Hyvinvointi

pH-dieetti – Happo-emästasapaino kuntoon

27.6.2012 Teksti: Anna.fi

Länsimaissa nykyään vallitseva kiireinen elämäntyyli ja ruokavalio aiheuttavat elimistön happamoitumista. Happamoituminen aiheuttaa pH-ajattelun mukaan liikalihavuutta, väsymystä, ruoansulatusongelmia, epäselvää ajattelua, masennusta, kolotuksia ja kipuja sekä nopeutunutta ikääntymistä.

pH-tasapainoa tutkinut tohtori Robert O. Young pitää liikalihavuuden ja sairauksien syynä elimistön liiallista happamoitumista.

Hapan keho tuottaa bakteereja

Elimistön pH-tasapainoa mitataan pH-asteikolla, joka vaihtelee välillä 1-14. Jos arvo on alle 7, neste on hapanta ja jos arvo on yli 7, neste on emäksistä. Tohtori Robert O. Youngin mukaan sairaudet eivät tule kehon ulkopuolelta, vaan oma elimistömme alkaa happamoituneena tuottaa bakteereja, hiivoja, homeita ja sieniä. Elimistömme ikään kuin maatuu elävältä. Sairauksia syntyy elimistömme happamoitumisen seurauksena niihin elimistömme osiin, joissa on perimämme geneettiset heikkoudet.

Youngin mukaan tähän rappeumaan tehoaa pH-dieetti, joka palauttaa elimistön ihanteelliseen, lievästi emäksiseen tilaan. Youngin mukaan veren oikea happamuus (pH 7,365) auttaa meitä pysymään terveinä ja parantumaan jo syntyneistä rappeutumista.

Kehon happamoituminen

Mitä enemmän syömäämme ruokaa on käsitelty, sitä enemmän se happamoittaa elimistöämme.

Kehoa happamoittavat esimerkiksi:

 • Liha
 • Maitotaloustuotteet ja kananmunat
 • Viljatuotteet
 • Korkean sokeripitoisuuden hedelmät
 • Etikkaa sisältävät ruoat
 • Hiilihappoa sisältävät kivennäisvedet ja virvoitusjuomat
 • Tuoremehut ja muut mehut
 • Kahvi, tee (musta ja vihreä)
 • Sokeri (myös intiaanisokeri) ja keinotekoiset makeutusaineet
 • Puhdistettu suola

Myös käyttämämme vesi (sekä vesijohtovesi että lähdevesi) on yleensä hapanta. Elimistöä happamoittavat myös ympäristön saasteet, tupakointi, lääkkeet, stressi, viha, pelko ja muut negatiiviset tunteet. Lisäksi kova fyysinen harjoittelu elimistön äärirajoilla tuottaa elimistöön happamuutta eli maitohappoa.

Miten keho saadaan emäksisemmäksi?

Alkalisoivia eli emäksisöiviä ruoka-aineita ovat kasvikset, juurekset (ei peruna), avokado, kookospähkinä, sitruuna, lime, greippi, idut, kvinoa, tattari, hirssi, speltti, osa siemenistä ja pähkinöistä ja osa kylmäpuristetuista öljyistä. Emäksisöivän ruokavalion perustana on lehtivihreää sisältävät kasvit, hyvät kylmäpuristetut öljyt, hyvä suola (esim. ruususuola tai kristallisuola) ja emäksinen vesi. Vettä voi emäksisöidä kotona siihen kehitetyillä suodatinlaitteilla.

Happamoitunut keho voidaan saattaa ihanteelliseen tilaan valitsemalla ruokavalioon pääasiassa emäksisöiviä ruokia, joita syödään mahdollisimman paljon raakana ja soseutettuna. Happoa tuottavia ruokia voi ruokavaliossa olla 30 % ja emäksisöiviä 70 %. Kehon puhdistusvaiheessa pääpaino on emäksisöivissä ruoissa ja vedessä. Kun keho on tarpeeksi tervehtynyt, ruokavalioon voi ottaa mukaan joitakin happoa tuottavia ruokia.

Hei hei hapannaama!

Ennen pH-dieetin aloittamista kannattaa lukaista Robert O. Youngin kirja pH-tasapaino avuksi painonhallintaan – Tasapainota kehosi kemia, saavutat ihannepainosi. Kirjasta löytyy muun muassa taulukko, jossa kerrotaan eri ruoka-aineiden vaikutuksesta elimistön pH-tasapainoon. Kirjassa on myös ruokaohjeita sekä ohjeet puhdistuskuuriin, jota Young suosittelee ennen pH-dieetin aloittamista.

Dieetin aikana olisi suositeltavaa käyttää myös SuperGreens-jauhetta sekä Prime pH-tippoja. SuperGreens-jauhe on sekoitus oraita, kasviksia, lehtiä ja ituja, jotka alkalisoivat, energisoivat ja ravitsevat soluja samalla tasapainottaen elimistön pH:ta. SuperGreens-jauhe sekä Prime pH-tipat lisätään veteen (1l vettä laitetaan 1 tl SuperGreenia ja 10-15 tippaa Prime pH:ta).

Aluksi ateriointitottumuksiaan kannattaa muuttaa siten, että yli puolet lautasesta on salaattia ja vihanneksia (mielellään raakoja tai kevyesti höyrystettyjä) ja loppu lautasesta on kalaa, lihaa (mielellään kalkkunaa), papuja tai jotain kypsennettyä ruokaa. Perunat, riisi ja pasta kannattaa jättää kokonaan pois.

Vähennä ja jätä pikku hiljaa kokonaan pois myös nämä:

 • Maitotaloustuotteet (maito, piimä, jugurtti, juustot, rahka, voi yms.) ja kananmunat
 • Hiilihappoiset virvoitusjuomat ja kivennäisvedet sekä tuoremehut ja muut mehut – korvaa ne vedellä, joka on maustettu tuoreella sitruunamehulla.
 • Puurot, myslit ja leivät ovat elimistöä pahasti happamoittavia, joten niiden käyttöä kannattaa vähentää.  Ne vaihdetaan tattariin, hirssiin, kvinoaan ja spelttiin.
 • Keinotekoiset rasvat ja levitteet on hyvä vaihtaa kylmäpuristettuihin öljyihin, kuten pellavansiemen-, rypsi-, camelina-, hamppu- tai oliiviöljyyn.
 • Salaattikastikkeen voi vaihtaa hyvään öljyyn, sitruunamehuun ja ripaukseen ruusu- tai kristallisuolaa.
 • Etikkasäilykkeet ja etikkaiset mausteet on syytä jättää happamoittavina kokonaan pois ruokavaliosta.
 • Puhdistetut suolat, joita yleisesti käytetään kotitalouksissa ja elintarviketeollisuudessa, tulee vaihtaa ruusu- ja kristallisuolaan ja niitä voi käyttää ruokien maustamiseen.
 • Kahvi ja tee (sekä musta että vihreä)
 • Sokeri ja keinomakeutusaineet
 • Ruoan tuhoaminen liiallisella kypsentämisellä ja mikron käytöllä; kypsennetty ruoka happamoittaa elimistöä.

Suosi näitä:

 • Noin 4 litraa hyvää vettä päivässä: veden emäksisyyttä voi nostaa laittamalla 1 l vettä noin 1-2 tl ruokasoodaa tai hankkimalla vedensuodattimen.  
 • Lehtivihreää: kurkku, parsakaali, lehtikaali, persilja, lehtiselleri, salaatteja yms. Vihreistä kasviksista ja avokadoista voi tehdä esimerkiksi sosekeittoja tai salaatinkastikkeita tehosekoittimella. Niitä voi maustaa sitruunanmehulla, yrteillä, valkosipulilla, inkiväärillä, soijakastikkeella ja ruusu- tai kristallisuolalla.
 • Kylmäpuristettuja öljyjä
 • Suositeltavaa olisi myös käyttää SuperGreens-jauhetta ja Prime pH-tippoja, jotka tehostavat ruokavalion alkalisoivaa vaikutusta
 • Hyvää suolaa, kuten vuori- eli ruususuolaa

Dieetin plussat:

 • Ruokavalio sisältää paljon terveellisiä kasviksia ja kasviöljyjä.
 • Dieetissä suositaan puhdasta ja käsittelemätöntä, tuoretta ruokaa.

Dieetin miinukset:

 • Lääkäreiden mukaan dieetin taustalla ei ole todellista tieteellistä pohjaa: veren happamuus pysyy automaattisesti oikeana, koska elimistö tasaa itse ruoan happamuutta tai emäksisyyttä. Liika happamuus poistuu eritteiden mukana.
 • Dieetin noudattaminen on vaikeaa: siinä täytyy paastota ja totutella raakaravintoon.
 • Dieetti edellyttää myös tohtori Youngin omistaman yrityksen valmistamien lisäravinteiden ostamista sekä kalliiden keittiövälineiden, kuten vedenpuhdistimen, hankkimista.
 • Dieetti kieltää lähes kaikki perinteiseen länsimaiseen ruokavalioon kuuluvat raaka-aineet ja valmistustavat.
 • pH-ajatteluun kuuluu myös teettää elevän veren analyysi, joka maksaa n. 150 euroa.

Teksti: Pinja Kääriäinen

Kommentit (45)

Älkää, hyvät ihmiset, tuhlatko arvokasta aikaa ja rahaa tällaiseen huuhaatrendiin.
Ruokavaliolla ei voi todellisuudessa vaikuttaa kehon pH-tasoihin: kaikki ruoka ja juoma päätyy vatsahappojen pilkkomaksi, joten aluksi ravinto on aina hapanta ja suolistossa taas emäksistä.

Lisää aiheesta ja herra Youngista täällä: http://www.skepdic.com/alkalinediet.html
168

Olipa todella hyvä artikkeli. Olen pitkälti samaa mieltä ja todennut myös käytännössä tämän. Itse olen jo syönyt useita paketteja Pascoe tabletteja, jotka auttavat elimistöä vähentämään happamuutta. Käytän lisäksi ruususuolaa ja pähkinöitä, marjoja ja siemeniä, kylmäpuristettuja öljyjä. Mutta kahvista en luovu. Veden sekaan puristan sitruunaa.
21

Olen tiennyt tämän, mutta unohtanut. Nyt kun turvottaa, niin rupesin käyttämään tätä suositusta. Varsinkin jo tätä veden neutalisointia ja sitruunmehua.
Vihannesasiat ovat jotakuinkin suht¨koht¨ kohdallaan. Vähentelen näitä lajikkeita.
12

Varmaan ihan hyvää tekis, mut kohta’dieetin miinukset’ pisti ajattelemaan josko kuitenkin olis rahastusta…
12

Varmaan ihan hyvää tekis, mut kohta’dieetin miinukset’ pisti ajattelemaan josko kuitenkin olis rahastusta…
20

Mihinhän tuo sitruunamehun suositeltavuus perustuu..? Sitruunamehuhan on hyvinkin hapanta pH 2,4, esim mahahappo pH 2,0.. Eiköhän tämäkin dietti perustu ruokavalion rajoittamiseen sekä kalliisiin lisävalmisteisiin jotka psyykkaavat.. En tuomitse siis, mutta en myöskään ”usko” dieetin argumentteihin. Elimistö tasapainottaa myös liiallisen emäksisyyden verestä, joten dietti tuskin muuttaa elimistön pH:ta mihinkään. Eriasia tietysti jos on vaikka munuaisissa vikaa, jolloin elimistön oma happo-emäs-taspainon säätely ei toimi kuten normaalisti.
21

Ei onnistu tällaisen dieetin noudattaminen moniallergiselta ihmiseltä. Olen allerginen juuri niille aineille, joita pitäisi käyttää. Kielletyt ainesosat puolestaan sopivat minulle hyvin. Joten lopputulos: pitäköön tunkkinsa 😀
00

ei tämä ole dieetti vaan elämäntapa,jos on tuon kaltaisia vaivoja niin suosittelen ehdottomasti ja probalance happo- emästasapainoon. Toimii
olen itse sen todennut ja moni muu.
13

kyllä tämä on osalle ihmisiä ja osalle sairauksia mahdollinen elämän tapa
mutta ihminen on monesti hyvin tapoihinsa orjuuntunut joten elämä voi heilahdella toiselle

itse kuulun edellä mainittuun

olin ollut tällä ruokavaliolla melko pitkään viime vuonna ja olo oli hyvä vaikeasta sairaudesta huolimatta

nyt, palaan takaisin ns.tielle

päätöstä seuraa pikku hiljaa asiaan uudelleen palaaminen

omaa kehoaan on hyvä totella jos näin voisi ajatella
lääkkeet ovat aina vieras esineitä elimistössä mutta joskus niidnekin kanssa on tultava juttuun en vastusta lääkkeitä oikein käytettyinä
kokeilkaa kuunnelkaa

voimia loppuvuoteen
00

Dieetin huonoja puolia -lista on harhaanjohtava.PH-asiantuntijat tietävät että veren happamuus pysyy tietyssä vaihteluvälissä – kuten verensokerillakin on ideaalivaihtelu, mutta jotkut arvot siinäkin parempia kuin toiset. Jos sokeriarvo laskee liian alas, seurauksena on kooma ja/tai kuolema, sama juttu veren kanssa. Liian hapan tai emäksinen veri johtaisi kuolemaan. Mutta tämä ei olekaan se pointti, vaan se millä hinnalla elimistö ylläpitää veren oikeaa pH:ta. Kun happoa tulee elämäntavoista johtuen liikaa, sen poistaminenkaan ei enää ole helppoa, koska siivousvälineet eivät ole kunnossa. Onneksi on rasvavarastot ja lihakset, joihin happoa voi säilöä, jottei henki meni.

