Hyvinvointi

pH-dieetti – Happo-emästasapaino kuntoon

27.6.2012 Teksti: Anna.fi

Länsimaissa nykyään vallitseva kiireinen elämäntyyli ja ruokavalio aiheuttavat elimistön happamoitumista. Happamoituminen aiheuttaa pH-ajattelun mukaan liikalihavuutta, väsymystä, ruoansulatusongelmia, epäselvää ajattelua, masennusta, kolotuksia ja kipuja sekä nopeutunutta ikääntymistä.

pH-tasapainoa tutkinut tohtori Robert O. Young pitää liikalihavuuden ja sairauksien syynä elimistön liiallista happamoitumista.

Hapan keho tuottaa bakteereja

Elimistön pH-tasapainoa mitataan pH-asteikolla, joka vaihtelee välillä 1-14. Jos arvo on alle 7, neste on hapanta ja jos arvo on yli 7, neste on emäksistä. Tohtori Robert O. Youngin mukaan sairaudet eivät tule kehon ulkopuolelta, vaan oma elimistömme alkaa happamoituneena tuottaa bakteereja, hiivoja, homeita ja sieniä. Elimistömme ikään kuin maatuu elävältä. Sairauksia syntyy elimistömme happamoitumisen seurauksena niihin elimistömme osiin, joissa on perimämme geneettiset heikkoudet.

Youngin mukaan tähän rappeumaan tehoaa pH-dieetti, joka palauttaa elimistön ihanteelliseen, lievästi emäksiseen tilaan. Youngin mukaan veren oikea happamuus (pH 7,365) auttaa meitä pysymään terveinä ja parantumaan jo syntyneistä rappeutumista.

Kehon happamoituminen

Mitä enemmän syömäämme ruokaa on käsitelty, sitä enemmän se happamoittaa elimistöämme.

Kehoa happamoittavat esimerkiksi:

  • Liha
  • Maitotaloustuotteet ja kananmunat
  • Viljatuotteet
  • Korkean sokeripitoisuuden hedelmät
  • Etikkaa sisältävät ruoat
  • Hiilihappoa sisältävät kivennäisvedet ja virvoitusjuomat
  • Tuoremehut ja muut mehut
  • Kahvi, tee (musta ja vihreä)
  • Sokeri (myös intiaanisokeri) ja keinotekoiset makeutusaineet
  • Puhdistettu suola

Myös käyttämämme vesi (sekä vesijohtovesi että lähdevesi) on yleensä hapanta. Elimistöä happamoittavat myös ympäristön saasteet, tupakointi, lääkkeet, stressi, viha, pelko ja muut negatiiviset tunteet. Lisäksi kova fyysinen harjoittelu elimistön äärirajoilla tuottaa elimistöön happamuutta eli maitohappoa.

Miten keho saadaan emäksisemmäksi?

Alkalisoivia eli emäksisöiviä ruoka-aineita ovat kasvikset, juurekset (ei peruna), avokado, kookospähkinä, sitruuna, lime, greippi, idut, kvinoa, tattari, hirssi, speltti, osa siemenistä ja pähkinöistä ja osa kylmäpuristetuista öljyistä. Emäksisöivän ruokavalion perustana on lehtivihreää sisältävät kasvit, hyvät kylmäpuristetut öljyt, hyvä suola (esim. ruususuola tai kristallisuola) ja emäksinen vesi. Vettä voi emäksisöidä kotona siihen kehitetyillä suodatinlaitteilla.

Happamoitunut keho voidaan saattaa ihanteelliseen tilaan valitsemalla ruokavalioon pääasiassa emäksisöiviä ruokia, joita syödään mahdollisimman paljon raakana ja soseutettuna. Happoa tuottavia ruokia voi ruokavaliossa olla 30 % ja emäksisöiviä 70 %. Kehon puhdistusvaiheessa pääpaino on emäksisöivissä ruoissa ja vedessä. Kun keho on tarpeeksi tervehtynyt, ruokavalioon voi ottaa mukaan joitakin happoa tuottavia ruokia.

Hei hei hapannaama!

Ennen pH-dieetin aloittamista kannattaa lukaista Robert O. Youngin kirja pH-tasapaino avuksi painonhallintaan – Tasapainota kehosi kemia, saavutat ihannepainosi. Kirjasta löytyy muun muassa taulukko, jossa kerrotaan eri ruoka-aineiden vaikutuksesta elimistön pH-tasapainoon. Kirjassa on myös ruokaohjeita sekä ohjeet puhdistuskuuriin, jota Young suosittelee ennen pH-dieetin aloittamista.

