Hyvinvointi

Painajaisia, heräilyä ja oksentelua – melatoniinilla voi olla monia sivuvaikutuksia

Teksti:
Janica Brander
Kuvat:
Colourbox.com

Liika melatoniinin syöminen voi pahentaa uniongelmiasi ja aiheuttaa vakavia terveysriskejä. Listasimme yhdeksän melatoniin yliannostuksen oiretta.

1. Heräily ja unirytmin sekoittuminen

Melatoniini ei auta unen katkeiluun, ainoastaan nukahtamiseen. Se ei estä yöheräilyä, vaan voi tutkimusten mukaan jopa lisätä sitä.

Melatoniinia saisi käyttää vain illalla ennen nukkumaanmenoa. Melatoniinia ei kannata ottaa lisää yöllä, jos uni katkeaa. Hormoni uskottelee biologiselle kellollesi, että on ilta. Jos otat melatoniinia yöllä, siirrät sisäistä rytmiäsi myöhemmäksi. Aamulla olet entistä väsyneempi, koska kehosi luulee, että on yö.

2. Sekavuus ja painajaiset

Toistuvat kymmenien milligrammojen melatoniiniannokset voivat aiheuttaa sekavuutta ja jopa harhoja. Runsas melatoniini voi tehdä unista poikkeuksellisen vilkkaita ja ahdistavia. Vilkkaat unet voivat aiheuttaa unissakävelyä.

Lue myös: Unet työskentelevät puolestamme

3. Mielialojen heittely

Melatoniinin yliannostus voi aiheuttaa ahdistusta. Mielialat heittelevät, ja saatat purskahtaa herkästi itkuun.

Jos kärsit masennuksesta tai mielenterveysongelmista, keskustele melatoniinin käytöstä lääkärin kanssa. Fluvoksamiinia sisältävät mielialalääkkeet voimistavat hormonin vaikutusta, mikä voi aiheuttaa voimakasta väsymystä päivällä. Yhteiskäyttö bentsodiatsepiinien tai niiden johdosten kanssa voi aiheuttaa tokkuraisuutta.

4. Hormonitoiminnan häiriöt

Runsas melatoniini voi häiritä naisen ovulaatiota ja miehen spermantuotantoa. Raskautta suunnittelevien kannattaa harkita runsasta melatoniin käyttöä.

Melatoniinin vaikutuksista sikiöön ei ole tarpeeksi tietoa. Hormonia ei suositella lainkaan raskaana oleville ja imettäville.

Lue lisää: Melatoniini avuksi uniongelmiin

5. Pahoinvointi

Melatoniini voi aiheuttaa vatsakipua, oksentelua, huimausta ja kuvotusta. Nämä ovat yleisimpiä melatoniinin käytön sivuvaikutuksia, joita pienikin annos voi aiheuttaa.

Voimakas pahoinvointi ja sekavuustila vaativat yleensä useiden kymmenien milligrammojen annostuksen. Usein oireilun syynä on melatoniinin ja muiden lääkkeiden yhteisvaikutus. Käytöstä on keskusteltava lääkärin kanssa, jos sinulla on sairauksia tai lääkityksiä.

6. Vakavat allergiareaktiot

Yliannos voi aiheuttaa ihottumaa, kutinaa ja turvotusta. Iho-oireita voi tulla etenkin kasvojen, kaulan ja nielun alueille. Vakavimmillaan hengitystiet turpoavat ja hengitys vaikeutuu.

Melatoniinin aiheuttamat allergiareaktiot ovat harvinaisia mutta mahdollisia.

7. Autoimmuunisairauksien riski

Melatoniinin jatkuva käyttö voi lisätä autoimmuunisairauksien riskiä. Näitä ovat esimerkiksi harvinainen autoimmuunihepatiitti ja Crohnin tauti. Autoimmuunisairautta sairastavan ei tulisi syödä melatoniinia ilman lääkärin lupaa.

8. Maksavaurion riski

Melatoniinin runsas ja jatkuva käyttö voi lisätä maksavaurion riskiä. Maksan vajaatoimintaa sairastavien ei pitäisi käyttää hormonia, koska heillä on alentunut melatoniinipoistuma. Tämä voi aiheuttaa väsymystä ja tokkuraisuutta päivällä.

Jos käytät runsaasti alkoholia, älä ota melatoniinia. Alkoholin käyttö on voinut vahingoittaa maksaasi, ja melatoniini voi tehdä olostasi sekavan.

9. Diabetesriski ja verenpaineen heittely

Melatoniini voi estää insuliinin kehittymisen. Jos ihmisellä on diabetekselle altistavat geenit, jatkuva melatoniinin käyttö voi edesauttaa sairauden puhkeamista. Melatoniini voi myös nostaa verenpainetta tai laskea sen vaarallisen alas.

Lue lisää:

Unta purkista  10 kysymystä unilääkkeistä
Psykoosilääkkeet – Lisääntynyt käyttö puhuttaa

Lähteet: Diabetesfoorumi, Duodecim, The Huffington Post, Potilaan lääkärilehti, Terveyskirjasto – Duodecim, No Sleepless Nights

X