Haaveissa viljaton ruokavalio? 12 vinkkiä, joiden avulla voit luopua viljoista helposti
Kärsitkö selittämättömistä vatsanväänteistä, iho-oireista ja jatkuvista infektioista? Epämääräiset oireesi saattavat kieliä siitä, että viljat eivät sovi sinulle.
Oireilun takana ei välttämättä tarvitse olla keliakiaa, sillä viljoille tai tiettyjen viljojen sisältämälle gluteenille voi herkistyä myös ilman testeissä näkyvää sairautta.
Lue myös: Keliakia tulee myös iholle – 10 kysymystä
Viljaton dieetti saattaa kuulostaa aluksi hurjemmalta kuin onkaan. Vaikka perinteisistä jauhoista valmistetut pullat ja pastat on jätettävä syömättä, ruokavalio ei suinkaan ole yksipuolinen.
1. Tee muutos pienin askelin
Kaikesta viljasta ei ole tarpeen luopua kerralla, ellei sinulla ole todettu vilja-allergiaa. Luovu ensin näkyvästä viljasta, kuten leivästä, pastasta ja pitsoista. Kiinnitä sen jälkeen huomiota ”piiloviljaan”, jota on usein esimerkiksi kastikkeissa.
2. Aloita aamiaisesta
Mieti, milloin ja kuinka paljon viljaa syöt. Jos olet tottunut syömään aamulla leipää ja muroja, korvaa ensin aamiainen uusilla aineksilla, vaikkapa hedelmillä ja munakkaalla.
3. Lisää kasvisten määrää
Kun lisäät jokaiselle aterialle kasviksia, viljan kulutus vähentyy itsestään. Näin ruokavalio muuttuu muutenkin parempaan suuntaan.
4. Iloitse uusista vaihtoehdoista
Älä suhtaudu viljattomuuteen pelkästään luopumisena, vaan mieti, mitä saat tilalle. Jos rakastat leipää, opettele leipomaan viljatonta leipää esimerkiksi mantelijauhoista. Poimi kaupasta luontaisesti gluteenittomia vaihtoehtoja, kuten kvinoaa, kikhernejauhoja, riisijauhoja ja perunajauhoja.
5. Suunnittele kauppareissu etukäteen
Ruokakaupassa voit ostaa vapaasti suurinta osaa tuotteista: vihanneksia, hedelmiä, juureksia, lihaa, kalaa, kananmunia, maitotuotteita… Ostosten suunnittelu etukäteen auttaa uuden ruokavalion onnistumisessa.
6. Kokeile uusia makuja
Erilaiset kastikkeet ja tahnat tekevät arkiruoat monipuolisemmiksi. Kokeile kanan kyytipojaksi hummusta tai tsatsikia. Vaihtelua saat myös maustamalla ruokaa erilaisilla tuoreilla yrteillä.
7. Näin selviät ravintolassa
Ravintolassa viljattomia vaihtoehtoja saa parhaiten tilaamalla lihaa ja kasviksia tai vaikkapa salaattiannoksen. Jos syöt riisiä, monet japanilaiset ja thai-ruuat sopivat myös ruokavalioosi. Useat ravintolat merkkaavat erikseen gluteenittomat tuotteensa. Muista kuitenkin, että gluteeniton ei tarkoita samaa kuin viljaton. Gluteenilla viitataan vehnän, ohran ja rukiin sisältämään proteiiniin.
8. Varmista varmistamisen päälle
Jos olet ruokavaliosi suhteen ehdoton, varmista ulkona syödessäsi, että annoksesi on täysin viljaton. Esimerkiksi salaatin vuohenjuusto saattaa olla paistettu kiinni leipään.
9. Muista välipalat
Välipalaksi on muitakin vaihtoehtoja kuin leipä! Esimerkiksi avokadot, pähkinät ja rahkat ovat käteviä syödä ja kuljettaa mukana.
10. Herkuttelu on yhä sallittua
Viljoista tinkiminen ei tarkoita herkuttelusta luopumista. Voit herkutella vaikkapa raakakakuilla, macaron-leivoksilla, suklaalla ja monilla karkeilla. Jos kartat vain gluteenia, leivo gluteenitonta pullaa.
11. Hyödynnä nettiä
Hyödynnä netin laaja tarjonta erilaisista ruokavalioista ja ruokien resepteistä. Esimerkiksi Pinterestin ja Instagramin ruokakuvista voi hakea vinkkejä viljattomiin annoksiin.
12. Jos epäilet keliakiaa
Jos epäilet sairastavasi keliakiaa, kannattaa käydä lääkärin pakeilla ennen gluteenittoman ruokavalion aloittamista.
Lue lisää:
Tuovatko viljat vatsavaivoja ja iho-oireita? Kokeile näitä viljattomia kuidun lähteitä
Elämä ilman leipää
Teksti: Eveliina Lauhio
Kuvat: Colourbox.com
Lähde: Emmi-Liia Sjöholm on toimittaja, ruokakirjailija ja itseoppinut kokki, joka noudattaa viljatonta ruokavaliota. Häneltä ilmestyi tammikuussa kirja Viljaton kattaus (Atena Kustannus).
Kommentit
Miten se on sinulta pois että viljattomuudesta kirjoitellaan, ei se nyt sentään täytä aiheena minkään lehden palstoja. Ole onnellinen että olet terve ja voit syödä kaikkea. Meitä gluteenille allergisia hihhuleita nyt vaan sattuu olemaan maailmassa yhä enenevässä määrin, joten kaipa juttujen määrän on hyvä lisääntyä samassa suhteessa? Älä sinä lue näitä jos ei kiinnosta. Ja kuka tietää jos vaikka vielä kiinnostaakin, oma gluteeniyliherkkyyteni puhkesi kivuliaine oireineen vasta yli nelikymppisenä. Sen jälkeen en ole voinut syödä mitään gluteeniin viittaavaa.
Kommentit
Miksi joka paikassa on juttuja viljoista luopumisesta. Itse olen aktiivikuntoilija, enkä pärjäisi yhtään ilman viljoja. Kyllä nykyään kaiken maailman ruokahihhuleita riittää.
Miten se on sinulta pois että viljattomuudesta kirjoitellaan, ei se nyt sentään täytä aiheena minkään lehden palstoja. Ole onnellinen että olet terve ja voit syödä kaikkea. Meitä gluteenille allergisia hihhuleita nyt vaan sattuu olemaan maailmassa yhä enenevässä määrin, joten kaipa juttujen määrän on hyvä lisääntyä samassa suhteessa? Älä sinä lue näitä jos ei kiinnosta. Ja kuka tietää jos vaikka vielä kiinnostaakin, oma gluteeniyliherkkyyteni puhkesi kivuliaine oireineen vasta yli nelikymppisenä. Sen jälkeen en ole voinut syödä mitään gluteeniin viittaavaa.
Vihaiset karppaajat ovat taas liikkeellä…
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous