Hyvinvointi

Painonvartijat

Teksti:
Anna.fi

Painonvartijoiden valtteihin kuuluu ryhmäkuri: julkisen punnituksen ja kohtalotoverien rohkaisun tapaiset seikat tukevat kaitaa tietä — ja kaitaa vyötäröä. Ongelmaksi voi koitua laihduttamisen hinta.

Painonvartijat on jo juurruttanut laihdutussysteemiinsä suomalaisiin kaupunkeihin. Monissa yrityksissä ja työyhteisöissä toimii jo omia Painonvartijoiden ryhmiä, joissa elämäntapaa voi pyrkiä kääntämään keveämpään suuntaan.

Hyvinä puolina voi ilman muuta pitää yhteisen päämäärän ja jaetun kokemuksen tunnetta. Muillakin on sama ongelma, sama vihollinen. Paino pitäisi saada hallintaan. Useimmat ajattelevat ulkomuotoa, mutta myös terveydelliset näkökulmat painavat. Suomalainen tautiperimä vetää vakavaksi.

Painonvartijat tarjoaa selkeitä taulukoita eri ruokalajeihin liittyvine pisteineen. Etuna on myös monista pikakuureista poikkeava kestävän ruokavalion ajatus: syödä saa hyvin ja monipuolisesti, kunhan miettii, mitä lautaselleen laittaa.

Painonvartijat suosittelevat käyntiä ryhmässä kerran viikossa, jolloin painoa yleensä putoaa ½ – 1 kilon viikkovauhtia. Laihduttamisen kesto riippuu omista tavoitteista. Kymmenen kilon pudotus kestää Painonvartijoiden keskivertovauhdilla 10 – 12 viikkoa, kolmisen kuukautta siis.

Ilmaista kimpassa laihduttaminen ei ole. Liittymismaksu on 18 euroa ja yksi käyntikerta 9, 95 euroa. Väliin jäävistä käyntikerroista joutuu maksamaan, ellei matkan tai sairastelun kaltaista painavaa syytä löydy. Tosin nykyisin tiukkaan maksupolitiikkaan suhtaudutaan vähän lepsummin. Toisaalta on hyvä muistaa, että kyseessä on pörssissä toimiva kansainvälinen yritys, jonka kuuluukin toimia tehokkaasti ja tuottaa voittoa.

Tukea heikolle lihalle

Hinta ei välttämättä ole kokonaan huono asia. Logiikka voi toimia, kuten laadukkaan punttisalin tai jumpparyhmän kodalla: kun palvelusta joutuu maksamaan, sitä tulee myös käytettyä. Ei kannata lintsata, jos pussi kevenee suuresti.

”En ajatellut rahaa enkä vaivaakaan, kun menin mukaan Painonvartijoihin. Ajattelin ainoastaan sitä, etten kestä enää itseäni”, kertoo kemian alan laboratoriossa työskentelevä 29-vuotias Elina.

Elinalla on ”pyöreän lapsen” tausta: lapsuuden ylipaino ei oikeastaan koskaan kadonnut. Teini-iässä paino ei ollut ongelma, eikä Elinaa koskaan kiusattu ulkomuodon vuoksi. Aikuisella iällä pyöreydestä tuli vähitellen ongelma.

Lopullisen sysäyksen laihdutukselle antoi Elinan esikoistyttären syntymän jälkeinen aika.

”Totuin imetyksen ja tokkuraisen yövalvomisen aikana syömään mitä sattuu, että olisin pysynyt hereillä ja saanut verensokerin ylös. Kun Maija siirtyi pulloruokintaan, epämääräinen ruokavalioni jatkui. Painoa tuli lyhyessä ajassa kymmenen kiloa entisten lisäksi”, Elina kertoo.

Painonvartijat oli tuttu nimenä ja käsitteenä. Taustatietoja luettuaan Elina meni mukaan työpaikkansa ryhmään. Hän toivoi saavansa tukea ”heikolle lihalle”, sillä omin päin kokeillut dieetit olivat jääneet todella lyhyiksi. Elinan mukaan Painonvartijoiden vahvin etu oli kanssalaihduttajien tuen lisäksi hyvä vetäjä.

”Porukalla oli huumori mukana menossa. Vetäjällä oli jotenkin aidon äidillinen ote hommaan. En kokenut punnituksia tai pisteiden laskemista riesaksi, olenhan tottunut työssänikin mittaamaan”, laborantti hymyilee.

Saako elämän omaan hallintaan?

Painonvartijoilla on hyvä julkisuuskuva. Monissa naistenlehdissä Painonvartijoiden suositusreseptit ovat ruokasivujen vakioaineistoa. Nälkää ei tarvitse nähdä, Painonvartijat suosii vakaata elämää selkeine ruoka-aikoineen.

Mutta jääkö elämänmuutos pysyväksi? Miten käy, kun ryhmän tuki jää?

”Minulle on käynyt aika hyvin. Olen Juhon syntymän jälkeen pyöreämpi kuin Painonvartijat-vuonnani, mutta entisiin lukuihin en aio enää pullistua”, Elina sanoo.

Kahden lapsen työssäkäyvänä äitinä elämä on hoppuisaa, harrastuksia riittää. Ainakin yksi pysyvä asia on Painonvartijoiden jäljiltä jäänyt:

”En lohduta itseäni ruualla, kuten aina aiemmin. Keksin jotain muuta kivaa. Lämmitän saunan tai lähden lenkille, juon teetä, valitan ystäville, hassuttelen muksujen kanssa… en ole ottanut painon vahtaamisesta uskontoa itselleni, mutta yritän pitää mielessäni vanhat opit”, Elina pohtii.

Hän suosittelee Painonvartijoita niille, jotka eivät luota itsekurinsa lujuuteen. Varsinkin laihdutuksen ensikertalainen voi saada selkeistä punnituksista ryhtiä elämäänsä.

Teksti Arja Tuusvuori / A4 Media Oy (25.8.2004)
Kuva: Painonvartijat

X