Hyvinvointi

Potkua syksyyn ladythain peruskurssilta

Teksti:
Anna.fi

Reilu vuosi sitten kesän kynnyksellä tuli huomattua se valitettava tosiasia, että ”Rantakuntoon!”-projekti siirtyisi, jälleen kerran, vuodella eteenpäin. Kesän aikana päätin ottaa itseäni niskasta kiinni. Nyt pitäisi ihan oikeasti aloittaa liikkuminen!

Mutta mitä pystyy nainen tekemään, kun lenkkeily on tylsää, eikä ikipirteän ja ikitrimmatun tytön hymyssä suin vetämät ryhmäliikunnat kiinnosta vähän vertaa? Oma kunto on surkea ja vatsa pömpöttää kesäsiidereistä eli näkyviä tuloksia pitäisi siis saada – mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Pitäisi varmaan tarkistaa vaatimuslistaa uudestaan ja katsoa realiteetteja silmiin? Tai sitten voisi aloittaa thainyrkkeilyn.

Ylös, ulos ja salille

Muay Thai eli thainyrkkeily, on alun perin sotataistelumuodosta virallistunutta kilpaurheilua, mutta lajin suosion kasvaessa siitä on kehitetty myös kaikille sopiva kuntoilulaji. Jos aiempaa kokemusta ei ole, suunta on ensimmäisenä otettava peruskurssille. Miesten sekaan ei välttämättä tarvitse lähteä, sillä naisille on kehitetty lajista oma muotonsa, tehokas ladythai. Siinä keskitytään enemmän välineisiin ja tekniikkaan kuin sparraamiseen, eli varsinaiseen kaksinotteluun. Tehokkaat harjoitukset polttavat kaloreita ja muokkaavat lihaksia paremmin kuin moni muu kuntolaji. Lisäbonuksena on se, että kestävyys ja kehonhallinta paranevat.

Syksy on peruskurssien kulta-aikaa, mutta mitä sille lähteminen sitten käytännössä vaatii? Vain sohvalta nousemisen vaivan, sain kuulla, kun osallistuin aloitusinfoon lahtelaisessa liikunta- ja kamppailukeskus @LETICissa.

– Harjoitukset suunnitellaan siten, että aluksi keskitytään peruskunnon ja kestävyyden kasvattamiseen: Tempo ja lihaskuntoharjoitteet pidetään maltillisina ensimmäiset neljä viikkoa. Näin saadaan harrastajat ajettua sisään lajiin ja tempoa voidaan pikkuhiljaa nostaa, kertoo @LETICin kamppailupuolen vastaava Hannu Vappula.

Naiskamppailu hyvissä käsissä

Vappula on itse kokenut ottelija ja harrastanut lajia lähes 20 vuotta. Ensimmäiset naiset ilmestyivät salille jo viime vuosituhannen puolella, läpimurtona osallistujamäärissä voidaan pitää vuotta 2002.

– Vuonna 2004 ladythairyhmiä alkoi ilmestyä suurimpiin kaupunkeihin ja totesin, että lajilla voisi olla tilausta täälläkin. Thainyrkkeilyn imago oli 2000-luvun alussa aika karu, naisille tarvittiin väylä saada pehmeämpi lasku lajin pariin, Lahdessa peruskursseja vetävä Vappula sanoo.

Ladythai on nauttinut vuosien aikana tasaisesta suosiosta, yhtään niin sanottua taantumajaksoa ei sen historiaan mahdu. Tällä hetkellä kursseja ja ohjattuja tunteja löytyy lähes jokaisesta kaupungista, jossa thainyrkkeilyä harrastetaan muutenkin – Helsinki, Lahti, Tampere, Jyväskylä, Turku, Oulu, Porvoo, Hyvinkää, Nokia… Helpoimmin lajista kiinnostunut löytää lähimmän harrastuspaikkansa Suomen Muay Thai -liiton kotisivuilta, jossa jäsenseuroja pystyy selaamaan kaupungeittain.

”Mutta kun olen jo liian vanha.. ja se maksaakin niin paljon”

Väärin. Alaikäraja kursseille on kaupungista riippuen 12-14 vuotta. Muita kriteerejä ei ole. Kohderyhmänä ovat yksinkertaisesti naiset – kuntoon ja kokoon katsomatta. Liikunta- ja kamppailukeskus @LETICissa ikähaarukka on viime vuosina ollut yli neljä vuosikymmentä.

– Viime vuonna ladythain peruskurssin nuorin oli 13-vuotias tyttö. Toisaalta taas tänä keväänä mukana oli eräs yli viisikymppinen nainen. Kaikki mahtuvat mukaan! Vappula teroittaa.

Entä se rahapolitiikka sitten? Kurssimaksun lisäksi rahaa ei tarvitse käyttää välttämättä edes välineisiin. Peruskurssilla asusteiksi riittävät hyvin T-paita ja shortsit. Kenkiäkään ei tarvita, sillä salissa ollaan paljain jaloin. Omasta hygieniasta ja riittävästä nesteytyksestä huolehtiminen on siis oleellisempaa kuin kilpavarustelu pukuhuoneessa.

Elämä peruskurssin jälkeen

Kyllä, jäin koukkuun. Itsensä haastaminen yhä parempiin suorituksiin toi adrenaliinihuuman. Kunto kohosi ja lihaskunto kasvoi. Eikä sekään haitannut, että sain siirtyä yhtä numeroa pienempään vaatekokoon suhteellisen nopealla aikataululla. Reilun puolen vuoden harjoittelun jälkeen sain uusia kesävaatevarastoni täysin, sillä edelliskesän siiderishortsit tippuivat jalasta.

Peruskurssin jälkeen eteiskaapistamme piti raivata yksi hylly tyhjäksi. Tällä hetkellä sieltä löytyvät hanskojen lisäksi säärisuojat, hammassuojia, useampi pari siteitä, kyynärsuojat, thainyrkkeilyshortseja ja muita treenivaatteita, juomapulloja sekä tietenkin treenikassi, jolla kaikki tarvikkeet saadaan raahattua kätevimmin kodin ja salin väliä. Alasuojat ovat ostoslistalla. Rahaa siis saa kulumaan varusteisiin omasta kiinnostuksesta riippuen. Perusvarusteet ja suojat – hanskat, sääri- ja hammassuojat – kannattaa hankkia jo peruskurssin loppupuolella, jos on ajatellut jatkaa lajia.

Kokeileminen ei kuitenkaan maksa mitään. Muuta kuin sen kuuluisan vaivan. Useimmat seurat nimittäin päästävät kokeilemaan peruskurssejaan ilmaiseksi pari ensimmäistä kertaa, jotta ennen maksusitoumusta voi tietää varmasti haluavansa jatkaa kurssin loppuun saakka. Ja jos joku asia mietityttää, aina kannattaa kysyä. Kysyvälle nimittäin vastataan aina. Tuppisuut sen sijaan jäävät rannalle ruikuttamaan. Niissä isoissa siiderishortseissaan.

Teksti: Ruusa Aalto
Kuvat: Eetu Mononen

X