Hyvinvointi

Piristävä ja puhdistava kevät-detox

Teksti: Anna.fi

Kevät tekee tuloaan, päivät pitenevät ja luonto heräilee hiljalleen talviunestaan. Olo on silti väsynyt ja nuutunut. Vatsaakin turvottaa ja päätä jomottaa. Tuntuu kuin pitkä ja pimeä talvi olisi imenyt kehosta mehut, eikä edes ulkona mollottava aurinko jaksa piristää. Ellit otti selvää, miten kehon saisi heräteltyä kesäaikaan.

Piristävä ja puhdistava kevät-detox

Itsediagnoosini mukaan kärsin kevätväsymyksestä, mutta mikä avuksi? Internet antaa itsestään selvän vastauksen: ”Merkittävä osa kevätväsymyksestä on elintapojen summa, johon voimme itse vaikuttaa. Riittävän unen ja reippaan liikunnan lisäksi väsymystä voi ehkäistä oikeanlaisella ravinnolla.”

Pidän itselleni puhuttelun ja lähetän miehelleni tekstiviestin: ”Aloitan elämäntaparemontin. Oletko mukana?”. Mies vastaa ilokseni: ”Ok! 110%”.

Ihmeitä tekevä puhdistuskuuri

Marssin päättäväisesti kirjastoon ja lainaan niin monta hyvinvointia käsittelevää kirjaa, että kirjastonhoitajaa alkaa naurattaa. Yksi kirjoista on ruotsalaisen ravitsemusneuvoja ja keittokirjailija Ulrika Davidssonin kirjoittama Detox – puhdista kehosi ja laihdu. Kuulostaa hyvältä. Kehoni on mitä ilmeisimmin tehopuhdistuksen tarpeessa, eikä parin kilon kevennyskään haittaisi.

Ulrika lupailee paljon. Hänen mukaansa detoxin tuloksena laihdun ja tunnen itseni virkeämmäksi. Lisäksi ihoni kaunistuu, kynteni vahvistuvat ja hiukseni saavat uutta kiiltoa. Tunnen itseni myös rauhallisemmaksi, keskittymiskykyni paranee ja vastustuskykyni vahvistuu. Täydellistä. Kiinni veti!

Mutta mitä detox oikein on ja miten se toimii? Ulrikan mukaan detox tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että elimistöstä poistetaan sinne kertyneitä myrkkyjä ja kuona-aineita syömällä puhdistavaa, vitamiini-, hivenaine- ja antioksidanttipitoista ruokaa.

”Elinolosuhteemme ovat muuttuneet jyrkästi parin viime sukupolven aikana. Jotkin muutokset ovat vaikuttaneet voimakkaasti kehomme myrkynpoistojärjestelmään, siihen johon keskitymme detox-kuurissa. Pahiten vaikuttavat ilman, veden ja ruuan sisältämät uudet kemikaalit, joita on yhä enemmän. Syömme nykyään myös huikean paljon vähäravinteisempaa ruokaa kuin ennen. Tehoviljely ja niin sanottu keinolannoitus vähentävät elintarvikkeiden ravinnepitoisuuksia ja yksipuolistavat ruokaamme. Monet jäävät aliravituiksi, vaikka syövät paljon. Emme saa riittävästi tarvitsemiamme ravintoaineita”, perustelee Ulrika.

Ruokakaappi remonttiin

Aloitan ruokavalioremontin esivalmistelut. Siivoan keittiön ja käyn läpi ruokakaapit. Lainaamani elämäntapaopas valistaa osuvasti: ”Tila, jossa valmistat ruokasi, on poikkeuksellisella tavalla yhteydessä sisäelimiisi. Siivottuaan keittiönkaapit perinpohjaisesti ihmiset tuntevat olonsa yleensä kirjaimellisesti keveämmiksi: ruoansulatus toimii paremmin, ylimääräiset kilot karisevat.”. Tiedä tuosta kilojen karisemisesta, mutta olo on ainakin henkisesti kevyempi ja raikkaampi. Ja aneemisen valkoiset ruokakaapit suorastaan huutavat sisuksiinsa terveellistä ja värikästä ruokaa.

Seuraavaksi otan selvää, mistä kaikesta minun tulee luopua, mikäli haluan suorittaa oikeaoppisen detox-kuurin. Kieltolistalla on muun muassa teollisesti käsitelty ruoka, kovetetut rasvat, alkoholi, kahvi, musta tee, sokeri, lehmänmaitotuotteet, vehnä, sekä naudan- ja sianliha.