Dieetin aikana olisi suositeltavaa käyttää myös SuperGreens-jauhetta sekä Prime pH-tippoja. SuperGreens-jauhe on sekoitus oraita, kasviksia, lehtiä ja ituja, jotka alkalisoivat, energisoivat ja ravitsevat soluja samalla tasapainottaen elimistön pH:ta. SuperGreens-jauhe sekä Prime pH-tipat lisätään veteen (1l vettä laitetaan 1 tl SuperGreenia ja 10-15 tippaa Prime pH:ta).

Aluksi ateriointitottumuksiaan kannattaa muuttaa siten, että yli puolet lautasesta on salaattia ja vihanneksia (mielellään raakoja tai kevyesti höyrystettyjä) ja loppu lautasesta on kalaa, lihaa (mielellään kalkkunaa), papuja tai jotain kypsennettyä ruokaa. Perunat, riisi ja pasta kannattaa jättää kokonaan pois.

Vähennä ja jätä pikku hiljaa kokonaan pois myös nämä:

  • Maitotaloustuotteet (maito, piimä, jugurtti, juustot, rahka, voi yms.) ja kananmunat
  • Hiilihappoiset virvoitusjuomat ja kivennäisvedet sekä tuoremehut ja muut mehut – korvaa ne vedellä, joka on maustettu tuoreella sitruunamehulla.
  • Puurot, myslit ja leivät ovat elimistöä pahasti happamoittavia, joten niiden käyttöä kannattaa vähentää.  Ne vaihdetaan tattariin, hirssiin, kvinoaan ja spelttiin.
  • Keinotekoiset rasvat ja levitteet on hyvä vaihtaa kylmäpuristettuihin öljyihin, kuten pellavansiemen-, rypsi-, camelina-, hamppu- tai oliiviöljyyn.
  • Salaattikastikkeen voi vaihtaa hyvään öljyyn, sitruunamehuun ja ripaukseen ruusu- tai kristallisuolaa.
  • Etikkasäilykkeet ja etikkaiset mausteet on syytä jättää happamoittavina kokonaan pois ruokavaliosta.
  • Puhdistetut suolat, joita yleisesti käytetään kotitalouksissa ja elintarviketeollisuudessa, tulee vaihtaa ruusu- ja kristallisuolaan ja niitä voi käyttää ruokien maustamiseen.
  • Kahvi ja tee (sekä musta että vihreä)
  • Sokeri ja keinomakeutusaineet
  • Ruoan tuhoaminen liiallisella kypsentämisellä ja mikron käytöllä; kypsennetty ruoka happamoittaa elimistöä.

Suosi näitä:

  • Noin 4 litraa hyvää vettä päivässä: veden emäksisyyttä voi nostaa laittamalla 1 l vettä noin 1-2 tl ruokasoodaa tai hankkimalla vedensuodattimen.  
  • Lehtivihreää: kurkku, parsakaali, lehtikaali, persilja, lehtiselleri, salaatteja yms. Vihreistä kasviksista ja avokadoista voi tehdä esimerkiksi sosekeittoja tai salaatinkastikkeita tehosekoittimella. Niitä voi maustaa sitruunanmehulla, yrteillä, valkosipulilla, inkiväärillä, soijakastikkeella ja ruusu- tai kristallisuolalla.
  • Kylmäpuristettuja öljyjä
  • Suositeltavaa olisi myös käyttää SuperGreens-jauhetta ja Prime pH-tippoja, jotka tehostavat ruokavalion alkalisoivaa vaikutusta
  • Hyvää suolaa, kuten vuori- eli ruususuolaa

Dieetin plussat:

  • Ruokavalio sisältää paljon terveellisiä kasviksia ja kasviöljyjä.
  • Dieetissä suositaan puhdasta ja käsittelemätöntä, tuoretta ruokaa.

Dieetin miinukset:

  • Lääkäreiden mukaan dieetin taustalla ei ole todellista tieteellistä pohjaa: veren happamuus pysyy automaattisesti oikeana, koska elimistö tasaa itse ruoan happamuutta tai emäksisyyttä. Liika happamuus poistuu eritteiden mukana.
  • Dieetin noudattaminen on vaikeaa: siinä täytyy paastota ja totutella raakaravintoon.
  • Dieetti edellyttää myös tohtori Youngin omistaman yrityksen valmistamien lisäravinteiden ostamista sekä kalliiden keittiövälineiden, kuten vedenpuhdistimen, hankkimista.
  • Dieetti kieltää lähes kaikki perinteiseen länsimaiseen ruokavalioon kuuluvat raaka-aineet ja valmistustavat.
  • pH-ajatteluun kuuluu myös teettää elevän veren analyysi, joka maksaa n. 150 euroa.

Teksti: Pinja Kääriäinen

Lue myös

Suosittelemme