Hyvinvointi

Parempi tapa juosta: ECCO BIOM -juoksukengät Ellien testissä

Teksti:
Anna.fi
Parempi tapa juosta: ECCO BIOM -juoksukengät Ellien testissä

BIOM on uusi funktionaalinen kävely- ja juoksukenkä, joka mukailee jalan omaa liikerataa. Kenkä on tanskalaisen ECCOn 45 vuoden tutkimustulosten tuotos. ECCOn tutkimus- ja testiryhmä koostui johtavista lääketieteen ja biotekniikan asiantuntijoista; kengän on testannut huipputriathlonisti Torbjørn Sindballen. BIOM ei ole vain uusi, mutta myös parempi tapa juosta, lupaa ECCO.

Ihmisen liikkuminen on muokkautunut tuhansien vuosien aikana ja viimeisimmät tutkimustulokset osoittavat, että jalka tarvitsee juoksun ja kävelyn aikana vain minimaalista tukea. Siksi BIOMkengässä ei ole turhia pehmikkeitä, eikä kenkä rajoita jalan luonnollista liikerataa. Ajan myötä BIOM-kengillä juokseminen auttaa vahvistamaan lihaksistoa, jolloin saavutetaan optimaalinen suorituskyky.

BIOM-kengät on jaoteltu neljään luokkaan käyttäjän harjoitteluntason, vauhdin ja juoksutyylin mukaisesti. ECCOn sivuilla voi jokainen testata oman BIOM-tyyppinsä.

  • BIOM A – kilpajuoksijoille
  • BIOM B – edistyneille kuntojuoksijoille
  • BIOM C – harrastajajuoksijoille
  • BIOM WALK – erinomainen kuntokävelijöille ja esimerkiksi sauvakävelyyn

Kun BIOM-kenkä otetaan käyttöön, jalat sopeutetaan uuteen juoksutapaan asteittain. Lihaksisto tottuu uuteen liikerataan noin kuudessa viikossa, mutta kehon mukautuminen jatkuu pidempäänkin. Totuttelu aloitetaan aina lyhyillä ja kevyillä juoksulenkeillä ja juoksukilometrejä lisätään vähitellen. Suositeltavaa on käyttää BIOM-kenkiä myös päivittäisissä aktiviteeteissa.

BIOM-kenkien pohja on ruiskuvalettua polyuretaania (PU). Materiaali tarjoaa erinomaisen anatomisen tuen ja tekee kengästä kevyen, joustavan ja kestävän. Ruiskuvalumenetelmän ansiosta sauma kengän ja pohjan välillä on vesitiivis. Päällysmateriaali on valmistettu joko hengittävästä kangasverkkomateriaalista tai erittäin kestävästä jakin nahasta. BIOM-kengissä on myös heijastimet pimeällä juoksua varten ja kevyt irtopohjallinen.

BIOM kenkiä A ja B on saatavilla 4runners-myymälöistä, C ja Walk-kenkiä myydään Eccoshopeissa kautta maan. Naisille on saatavilla koot 36-41 ja miehille koot 40-46. Tekstiilipäällysteisten kenkien hinnat ovat alkaen 165 € ja jakinnahkapäällysteisten 185 €.

Parempi tapa juosta: ECCO BIOM -juoksukengät Ellien testissä
Testaustulokset
Hanna, 28 vuotta

”BIOM C -kengät harrastelijalle olivat minulle hyvä valinta. Vaikka ohjeissa neuvotaan totuttelemaan kenkiin pikku hiljaa, en ole havainnut sitä tarpeelliseksi. Sekä kävely että juoksu ovat sujuneet alusta asti rullaten, eikä kengistä ei ole tullut mitään ikäviä hiertymiä tai kipeytymisiä.

Kenkien valkoinen väri ja aran oloinen nahkapinta kyllä hirvittivät. En ole koskaan pitänyt urheilukengissä käytettävästä valkoisesta ja pehmeä jakin nahka tuntui käsittämättömältä valinnalta ulkona tapahtuvaan reippailuun käytettävissä jalkineissa. Kirkkaan valkoisen sijasta oikeastaan pikemminkin luonnonvalkoiseen väriin on silmä kuitenkin jo aika hyvin tottunut ja nahkapintakin on säilynyt ihan uskomattoman siistinä käytössä.”

Parempi tapa juosta: ECCO BIOM -juoksukengät Ellien testissä
Hilppa, 20 vuotta

”Olen kampurajalkaleikkauksen läpikäynyt, jonka vuoksi jalkani aseteltiin nuoremmalla iällä erikseen teetettyihin tukikenkiin. Yläasteiässä tukikenkävaiheeni oli jo historiaa, mutta ajatus siitä, että kengissä pitää olla paljon tukea, oli iskostunut vahvasti päähäni.

Harrastejuoksijoille suunnatut BIOM C -kengät sopivat alun arasteluista huolimatta jalkaani loistavasti. Tekstiilipäällysteiset BIOMit miellyttivät niin silmää kuin jalkaanikin – eikä olo ollut kengissä tukematon – päinvastoin: jalat tuntuivat oikein hyvin tuetuilta, vaikka kengissä olikin vain minimaalisesti tukia. Jalkani eivät missään vaiheessa kipeytyneet, vaikka käytin kenkiä niin kävelyssä, juoksussa kuin esimerkiksi tenniksessäkin.”

Parempi tapa juosta: ECCO BIOM -juoksukengät Ellien testissä
Kristiina, 37 vuotta

”ECCON BIOM B -kengät ovat osoittautuneet hyvin monikäyttöisiksi. Kengät toimivat niin kävelylenkeillä kuin satunnaisissa pallopeleissäkin. Jakin nahka on pehmeää mutta napakkaa ja siihen ei tunnu tarttuvan likakaan kovin hyvin. En ole kokenut näiden kenkien kanssa mitään maata mullistavia elämyksiä mutta, jos hankintalistalla olisi kengät, jotka soveltuvat moneen menoon, niin voisin hyvinkin päätyä juuri näiden kenkien hankintaan.”

Parempi tapa juosta: ECCO BIOM -juoksukengät Ellien testissä
Anna-Mari, 27 vuotta

”Nyt ollaan selkeästi menossa kohti trendiä, jossa juoksulenkkareissa ei suosita juuri minkäänlaisia ohjaavuuksia tai tukia. Asiasta on varmasti koulukuntaeroja, mutta johan maratonejakin juostaan ilman kenkiä.

ECCON BIOM B -lenkkarit olivat mukavannäköiset ja nahka oli unelmanpehmeää. Todella pehmeä pinta tosin kärsi kolhuista melko nopeasti.

Normaalit juoksulenkkarinikin ovat ohjaavuudeltaan neutraalit eikä pronaatiotukia ole. Biomit tuntuivat heti hyvältä jalassa eivätkä jalat kipeytyneet missään vaiheessa. Lenkkarit pääsivät testiin juoksussa, sauvakävelyssä ja tenniksessä. Kaikissa lajeissa ne toimivat moitteettomasti. Biomien jälkeen oma juoksulenkkari tuntui jalassa hieman ”ahtaalta” lestistään. Täytynee ehkä tutustua enemmän tähän ”luonnolliseen” askeltamiseen…”

Lue lisää: ECCO

X