Ajatuskin aamukahvista luopumisesta ja viinin tissuttelun lopettamisesta ahdistaa. Miksi kaikki hyvä aina kielletään? Ei auta, päätös on tehty ja nyt on pakko pysyä tiukkana. Mies uhoaa, että kahvista en luovu, mutta suostuu silti kokeilemaan miltä tuntuu olla muutama päivä ilman.

Pikkuhiljaa kaapit alkavat täyttyä terveellisistä kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Valkoinen vehnä vaihtuu täysjyvään, karkkipussit pähkinöihin ja lisäaineet luomuun. Tutuksi tulevat myös trendikkäät superfoodit, kuten goji-marjat, spirulina, maca-jauhe ja raakakaakao. Aamu starttaa vehnänorasmehulla, smoothiella ja vihreällä teellä. Päivän mittaan elimistöä hemmotellaan säännöllisesti terveellisillä aterioilla ja välipaloilla. Miehen työpaikalla työkaverit mutustavat eineksiään ja ihmettelevät huvittuneina miehen terveyseväitä ja pähkinäpusseja. ”Taasko sulla on joku superlounas?”. Olen varma, että he tuntevat pienen piston sydämessään.

Muutaman päivän vieroitusoireiden jälkeen alan huomata remontin tulokset. Olo on energinen ja kevyt, vatsa hykertelee tyytyväisyyttään ja unen laatu on parantunut huomattavasti. Mieskin on yhtä hymyä, vaikka kahvihammasta välillä kolottaakin.

Liikunta parantaa

Ruokavalion kunnostuksen jälkeen on aika perehtyä myös muihin hyvän olon toimintaohjeisiin. Yksi tärkeimmistä on tietenkin liikunta. Liikunta parantaa oloa. Piste. Mutta miten saada liikkeelle kaksi talven turruttamaa sohvaperunaa?

Haen apua kirjapinostani. ”Perussääntö säännöllisen liikunnan ottamisessa osaksi viikko-ohjelmaa on valita liikuntamuoto, joka innostaa, josta nauttii ja joka sopii omille voimille ja kunnolle.” Kuulostaa loogiselta. Kaivan kaapin uumeniin unohtuneen joogamattoni ja hoen mielessäni mantraa ”liikunta parantaa oloa, liikunta parantaa oloa, liikunta parantaa oloa…”. Mies valitsee lajikseen kuntosalin.

Alkukankeuden ja monta päivää kestäneen lihaskolotuksen jälkeen tilanne rauhoittuu. Joogasta tulee minulle suorastaan pakkomielle ja terapiasessio, jonka aikana muu maailma katoaa ja mieli rauhoittuu. Käyn myös pitkästä aikaa osteopaatilla, joka toteaa riemukseni, ettei kehoni (ja mieleni) ole enää niin tukossa kuin ennen.

Kahden viikon puhdistuskuurin jälkeen olemme jo niin ihastuneita terveelliseen elämäntapaamme, ettei paluu entiseen käy enää edes mielessä. Ilahduttavinta on ollut huomata, miten kyky kuunnella omaa kehoaan ja sen tarpeita on kehittynyt. Välillä tulee hetkiä, jolloin keho ilmoittaa, että on ihan pakko saada jotain rasvaista ja epäterveellistä purtavaa. Sen syötyään muistaa taas, miksi alunperin pisti elämäntapansa remonttiin. Hyvä olo puhuu puolestaan.

Ps. Mies lähetti juuri kuntosalilta tekstiviestin: ”Teki tosi hyvää! Paino pudonnut! Rakastan sinua!”.

Energiapirtelö

½ luomuavokado
½ – 1 luomubanaani
½ l omenamehua
1-2 rkl kuivattua viherravintojauhetta

Soseuta kaikki aineet tehosekoittimessa tasaiseksi seokseksi.

Piristävä ja puhdistava kevät-detox

Marjainen aamunavaus

1-2 dl pakastemarjoja
1 luomubanaani
Pieni pala tuoretta inkivääriä
1-2 dl vettä

Lisää halutessasi joukkoon esim. maca-jauhetta, viherjauhetta, tuoretta persiljaa tai salaatinlehtiä.

Soseuta kaikki aineet tehosekoittimessa tasaiseksi seokseksi.

Piristävä ja puhdistava kevät-detox

Lähteet ja lukemista:
Ulrika Davidsson: Detox – Puhdista kehosi ja laihdu
Natalie Savona: Mieliruokaa – Hyvä olon reseptejä
Paula Heinonen ja Satu Silvo: Satumaista voimaa arkeen
Paula Heinonen: Vihdoinkin hyvä olo
Vitafiilis Oy

Teksti: Jenni Kurki

X