Hyvinvointi

Painonhallintageenitesti auttaa elämään terveellisesti

Teksti:
Anna.fi

Painonhallintageenitesti ohjaa syömään oikein ja auttaa painonhallinnassa ja -pudotuksessa sekä terveellisten elämäntapojen ylläpidossa. Lue, millaisia tuloksia Anna&Ellit-testiryhmäläiset painonhallintageenitestistä saivat!

Painonhallinta

Painonhallintatesti sopii, jos:

  • haluat pudottaa painoasi.
  • haluat elää terveellisesti ja tietää, minkälainen ruokavalio on sinulle sopiva.
  • olet kuntoilija, ja haluat syödä oikein.
  • olet urheilija, ja haluat, että ruokavaliosi tukee täydellisesti tavoitteellista harjoitteluasi.

Painonhallintatesti auttaa löytämään optimaalisen ruokavalion

Testin tuloksen avulla tiedät, mikä on geeniperimäsi perusteella paras tapa pudottaa painoa ja elää terveellisesti. Testissä testataan kahdeksan geenimuutosta seitsemässä eri geenissä, mitkä pohjautuvat useisiin luotettaviin tieteellisiin tutkimuksiin (viitteet tutkimuksiin löytyvät Woblabin verkkosivuilta). Testin avulla saa tieteellistä tietoa geeneistä ja pystyy helposti ottamaan huomioon geeniperimän vaikutuksen suunnitellessa ruokavaliota ja kunto-ohjelmaa.

Testin tekeminen on helppoa

Testipakkaus sisältää näytteenottovälineet, joilla saa kerättyä DNA-näytteen posken limakalvolta. Tämän jälkeen näytteenottovälineet laitetaan yhdessä asiakastietolomakkeen kanssa vastauskuoreen. Tulos lähetetään joko sähköpostilla tai kirjeitse toivomuksen mukaisesti. Laboratoriotestaus tehdään yhteistyötaho Sports Genen laboratoriossa.

Selkeä ja helppolukuinen tulos

Raportissa käydään läpi kehon painoon, aineenvaihduntaan ja liikuntaan liittyviä geenimuutoksia. Raportissa kerrotaan, onko testihenkilöllä korkeampi riski kohonneeseen painoindeksiin (BMI), minkälainen ravintoainekoostumus kannattaa ruoassa pitää ja minkälainen vaikutus liikunnalla on rasvanpolttotehokkuuteen. Raportin perusteella saa ruokavaliosuosituksen ja virolaisen huippuhiihtäjän Jaak Maen antamat liikuntasuositukset.

Testiryhmän tulokset

Painonhallintageenitesti

Kristiina, 42 vuotta

 

Kehon paino

Perinnöllinen alttiutesi ylipainoon on matala. Testituloksesi perusteella sinulla on 30 % korkeampi riski kohonneeseen painoindeksiin (BMI) ja keskinkertainen riski tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen, joka ilmenee ainoastaan ylipainon myötä.

”En ole juurikaan pohdiskellut, että onko minulla perinnöllistä alttiutta ylipainoon vai ei. Vaikka perinnöllistä alttiutta olisi ilmennyt, niin uskon, että omilla valinnoilla voi silti vaikuttaa asiaan merkittävästi.”

Aineenvaihdunta

Riskisi ylipainoon on korkea rasvaisella ruokavaliolla ja keskinkertainen hiilihydraattipitoisella ruokavaliolla. Monotyydyttymättömien rasvahappojen (oliivit, pähkinät ja avokado) syömisestä ei ole sinulle merkittävää hyötyä painonhallinnan kannalta.

”Tähän minun on pakko hieman opponoida. Olen pudottanut painoani vähähiilihydraattisella ruokavaliolla useamman kerran ja vieläpä hyvin nopeasti. Jos taas syön hiilihydraatteja normaalia enemmän, niin tulokset näkyvät välittömästi vyötärön seudulla.”

Liikunta

Liikunnan vaikutus rasvanpolttotehokkuuteesi on keskinkertainen. Elimistösi ottaa liikuntaa hyvin vastaan ja jo matala liikunnan määrä (3 päivää ja 5-6 tuntia viikossa) on riittävästi painonhallintaan.

”Olen huomannut itsekin, että jos haluan pudottaa painoani, pelkkä liikunnan määrän lisääminen ei auta mitään. Ravintomuutoksilla saan aikaan huomattavasti nopeamman painonpudotuksen. Liikunnan avulla lisään hyvinvointiani ja nostan energiatasojani.”

 

Anna-Mari, 31 vuotta

 

Kehon paino

Testituloksesi perusteella sinulla on 30 % korkeampi riski kohonneeseen painoindeksiin (BMI) ja korkea riski tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen, joka ilmenee ainoastaan ylipainon myötä.

”Olen aina ollut hyvin normaalipainoinen, joten sikäli ei yllättänyt, että kohonneen painoindeksin riski on kohtuullisen matala. 2 tyypin diabeteskin pysynee korkeasta riskistä huolimatta poissa, jos pidän itseni jatkossakin normaalipainoisena. Koin näiden kahden yhdistelmän kuitenkin hieman ristiriitaiseksi.”

Aineenvaihdunta

Riskisi ylipainoon on keskinkertainen rasvaisella ruokavaliolla ja keskinkertainen hiilihydraattipitoisella ruokavaliolla. Monotyydyttymättömien rasvahappojen (oliivit, pähkinät
ja avokado) syömisestä ei ole sinulle merkittävää hyötyä painonhallinnan kannalta.

”Ylipainon riskini on keskinkertainen ja tämä on sikäli järkeenkäypää, että en todellakaan voi syödä mitä haluan pysyäkseni normaalipainoisena mutta en myöskään liho salamannopeasti. Itse kuitenkin uskon paidonpudotukseen vähentämällä hiilihydraattien määrää.”

Liikunta

Liikunnan vaikutus rasvanpolttotehokkuuteesi on keskinkertainen. Liikunnalla on keskinkertainen vaikutus painoosi ja painonhallintaa ajatellen sinun pitäisi liikkua keskinkertaisella tasolla (aerobista harjoittelua 3-4 päivänä viikossa, yhteensä 6-9 tuntia viikossa).

”Minulla on kokemusta tavoitteellisesta harjoittelusta muutaman vuoden takaa. Silloin huomasin, että joudun liikkumaan todella paljon, jotta selkeitä tuloksia oli nähtävissä. Vaikka siis tuo 6-9 tuntia viikossa kuulostaakin todella paljolle, uskon sen pitävän melko hyvin omalla kohdallani paikkansa.”

 

Hanna, 33 vuotta

 

Kehon paino

Perinnöllinen alttiutesi ylipainoon on matala. Testituloksesi perusteella sinulla on 30 % korkeampi riski kohonneeseen painoindeksiin (BMI) ja keskinkertainen riski tyypin 2 diabeteksen kehittymiseen, joka ilmenee ainoastaan ylipainon myötä.

”Minusta matala alttius ylipainoon ja 30 % korkeampi riski kohonneeseen painoindeksiin kuulostaa jotenkin ristiriitaiselta. Kakkostyypin diabetesta on suvussa esiintynyt ylipainon kaverina, joten on helpotus kuulla, että sen saamisen riski on vain keskinkertainen, eikä korkea.”

Aineenvaihdunta

Riskisi ylipainoon on korkea rasvaisella ruokavaliolla ja keskinkertainen hiilihydraattipitoisella ruokavaliolla. Monotyydyttymättömien rasvahappojen (oliivit, pähkinät ja avokado) syömisestä ei ole sinulle merkittävää hyötyä painonhallinnan kannalta.

”Kuvittelisin, että sellaiset ihmiset ovat aika harvassa, joilla rasvainen ruokavalio ei lisää ylipainon riskiä, joten tämä ei antanut ihan hirveän yllättävää tietoa. Pähkinöiden nakertamisen ilmeisesti voisin jättää väliin, vaikka se yleisissä terveyssuosituksissa onkin mukana.”

Liikunta

Liikunnan vaikutus rasvanpolttotehokkuuteesi on keskinkertainen. Elimistösi ottaa liikuntaa hyvin vastaan ja jo matala liikunnan määrä (3 päivää ja 5-6 tuntia viikossa) on riittävästi painonhallintaan.

”Nämäkin lauseet tuntuivat minusta vähän ristiriitaisilta. Minulle suositeltiin liikuntaa kolme kertaa viikossa 1-2 tuntia kerrallaan. Lajeiksi sopisivat esimerkiksi sauvakävely, lenkkeily, hiihto, pyöräily ja uinti, siis aerobisia lajeja. Ohjeet tuntuvat aika yleispäteviltä, mutta samoista aineksistahan meidät on kai kaikki kuitenkin rakennettu.”

 

Kirsi, 61 vuotta

 

Kehon paino

Perinnöllinen alttiutesi ylipainoon on matala. Riskisi kohonneeseen painoindeksiin on pieni, mutta riski saada ylipainoisena kakkostyypin diabetes on keskinkertainen.

”Tulos oli kauhea pettymys, sillä olen ylipainoinen. Nyt en voi enää syyttää lihavuudestani ketään muuta kuin itseäni. Toisaalta molemmilla vanhemmillani on vahvaa taipumusta ylipainoon, jota vastaan kamppailu jatkuu edelleen. En siis ihan kirkossa kuuluttaisi testin tulosta. Sokeriarvoni pysyvät kohdillaan ruokavalion avulla.”

Aineenvaihdunta

Olet hieman herkempi rasvaiselle ruoalle ja runsaasti hiilihydraatteja sisältävä ruoka aiheuttaa kaksinkertaisen riskin tulla ylipainoiseksi.

”Omasta mielestäni lihon hirveän helposti. Minä – kuten useat muutkin ylipainoiset – syön tietysti ”kauhean vähän”. Nykyään en kuitenkaan oikeastaan käytä rasvaa juuri lainkaan, eivätkä esimerkiksi pasta, riisi tai vaalea leipä kuulu ruokavaliooni. Ruisleipää saatan syödä kuidun vuoksi pari viipaletta päivässä ja joskus jonkin verran lähinnä keitettyä perunaa. Näin olen jatkanut reilun puoli vuotta, mutta muuten en ruokailutottumuksiani ole muuttanut. Painoni lienee pudonnut muutaman kilon. En kuitenkaan erityisesti seuraa sitä. Käyn vaa’alla vain silloin tällöin.”

Liikunta

Keskinkertainen liikunnan taso estää painonnousun (aerobista harjoittelua 3-4 päivänä viikossa ja yhteensä 6-9 tuntia viikossa). Elimistösi rasvan määrä ja kolesterolitaso laskevat helposti vähäkalorisella ruokavaliolla ja aerobisella liikunnalla. Rasvanpolttotasosi on liikkuessasi keskinkertainen, ja se johtaa kohtalaiseen painonpudotukseen.

”Tässä kyllä yhdyn testin tulokseen. Kuten totesin, en kauheasti ole muuttanut ruokavaliotani muutoin kuin mainitsemieni elintarvikkeiden osalta. Uskon, että juuri liikunta on ollut merkitsevä tekijä painoni hienoiseen putoamiseen. Viikottain en kuitenkaan liiku 6-9 tuntia! Käyn kaksi kertaa viikossa salilla ja kaksi, kolme kertaa viikossa reippaalla kävelylenkillä. Reilu viisi tuntia voisi olla se, mitä maksimissaan liikun. Pidän sitä itselleni vähintään keskinkertaisena, jollen suorastaan hyvänä. Testi suosittelee minulle liikuntamuodoiksi hyvätahtista sauvakävelyä, hiihtoa, pyöräilyä ja uintia. Käsitykseni on, että noilla keinoin en enää kuntoani pysty kohottamaan (tavoitteeni!), vaan tarvitaan lisäksi saliharjoittelua.”

Lue lisää ja osta painonhallintageenitesti!

X