taata yrityksen työpaikat, hoitaa velvoitteet ja olla kaikille ystävällinen ja esimerkillinen. Se olen minä – esimies.
Minulla on paljon asiakaita ketkä käyttävät väsymyksen Formula IV
Siitä olen saanut paljon positiivisia palautuksia
Ihmisen elimistö tarvitsee erilaisia ravintolisiä, erittäin silloin pimeänä aikana.
Mutta mistä saada niitä? Monet sanovat minulle, minä käytän erilaisia hedelmiä.
Minä annan vastauksen tähän jokaiselle ketkä haluavat tiedä, esimerkiksi
monet hedelmät tuovat raakana, ja matkalla ne kypsy. Missä on ne hyvät
vitamiinit mitä elimistölle on saatavan? Jos ihminen urheile, lenkeille se
on hyvä, mutta kulutus on, missä se täydennys? Omega-3 Plus D ja
Kal-Mag Plus D on ratkaisu elämään. Kokemuksia on ja aina positiivisia
Minä olen vahva ja keksin keinot selvitä elämän kolhuista. Pyristelin vastaan, mutta ”normaali” elämä alkoi pusertaa mehut pois. Minusta – eiii? Tuollaista se vain oli… Pyristelin yksin vastaan – hankalaa, vaikeaa, tuskaista. Ensimmäinen aamu, jolloin sängystä nouseminen oli mahdollista. Avasin netin ja valitsin ruudulle nipun valmentajia, tuntemattomia – helpompi puhua. Juttelin ruudussa olevalle kuvalle ja mietin – minkälaista olisi tuon kanssa jutella, kuunteleekohan se mua? Kuuntelihan hän ja olen onnellinen tekemästäni valinnasta. Nyt elämä maistuu ja tiedän keneen otan yhteyttä, jos taas elämä pusertaa. Parempaa kevättä kaikille uupuneille.
Vähän erikoisesti sanottu:
”Mitä sitten pitäisi tehdä, jos työtoveri ei ymmärrä hellittää, vaan keskittyy epäolennaisiin hommiin ja puurtaa yötä päivää? Eli uupumuksen merkit ovat ilmassa, mutta työtoveri ei tunnu haluavan sitä ymmärtää.”
Tämä antaa kuvan, että kaikki työuupuneet keskittyvät epäolennaisiin asioihin, mikä ei pidä paikkaansa. Varmasti osa, mutta ei missään nimessä kaikki. Useilla työtä, vastuuta ja paineita yksinkertaisesti on liikaa. Toki itse pitäisi osata pistää ne rajat omalle jaksamiselleen, mutta itse ainakin vähän huomaamatta liu’uin siihen tilanteeseen, että päivät ja illat vaan pitenivät, ja työmäärät vain kasvoivat. Puhuin esimiehelle väsymyksen valtaamana 6 viikon ajan, mutta se ei auttanut. Sitten kroppa fyysisesti antoi periksi ja jäin sairaslomalle – pää olisi vielä jaksanut tovin.
Sairasloman aikana tajusin, miten väsynyt olin, ja siitä aloitinkin uudet tuulet työpaikassani. Listasin työtehtäväni, merkitsin, mitkä ehdin 8h työaikana tehdä, ja mitä en. Pomo sitten sai valita, jääkö ne tekemättä, vai siirtäkö ne jollekin muulle. Siirsi.
Yritin jo kuukausia sitten ottaa puheeksi mahdotonta työtilannettani esimieheni kanssa. Ei auttanut, koska paljon töitä on muillakin. Piti vain painaa. Kun uupumus etenee, vaihtoehdot kapenevat omassa päässä entisestään, ja sitä yrittää vain selviytyä… Onneksi sain haettua apua.
Nyt kolmatta viikkoa sairaslomalla pahojen stressioireiden vuoksi. Nyt alan vasta ymmärtää, että edessä on pitkä toipumisen tie. Toivottavasti päästään pian takaisin töihin osasairauspäivärahan turvin. Nyt kuitenkin otan iisisti ja alan vähitellen jopa nauttia siitä, että saan vain olla, sallia tämän itselleni.
Työterveyshuolto on ottanut tilanteeni haltuun suurella ammattitaidolla. Saan keskusteluapua ja lääkärikin ottaa minut tosissaan, ymmärtää, että kyse on työolosuhteista. Valitettavasti työnantajan kanssa homma ei suju yhtä loistokkaasti. Kuvittelevat ilmeisesti työterveyshuollon maksavana asiakkaana, että työterveyshuolto ”korjaa” minut kuntoon, jotta voin jatkaa hommiani niinkuin ennenkin… Tulevat kyllä pettymään näillä odotuksilla.
delegoi-tee yhteistyötä,kannusta alaisiasi, huomaa vahvuudet ja ota muiden voimavarat käyttöön. Kuuntele allaisia-opit!
tätä mäkin pelkään. on helpompi ajatella että syy on jossain muualla kuin liian suuressa tai voimavarat ylitt. työtaakasta
Työuupumuksen hoidossa on valtavasti työsarkaa ja kehitettävää. Itse vakavan työuupumuksen kokeneena haluan olla mukana parhaan kykyni mukaan auttamassa siinä, että tulevaisuudessa työssä uupuvat selviäisivät uupumuksen yli nopeammin ja pienemmin vaurion. Alkua tälle työlle on http://www.tyouupumus.net.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous