Hyvinvointi

Pahanhajuinen hengitys — Suu raikkaaksi

Teksti:
Anna.fi

Hengitykseni haisee, ja olen alkanut välttää tilanteita, joissa joudun toisten kanssa lähekkäin. Mikä neuvoksi?

Suu raikkaaksi!
Muista suuhygienia

Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi on yleinen vaiva. Useimmiten pahanhajuisen hengityksen syy on suun bakteereissa. Suuhun kerääntyy herkästi bakteerimassaa, joka tuottaa pahalta haisevia rikkiyhdisteitä. Häiritsevässä vaivassa kannattaa mennä hammaslääkärin vastaanotolle, joka selvittää hampaiden ja ikenien kunnon. Reikiintyminen eli karies ja hampaiden kiinnityskudosten tulehdukset tuoksahtavat ikävästi myös hengityksessä.

Perushoitona on tietenkin hyvä suuhygienia. Hampaat kannattaa pestä kaksi, joskus kolmekin kertaa päivässä. Hammasvälit puhdistetaan päivittäin hammastikuilla, -langalla tai hammasväliharjalla. Kielen puhdistus on tärkeää, sillä bakteerit kertyvät herkästi etenkin sen takaosaan. Kielenpuhdistin on hellävaraisempi kuin harja.

Kuivassa suussa sylki ei huuhdo pois bakteereita ja niiden aineenvaihduntatuotteita, jolloin ne haisevat enemmän. Suu voi kuivua esimerkiksi hormonaalisista syistä. Myös monet lääkkeet, kuten allergia-, verenpaine- ja psyykenlääkkeet, kuivattavat suuta. Esimerkiksi ksylitoli lisää syljen eritystä, mutta kostuttavia hoitotuotteita löytyy myös Biotene-, BioXtra-, Xerostom- ja Xerodent-sarjoista.

Varsinaiset halitoosin hoitotuotteet neutraloivat haisevia rikkiyhdisteitä. Näin ne vaikuttavat pitempään kuin vain hajua peittävät suuvedet. Esimerkiksi Hali-Z ja SB 12 sisältävät rikkiyhdisteitä sitovia sinkkiyhdisteitä. RetarDexin vaikuttava aine on klooridioksidi. Myös Air-Liftin oliiviöljyn sanotaan estävän bakteerien kasvua ja sitovan kaasuja.

Hajuun voi myös vaikuttaa muokkaamalla suun bakteeritasapainoa maitohappobakteereilla. Reladent-imeskelytabletit sisältävät Lactobacillus reuteri Prodentis -bakteeria.

Desinfioivia suuvesiä ei ole tarkoitettu halitoosin hoitoon. Mintun- tai eukalyptuksenmakuinen suuvesi voi raikastaa suuta hetkeksi, mutta alkoholipitoiset aineet voivat säännöllisessä käytössä ärsyttää ja kuivattaa suuta. Lyhytaikaisen raikastuksen saa myös mentolinmakuisesta ksylitolipurukumista.

Jos hammaslääkärikäynti ja kotihoidot eivät tepsi, käynti korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärillä saattaa olla tarpeen. Joskus halitoosin syyksi voi paljastua krooninen nenätulehdus tai nielutulehduksen yhteydessä nielurisoihin kertyvä erite. Myös esimerkiksi diabetes tai ylävatsan sairaudet voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä.

Asiantuntijana proviisori Ilona Aaljoki, Yliopiston apteekki.

Teksti: Virpi Peura

X