Toiseksi, herra Young tietenkin kauppaa omia tuotteitaan, mutta eivät ne ole mikään pH-dieetin onnistumisen edellytys. Kaikkia emäksöiviä tuotteita kuten savea ja viherjauheita saa nykyään jo tavallisista kaupoista kuten Sokoksesta. Luomuliikkeillä on tietenkin paremmat varastot, mutta Youngin tuotteita en ole nähnyt Suomessa missään enkä niitä tarvitsekaan. Viherajuhesekoituksia voi tehdä vaikka itse, jos on tä mieltä että valmiinaostaminen on huijausta.

Mikko Vapaan nettisivulla on painavaa asiaa tästäkin ruokailutavasta, google tietää.
21

Syon vihanneksia ja hedelmiä, ei lihaa. Vähän maitotuotteita. Syön paljon ruususuolaa: maukas ja terveellinen. Hammaslääkäri ihmetteli, miksi ei ole hammaskiveä, sanoi että elimistöni on hyvin emäksinen. Kyllä ruokavaliolla voi saada tulosta.
10

En minäkään voi ymmärtää miten erittäin hapan sitruuna voisi muuttaa elimistöä emäksisemmäksi.
21

Älkää, hyvät ihmiset, tuhlatko arvokasta aikaa ja rahaa tällaiseen huuhaatrendiin.
Ruokavaliolla ei voi todellisuudessa vaikuttaa kehon pH-tasoihin: kaikki ruoka ja juoma päätyy vatsahappojen pilkkomaksi, joten aluksi ravinto on aina hapanta ja suolistossa taas emäksistä.

Lisää aiheesta ja herra Youngista täällä: http://www.skepdic.com/alkalinediet.html
168

Ei elimistön happo/emäs tasapainon saavuttamiseksi tarvitse kalliita jauheita eikä rajoittaa hirveästi ruokavaliotakaan. Vanha ja tehokas tapa on tehdä koivuntuhkaa ja koivuntuhkavesi kahden viikon kuureissa on luonnollisin ja tehokkain emästasapainon hoitoon. Ja halpa terveyden ylläpitäjä, minä pääsin eroon elimistön liika hiivasta, nivelkivusta ja väsymyksestä.
10

Jostakin luin arteikkelin, että veteen ei pitäisi laittaa sitruunaa, mutta valitettavasti en muista miksi, ostsikko vain jäi mieleen.
00

”Tohtori Robert O. Youngin mukaan sairaudet eivät tule kehon ulkopuolelta, vaan oma elimistömme alkaa happamoituneena tuottaa bakteereja, hiivoja, homeita ja sieniä.”
Siis hetkinen?? Miten ihmisen elimistö kykenee tuottamaan mikrobeja, joita ei ole ensin saatu ulkopuolelta.
11

Artikkelissa pidin erityisesti tuosta Dieetin miinukset -osiosta ja sen ensimmäisestä kohdasta: ”dieetin taustalla ei ole tieteellistä pohjaa”. Toimittaja on myös huomioinut elävän veren analyysin, joka sekään ei perustu yhtään mihinkään, mutta sillä voidaan helposti höynäyttää hyväuskoisia ottamalla vähän verta ja arpomalla siitä horoskooppeihin verrattavia ennustuksia. Härän tähtikuviossa syntyneet sairastuvat todennäköisesti haimasyöpään laskiaisena, mutta vain, mikäli sadan kilometrin säteellä on havaittu vesikauhuinen pussirotta ja jos söit viime viikolla Riisifrutin vappuhattu päässä. Ja kassan kautta, kiitos – oliko kuitille tarvetta?

Tiede ei tunnista tällaista ilmiötä kuin elimistön happamoituminen ja sen negatiiviset vaikutukset. Ei elimistöllä edes ole mitään yhtä ainutta optimaalista pH-arvoa, vaan esimerkiksi veri on noin 7, iho lähes emäksinen, mahahapot 2-3, jne. Enkä tarkoita tieteellä mitään mystistä lääkärien salaliittoa, vaan sitä parin tuhannen vuoden aikana syntynyttä ihmisjärkeen, empiirisiin havaintoihin ja tutkimustietoon perustuvaa tapaa tutkia asioita.

Mutta tietysti tohtori Young kertoo meille pyyteettömästi, että esimerkiksi viha ja pelon tunne happamoittaa elimistöä, ja tästä vaivasta voi päästä ostamalla hänen uuden kirjansa (á 50 euroa?) ja siitä valaistuneena voikin siirtyä hänen omistamansa yrityksen luontaistuotekauppaan ostamaan
Nutri+GreenExcellence2000TurboPlus -lisäravinteita ja fantastisen kalliita ja täysin turhia keittiövälineitä, koska miten muutenkaan nyt Dr. Young lyhentäisi palatsinsa asuntolainaan ja ostelisi vaimolleen kultakoruja.

Ihmisiä huijattiin jo Villissä Lännessä kaikenlaisilla ihmeparannusta lupaavilla käärmeöljyillä. Älkää viitsikö enää vuonna 2014 mennä samaan vipuun.

Terveellinen ruokavalio on tietysti tärkeää – kaupasta saa salaattia ja muita vihanneksia parilla eurolla. Turha sitä on jauhetusta lehtisalaatista ja led-valoja vilkuttelevista keittiöpömpeleistä maksaa amerikkalaisille puoskareille tuhansia euroja.
21

Kyse onkin siitä että happaman sitruunan ja greipin palamistuote on emäksinen, jolloin vaikutus on alkutilaan nähden päinvastainen elimistössä.
10

Jos maapallo on nyt jo räjähtämispisteessä ihmisen saastuttamisen takia niin löytyykö oikeasti mistään ns.puhdasta ruokaa?Edes luonnosta?

Jos joku Matti Meikäläinen, jossain Keski-Suomessa viljelee perunaa ja laittaa sen perunan kasvamaan perunapeltoon,joka on jo valmiiksi saastunut ja imenyt kaikki lannoitemyrkyt siitä maasta niin sitten näitä vihanneksia ja juureksia sitten markkinoidaan meille luomuna!

Miten paljon nämä suoraan luonnosta poimitut marjat,sienet yms. herkut ovat imeneet luonnossa kasvaessaan myrkkyjä?Onko kukaan niitä koskaan mitannut?Miettikääpä sitä.

Näistä ruokavaliojutuista on tullut niin monimutkaisia,että eihän tässä tiedä kohta,että saako syödä mitään ilman,että siitä syyllistetään!

Jossain lukee,että älä juo kraanavettä lainkaan,koska kuulemma kraanavedessä on enemmän elimistölle haitallisia aineita,kuin kivennäisvesissä!Mitä hittoa?!Ota tästä nyt sitten selvää.Inhoan tätä hössötystä.

Luin tuota listaa,että mitkä ruoka-aineet tekevät elimistöstä happaman niin yksi kohta jäi mietityttämään nimittäin maitotuotteet.

Jos kerran tuon dietin mukaan maitotuotteet tekevät elimistöstä happaman ja niitä pitäisi välttää niin miten diettiä naudattava voi korvata ruokavaliossa d-vitamiinin?Meillä kun ei Suomessa tuo aurinko paista 24/7h niin pitääkö sitä muuttaa Intiaan dietin perässä? 😉
00

Eiköhän D-vitamiinin lähteenä parhaita ole luonnolliset lähteet kuten esim kala ja se kaipaamasi aurinko. Ja sen jälkeen sitä voi ottaa purkista, maitoonkin se on teollisesti lisätty. Miksi ostaa maitoa kun voi ostaa suoraan D-vitamiinivalmisteen. Olen ollut pian 10 vuotta ilman maitotuotteita ja hyvin on pärjätty, maitohan on monille kaikenkaikkiaan ongelmallinen tuote.
10

Juu siis muuten totta mut ite koululaisena käsitellää kemias paljon pH juttui ja tos juur todettiin monta hapanta ainetta emäksiseks. Esm ruokasooda on hapanta, sitruuna on hapanta. Eli siis saattaa osa olla ihan järkipuhettakin mutta en kyl menis kokonaan ton listan mukaan
00

Voi vi**u mitä paskaa. Kaiken sorttista 100% hölynpölyä täläiselläkin kohtalaisen suurella sivustolla viitsitään julkaista. Bakteereja syntyy itsestään elimistössä?Ruususuola joten terveellisempää kuin muu suola. Ja mainostusta hihhulihuuhaa kirjaan? Ette edes häpeä?
21

Kävin kehonmittauksessa, missä elimistöni todettin happamaksi. Sain ohjeita korjatakseni happotasapainoa. Nyt kysyisin, että tietääkö kukaan, miten punaviini vaikuttaa elimistön PH-arvoon? Olen punaviinin ystävä, pitääkö sekin lopettee nyt?
00

Kokeilin ja seurauksena virtsaputken lievä tulehdus.
Virtsatiet pitää happamasta.
00

Että menee ihmiset helppoon 😀
Tuoremehut on happamia, joo. Varsinkin ne, jotka sisältää sitruunahappoa ja askorbiinihappoa.

Mutta sitten yht’äkkiä sitruuna onkin emäksinen ellei sitä puristeta kourassa mehuksi.

Sitten muka ”palamistulos” olisi näillä sitruksilla erilainen.
00

Tietenkin keho tasapainottaa happamuuden aina sopivaksi, mutta miten? Liian hapan ruokavalio neutraloi elimistöä luuston mineraaleilla, kalsiumilla. Luin juuri, että kehoon voi sitoutua 150yksikköä kalsiumia vrk:ssa, jos happamoittava ravinto tarvitsee enemmän, huono juttu luustolle. Tai jos emme syö kalsiumpitoista ravintoa senkään vertaa, huono juttu luustolle -aika tekee tehtävänsä. Rappeutuminen alkaa, hitaasti, mutta varmasti, en usko, että rappiolla on hyvä olla.
10

Olisi se hyvä jos kehomme pystyisi moiseen suoritukseen, mutta tulehdus ja happamuus ovat kavereita. Se on stressi tila jossa elimistömme kyky ei riitä. Jos pienestä pitäen työnnetään moskaa yliannoksina, enempi kuin kulutamme, niin tulos on happamuus ja tulehdus solutasolla.
10

Tässä on aika paljon mukaa FODMAPissa kiellettyjä ruoka-aineita, muuten ihan hyviä ohjeita. Jos vatsa oireilee, tai ruoka aiheuttaa yliherkkyyksiä, kannattaa tutustua myös niihin. Monille vähän vanhemmalle raakaruoka ei vaan enää sovi, ja itselle idut aiheuttavat pahan reaktiot, samoin pannassa ovat pavut, kaalit ym.
00

Olen luullut Annaa vastuullisesti toimivaksi lehdeksi. Kannattaisi tarkastaa, mitä julkaistaan. Ihminen kuolee, jos PH-arvot eivät ole kunnossa. Kroppa hoitaa tasapainon kuntoon ihan itse – ihan sama, mikä on ollut ruokavalio. Ihan sama kuin tässä pohdittaisiin ruokavalion merkitystä siihen, hengittääkö ihminen vai ei.
Olen aivan järkyttynyt näistä kommenteistakin. Mistä ihmeestä ihmiset keräävät näitä merkillisiä uskomuksiaan?! Toivottavasti ”hoitavat” vain itseään eivätkä muuta perhettä. Vastuutonta, vastuutonta.
11

LEENA Hyvä olet näköjään unohtanut sen ,Eivät kaikilla ole samoja
perimää geeneissä kuin sinulla, onnittelen jos sinun kehosi pitää huolen
PH TASAPAINOSTA, Mutta tarkista asia ainakin vuosittain.
10

Nykyään lähes kaikki on käsiteltyä ja vain omassa maassa itse kasvatetut marjat ja vihannekset ovat terveellisiä.
10

Tuossa erittäin hyvä kirjoitus näistä dieetti huijauksista. Lukekaa tuo juttu ennen kuin annatte rahanne pois näille ”terveyden ammattilaisille”.

https://roskatiede.wordpress.com/2016/01/12/onko-jutta-gustafsberg-suomen-robert-o-young/

Amerikkalainen Robert O. Young uskoo, että pH-dieetti voi estää ja parantaa syövän. Hän hoiti dieetillään Kim Tinkhamin rintasyöpää, kunnes nainen kuoli.

Nyt tv-laihduttaja Jutta Gustafsberg on tuonut Robert O. Youngin ”pH Miraclen” Suomeen. Hän on julkaissut joulumarkkinoille pH-dieettikirjan, joka noudattelee Youngin oppeja detoxeineen. Dieettiä on kritisoitu paljon maailmalla.

Jutta Gustafsberg (os. Virtanen) aloitti pH-kirjansa markkinoinnin jo viime vuoden tammikuussa. Hän päätti kokeilla pH-diettiä ja lehdet uskoivat että kokeilu on pyyteetöntä. Median alennustilan ja Jutan maineen takia jutut olivat täysin kritiikittömiä, vaikka kaikki Suomen terveystoimittajat tietävät pH-dieetin olevan ristiriidassa tieteellisen tiedon kanssa, siis uskomusta. Jutta kiittää medialta saamaansa satojen tuhansien eurojen arvoisesta markkinointiavusta.

pH-dieetissä ruoka-aineet jaotellaan happamiin ja emäksisiin. Uhreille uskotellaan, että ruuan palamistuotteiden pH vaikuttaa kehon pH:hon. Kuitenkin vatsa on hyvin hapan ja pysyy happamana söit sitten mitä tahansa. Kun ruoka etenee suoleen se on emäksistä, siitä pitää huolen haiman eritteet, jotka neutraloivat vatsahapot. Kun ruoka imeytyy verenkiertoon, veren pH ei muutu, sillä veri, kuten muutkin kehon nesteet, ovat puskurilioksia. Veren pH pidetään aktiivisesti hyvin kapealla alueella. Jos veren pH muuttuu paljon, kuolet. Ainoa pH, mikä muuttuu ruokailtaessa, on pissasi pH.

Dieetin väitetään muuttavan ihmisen kehon pH:ta, vaikkei käsitettä kehon pH ole edes olemassa. Kysykää Jutalta mikä on hänen kehonsa pH, miten se mitataan tai lasketaan. Ihmisen elinten pH on jokaiselle omansa ja tarkasti säädeltyjä, koska entsyymit toimivat tehokkaasti kapealla pH-alueella.

Facebook-päivityksessään Jutta kehoittaa skeptikoita kokeilemaan dieettiä. Jutta siis tiesi jo hommaan ryhtyessään kaiken sen kritiikin, mitä pH-dieetistä on olemassa. Siitä huolimatta hän ryhtyi hankkeeseen. Toiminta on erityisen moraalitonta. Emme ole unohtaneet Jutan ja Petteri Jussilan (R.I.P.) ternimaitomarkkinointia. Huono moraali ei siis ole yllätys.

Muistatko, mitä happo-emästasapaino tarkoittaa? Kemian tunnillahan siitä oli puhetta. Jotain tieteellistä, jotain täsmällistä. Ph-dieetillä kultaa vuolevat yrittävät hämätä sinua luulemaan, että ihmisessä olisi jokin happo-emäs-tasapaino, joka voi järkkyä. Ihmisen täytyy syödä oikein, jotta tasapaino muka palautuisi. Tällätavoin esitettynä happo-emäs-tasapainolla ei voi olla mitään tekemistä sen kemian tunnilla kuulemasi kanssa, mutta helposti narahdat luulemaan, että Jutta ja kumppanit ymmärtäisivät kemiasta jotain ja että nyt ollaan suuren tieteen äärellä.

Nykyaikana ihmisten jymäytys viedään maksumuurin taakse, niin Jutankin tapauksessa. Maksullisessa pH-valmennuksessa voidaan jakaa uhreille mitä tahansa sopaa, kun joukkoon on valikoitunut hölmöjä ja kriittiset äänet puuttuvat. Taktiikkana on myös puhua mahdollisimman vähän jujun teoriasta, vaan keskittyä höpisemään siitä, onko banaani hapan vai emäksinen.

FitFarmin kautta myytäviin dieettiohjelmiin liittyy uskomattomat ehdot. Käyttäjä voi ladata palveluun esimerkiksi kuvan itsestään – bikineissä. Tällöin FITFARM saa täyden, ilmaisen ja peruuttamattoman oikeuden käyttää kuvaa mihin tahansa tarkoitukseen millä tahansa tavalla. Kuvia voidaan siis käyttää Jutan televisio-ohjemissa, mainoksissa, kadunvarsijulisteissa ja niin edelleen maksutta. Jos käyttäjän lataamasta kuvasta syntyy riitaa, niin FITFARM ei vastaa kuluista, vaan käyttäjä vastaa myös FITFARMin puolesta kuvaan liittyvistä oikeudenkäyntikuluista, tappioista, vahingoista ja tuomioista. Toisin sanoen jos FITFARM käyttää käyttäjän latamaa kuvaa mainoksessa ja joutuu sen takia markkinatuomioistuimeen, niin kuvan latajaa maksaa viulut. FITFARM ei vastaa miltään osin pH-dieetin tietojen sisällöstä, pH-dieetin soveltuvuudesta yksittäiselle käyttäjälle, tietojen paikkansapitävyydestä tai niissä mahdollisesti esiintyvistä virheistä tai viivästyksistä.

Kannattaa muistaa, että jos joku uskomushoito tai -dieetti lupaa lisää energiaa, kyse on todellakin silloin uskomuksesta. Energia-sana on varma merkki huijauksesta. pH-dieettiin on liitetty aina kovia väitteitä sairauksien paranemisesta. Young veti överiksi syöpäväitteillään. Jutta on erittäin varovainen terveysväitteissän, sillä dieetillä ei ole mitään sellaisia terveysvaikutuksia kuin millään muullakaan tavanomaisella dieetillä.

