Moni painoaan tarkkaileva laskee ruokien kalorimäärät näppärästi kuin lainanlyhennykset tai lomapäivien määrän konsanaan. Tunnustan: itselläni on aina ollut vaikeuksia ynnäämisessä. POINTS-ohjelman opiskelu voi käydä haasteesta!

Painonvartijoiden POINTS- eli PISTEET-ohjelma on ainakin paperilla selkeä. Kaikki ruuat pisteytetään kalorimäärien mukaan ja jokaiselle laihduttajalle määritellään sopiva pistemäärä. Tulokseen vaikuttavat laihduttajan painon lisäksi pituus, ikä, sukupuoli ja liikuntaharrastukset. Laihdutusvaihetta seuraa painonhallinnan jakso, jossa tavoitteen saavuttaneita opastetaan myös pysymään ihannepainossa. Pisteiden laskeminen tukee tavoitetta.

Painonvartijoiden systeemiin kuuluu myös se, ettei kenenkään painoa tai henkilökohtaisia pistemääriä kerrota toisille. Vaa’alle kapuaminen ei ole kimppanöyryytys, vaan laihduttajan ja ohjaajan välinen asia. Henkilökuntaa sitoo vaitiolovelvollisuus.

Hyvä, tähän asti ymmärrettävää. Entä miten mahtaa käydä laihduttajalta mittaaminen? Olisiko mittanauha kuitenkin toimivampi keksintö kuin pistetaulukko?

Rasva, tuo inha kiusaaja!

Painonvartijat käynnistivät tänä syksynä uuden Syö ja nauti –laihdutusohjelman. Ideaan kuuluu paitsi terveellisen suomalaisen perusruuan nauttiminen myös liikunnallisen elämäntavan tukeminen. Laihduttajat saavat omat pistepotkurit, joilla voi laskea liikunnasta saatuja pisteitä helposti ja hauskasti.

Kun 46-vuotias markkinointiassistentti Eva kaksi vuotta sitten aloitti ”pistelaskuroinnin”, hän myönsi ohjaajalleen nauttivansa syömisestä muttei liikunnasta.

”Ohjaaja oli kiva ja huumorintajuinen, mutta täysin liikuntaan kallellaan oleva nuori nainen. Herran jestas, miten kateellisena me vanhemmat paksukaiset katsoimme niitä jumpattuja sääriä! Ei uskoisi, että sillä ihmisellä olisi mitään paino-ongelmia ikinä ollutkaan”, Eva nauraa.

Evalle pisteiden mielekkyyden pohtiminen tuotti välillä päänvaivaa.

”Ei minusta POINTS sinänsä ollut vaikea hallita. Taulukon avulla oppii suoriutumaan melko nopeasti kalorien arvioinnista. Pisteytys on helppo, tekninen tapa päästä alkuun.”

”Enemmän ihmetytti pisteytyksen ideologia: että ”hyvää” rasvaa sisältäneistä ruuista laskettiin korkeampia pistemääriä kuin vähärasvaisista versioista. Ihminen tarvitsee myös rasvaa, ei se ole pelkkä inha kiusaaja”, Eva huomauttaa.

Onko pisteissä pointtia?

Taulukkoa ensimmäistä kertaa katsovalle laskeminen näyttäytyy korkeampana matematiikkana: jokainen gramma proteiinia tuottaa neljä kaloria, jokainen gramma rasvaa yhdeksän. Jokaista pistettä kohden kaloreja on keskimäärin kuusikymmentä. Osa ruuista on pistevapaita. Kalorimäärä pysyy vakiona, kunnes paino on pudonnut seuraavalle kymmenluvulle.

”Ryhmässä ohjaajan avulla ruoka-annosten arvioiminen muuttuu hyvin helpoksi, mekaaniseksikin. Koska pidän ruuanlaitosta ja kokkaan arkenakin, en pitänyt kovinkaan vaivalloisena pisteiden arvioimista. Voi olla hankalampaa aloittaa, jos on tottunut syömään eineksiä tai nauttimaan enimmäkseen ravintolaruokaa”, Eva arvelee.

Oli laskemisessa kuitenkin pointtia, koska Eva laihtui kahdeksan kuukauden mittaan kaksikymmentä kiloa. Liikuntaa vierastava on pikku hiljaa löytänyt omat lajinsa. Luonnossa liikkuminen ja uiminen miellyttävät.

”Tahtoisin vielä pudottaa toiset kymmenen kiloa, sitten olisin uhkeuteeni täysin tyytyväinen. Enää en laske pisteitä, vaikka taulukointi onkin jollain tapaa takaraivossani. Syön enemmän kasviksia kuin ennen ja kartan piilorasvoja. Mutta juhlien koreudesta en tingi. Viinin täytyy joskus saada virrata”, Eva painottaa.

Teksti: Arja Tuusvuori / A4 Media Oy (25.8.2004)
Kuva: A4 Media Oy

X