Hyvinvointi

Pellinki-dieetti – Päämääränä laadukkaampi elämä

18.4.2012 Teksti: Anna.fi

Lääkäri Antti Heikkilän kehittämän vähähiilihydraattisen Pellinki-dieetin tavoitteena on elämän kokonaislaadun paraneminen. Laihtuminen käsitetään siinä siis vain eräänlaiseksi seuraukseksi tai bonukseksi lisääntyneestä hyvinvoinnista.

Heikkilä on julkaissut useita Pellinki-dieettiä käsitteleviä kirjoja, joista löytää esimerkkiruokaohjeita ja muita dieettiin liittyviä vinkkejä.

Tiukka ei sokereille ja tärkkelykselle

Pellinki-dieettiin, kuten muihinkin vähähiilihydraattisiin ruokavalioihin, kuuluu olennaisena osana sokeri- ja tärkkelyspitoisen ruoan välttäminen. Esimerkiksi viljatuotteet, sokeri, peruna ja pasta ovat siksi vältettävien ruokien listalla. Sen sijaan proteiinia ja rasvaa saa nauttia huoletta, samoin kuin vihanneksia. Vaikka vihannekset sisältävät hiilihydraatteja, Pellinki-dieetissä niitä pidetään hyvälaatuisena ja ravinteikkaana hiilihydraattina.

Rasvat tulisi nauttia voina, oliiviöljynä ja kookosrasvana. Margariini on kielletty, samoin kuin vähärasvaiset maitotuotteet. Alkoholia tulisi myös välttää. Silti Heikkilän kotipaikan Pellingin mukaan nimensä saaneessa Pellinki-dieetissä ei pyritä välttämättä ketoosiin, kuten esimerkiksi Atkinsin dieetissä.

Ketoosissa elimistö siirtyy ravintoaineiden varastoinnista niiden purkuun. Tämä vaatii sitä, että elimistön hiilihydraattivarastot hupenevat ja maksa alkaa muodostaa vapaista rasvahapoista ketoaineita. Hiilihydraatteja tulee silloin nauttia alle 20 grammaa. Pellinki-dieetissä suositeltava hiilihydraattien määrä ravinnossa on 40-70 grammaa.

     

Tuoretta ja puhdasta ruokaa

Pellinki-dieetissä suositaan mahdollisimman puhdasta ja tuoretta ruokaa, mieluiten kotimaista luomu- ja lähiruokaa. Etenkin kasvisten ja marjojen tulisi olla kotimaisia.

Einekset sisältävät yleensä runsaasti lisä-, väri- ja säilöntäaineita, joten ne ovat poissuljettuja. Mikroakin tulisi välttää, sillä mikroaallot tuhoavat suurimman osan ruoan sisältämistä vitamiineista ja entsyymeistä. Sen vaihtoehtona Heikkilä suosittelee höyryttämistä.

Pellinki sopii kaikille

Heikkilän kehittämä ruokavalio sopii kaikille, mutta erityisesti se lupaa tuoda apua rasva-aineenvaihdunnan häiriöistä, aikuisiän diabeteksesta, verenpaineesta, ylipainosta, metabolisesta syndroomasta, tulehdustaudeista, masennuksesta ja väsymyksestä kärsiville.

Ruokavalion avulla edellä mainituista taudeista johtuvan lääkkeiden käytön pitäisi joko vähentyä tai tarpeen sille hävitä kokonaan.

Suosi:

  • Luomua, lähiruokaa, kasviksia ja marjoja (etenkin mustikkaa)
  • Voita, oliiviöljyä ja kookosrasvaa
  • Proteiinia, kuten lihaa
  • Rasvaista maitoa ja kermaa
  • Syö kolme monipuolista ateriaa päivässä

Vältä:

  • Eineksiä ja mikrossa kuumentamista
  • Viljatuotteita, sokeria, perunaa ja pastaa
  • Alkoholia
  • Hedelmiä, koska ne on jalostettu nykyisin liian makeiksi

Kommentit (5)

Nasan tiedemies kertoi kokeilusta, jossa käsittelivät vettä mikroaalloilla, ja laittoivat kaloja uimaan siihen veteen (kylmään tietenkin) niin ne kalat kuolivat….

Ei se mikrouuni mitään ravinteita tuhoa, kun ei POLTA ruokaansa. Broccolin valmistaminen höyryttämällä on kuitenkin helpointa: sen 7 tai 8 minuuttia on helppo mitata keittiökellolla. Tai vaikka kännykän taimerilla.
Samoin porkkanat, höyryttämällä ne parhaiten ’keittyy’.

Mikrouuni tuhoaa ruuasta kaikki entsyymit ja ravintoaineet. Syöt kuollutta ruokaa!
Varsinkin vihannesten kuumentaminen mikrolla on suorastaan vaarallista, se nostaa veren valkoverisolujen määrää. Eli sinulla on näin ollen tulehdusarvot koholla jokaisen mikroaterian jälkeen. Mieti, mitä se aiheuttaa pitkällä aikavälillä.
Käykääpä lukemassa Dr. Hans Hertelin tutkimuksia tästä.

Kaikki kuumentaminen tuhoaa entsyymejä ja jonkin verran proteiineja. Jos haluat pitää kaikki ravintoaineet tallella niin suosi tuoreita kasviksia keitettyjen sijaan.

Nasan tiedemies kertoi kokeilusta, jossa käsittelivät vettä mikroaalloilla, ja laittoivat kaloja uimaan siihen veteen (kylmään tietenkin) niin ne kalat kuolivat….

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *