Pienellä määrällä suolaa voi korostaa tuoreiden hedelmien, kuten päärynän, luonnollista makeutta.
Ravinto

Eroon makeanhimosta jo 2 viikossa – näin onnistut!

Oletko sokerikoukussa tai yrittänyt aloittaa sokerilakon, mutta sortunut heti alkumetreillä herkuttelemaan? Lue ohjeet, joiden avulla makeanhimo hellittää jo kahdessa viikossa.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

Mitä enemmän sokeria syö, sitä enemmän sokeria myös tekee mieli. Jo kahden viikon onnistunut sokerilakko auttaa pääsemään irti jatkuvasta makeanhimosta. Kun olet ollut hetken kokonaan ilman sokerisia herkkuja, makunystyräsi ovat terässä ja sokeristen herkkujen mässäily saattaa saada olosi jopa huonoksi.

Jotta sokerilakko onnistuu, täytyy kuitenkin muun ruokavalion kanssa olla tarkkana.

1. Koosta ateriasi suunnitellusti

Usein sokerinhimon aiheuttaa verensokerin heilahtelu ja näläntunne. Jotta vältät ne, syö jokaisella aterialla proteiineja, hiilihydraatteja ja hyviä rasvoja.

2. Suosi hitaita hiilihydraatteja

Hitaat hiilihydraatit tasoittavat verensokerin heilahteluja ja pitävät näin verensokerin heittelehtimisestä johtuvan makeanhimon loitolla. Täytä aterioilla puolet lautasestasi hitailla hiilihydraateilla, kuten parsakaalilla, parsalla, linsseillä, pavuilla tai kvinoalla. Aamulla hitaita hiilihydraatteja voi saada esimerkiksi kaurapuurosta.

3. Muista hyvät rasvat

Täytä neljännes lautasestasi hyviä rasvoja sisältävällä ruoalla. Esimerkiksi pieni kourallinen maustamattomia pähkinöitä tai 10 oliivia täyttävät loistavasti hyvien rasvojen tarpeen aterialla.

4. Syö kolmen tunnin välein

Jotta verensokeri pysyy tasaisena ja sokerisiin houkutuksiin lankeaminen ei ala himottaa, on pidettävä huolta säännöllisestä ateriarytmistä. Sokerikoukusta eroon pyristellessä suositeltavaa on syödä kolmen tunnin välein.

5. Turvaudu iltapäivällä maitotuotteisiin

Useimmiten makeanhimo iskee iltapäivällä kolmen ja neljän välissä. Maitotuotteiden trypofaani toimii aivoissa sokerin tavoin. Siksi maitotuotteiden nauttiminen ennen pahinta makeanhimoa voi olla viisas veto, jonka avulla sokerinhimon saa taltutettua ennen kuin se alkaakaan. Juo esimerkiksi lasillinen maitoa, nautiskele kipollinen kreikkalaista jogurttia tai syö noin 40 grammaa kovaa juustoa, kuten cheddaria tai parmesaania.

6. Korosta hedelmien makeutta ripauksella suolaa

Tiesitkö, että pienellä määrällä suolaa voi korostaa tuoreiden hedelmien luonnollista makeutta? Kahden viikon sokerilakon aikana voit herkutella kaksi kertaa päivässä vähäsokerisella hedelmällä, jonka päälle laitat ripauksen suolaa. Sopivia hedelmiä ovat esimerkiksi greippi, vihreä omena ja päärynä.

Lähteet: Dr Frank Lipman, Doctor Oz, SheKnows

Lue myös:

Kehokuurilla eroon turvotuksesta ja makeanhimosta? Testasimme!

Oletko koukussa sokeriin? Näillä vinkeillä pidät makeanhimon kurissa

Makeanhimo kuriin pienin askelin

X