Wsoy:n sivuilla on ovela testi, jossa kysytään jonninnjoutavia asioita mm. onko sinulla päänsärkyä tai migreeniä useammin kuin kerran kuussa. Tyhmät luulevat, että Jutan kirjasta olisi silloin apua. Vielä tyhmemmät päättelevät virheellisesti, että jos dieetti auttaa päänsärkyyn, niin silloin se auttaa muuhunkin. WSOY ei väitä mitään. Kustantaja vai kyselee, ja sinä teet päätelmävirheet. Wsoy on puhdas pulmunen. Ihon epäpuhtaudet – hei, eikös ihon epäpuhtaudet johdu ihon väärästä pH-sta? Jep, jep. Taas sinä päättelet, Jutta ja WSOY eivät väitä mitään. Entäs vatsaongelmat? Aivan, eikös vatsahappoihin liity jotenkin pH?. Älä päättele, yritä etsiä Jutan konkreettisia väitteitä. Niitä et niin vain löydä. Kirjan johdannossa johdatellaan lukijaa siihen, mistä Robert O Youngia syytettään: että pH-dietillä voisi hoitaa sairauksia.

Jutta myy myös detox-neuvoja. Detox kuuluu mukaan Youngin alkuperäiseen ”pH-ihmeeseen”, mutta Jutta on irrottanut detoxin omaksi lajikseen. Muistathan, ettei detoxia ole olemassa.

Suomalaisilla kusettajilla on se huono asema, että kun he kopioivat jonkun amerikkalaisen kusetuksen Suomeen, Amerikassa on ehditty jo hankkia todisteet ja näyttö temppua vastaan. pH-dieetti on poikkeuksellisen tökerö jymäytys, mutta silti siihen uskovia on paljon ja on ollut jo pitkään.

Oikeudenkäynti on menossa pH-dieettiä ja Robert O Youngia vastaan. Onko tämä myös Jutan kohtalo lopulta?
00

Juuri kuten yllä on perusteltu. Kehon puskuriliuokset pitävät automaattisesti kehon pH:n sopivana. Ainoa asia mitä kannattaa oman happo-emästasapainonsa hyväksi tehdä, on hengittää ja virtsata. Elimistö huolehtii lopusta.
10

Tällaista liikaa happamuuttaa esiintyy oikeasti munuaisten vajaatoimintaa kärsivillä, kun munuaiset eivät enää hoida tehtäväänsä.

Lääkärin määräämä hoito tähän happamuuteen on ruokasooda, jota saa myös pillereinä Yliopiston Apteekin valmistamana. (En ole varma saako sitä pelkästään reseptillä). Mutta se on siis samaa ainetta kuin ruokasooda eli happamuusongelman hoitoon ei todellakaan tarvita mitään merkillisiä ruokavalioita tai kalliita muita tuotteita.
10

Jaa, mistä lähtien sitruuna, lime, greippi jne.. Ovat olleet emäksisiä? Ehkä Dr. Youngin maailmassa on asiat vähän eritavalla. Kyseiset hedelmäthän ovat erittäin happamia. Voi jumalauta xD ja ihmiset epätoivoisena uskovat tähän ja ostavat häneltä kaikkea paskaa..
01

Kilo sitruunoita, 300 krammaa valkosipulia, hunajaa maun mukaan ( ei ole välttämätön, juoma on hyvää ilmankin), inkivääriä reippaasti maun mukaan… siis ihan kunnolla, koska sen maku häipyy sinne muiden makujen sekaan, sitten 2,5- 3 litraa vettä ja kaikki samaan kattilaan jossa niitä kiehautetaan suunilleen 10-15 minuuttia… ja se on siinä. Sit vaan pullotetaan ja se jäljelle jäävä mössö purkitetaan ja syödään sellaisenaan kylmänä milloin huvittaa.. Käy liha ja kalaruokien pälle ym ruuan laittoon. Namm. Sitä nestettä joka on pullotettu otetaan joka aamu 5 ml ennen aamupalaa.. :)… tai sama se milloin. Ja kylläpä seisoo reippaasti melkein joka ilta ja yö.
00

Sitruunamehua ei voi emäksisessä ruokavaliossa käyttää. Mitä ihmettä tämäkin ”tohtori” oikein puhuu? Kaikki hammaslääkärisivut kehottavat välttämään sitruunahappoa (eli sitruunamehua ja sitrushedelmiä) kun se tuhoaa kiilteen hampaista.
00

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *