Mainos

Huippukokin vinkit kotikeittiöön: Säilytä maku ja mehevyys!

Kokkimaajoukkueen johtaja Kristian Vuojärvi paljastaa ammattikokin herkulliset vinkit ruoanvalmistukseen. Tutustu Vuojärven ohjeisiin ja osallistu kisaan, jossa voit voittaa VIP-liput Taste of Helsinki -tapahtumaan.

Pihvi vaatii tulikuuman pannun

Ammattikeittiöissä induktiotasot ovat korvaamassa kaasuliesiä, sillä ne ovat tehokkaita, nopeita ja helppoja puhdistaa.

Huippukokki Kristian Vuojärvi kertoo, miten pihvistä saa mehukkaan Electroluxin induktiotasolla.

– Kuumenna pannu lähes savuavan kuumaksi ja kypsennä pihviä minuutti molemmilta puolilta.

Vuojärvi antaa pihvin vetäytyä hetken foliossa, jonka jälkeen ruokapöydän kuningas on valmis.

Suomen kokkimaajoukkueen kapteenilla Kristian Vuojärvellä on monen vuoden kokemus kansainvälisistä kilpailuista sekä suomalaisissa huippuravintoloissa työskentelemisestä.

Säilytä kalan ravintoaineet

Vuojärven suosikkiraaka-aine on kotimainen kala. Kala kypsyy mehukkaaksi höyryuunissa, joka säilyttää kaikki kalan ravintoaineet. Lohipalalle optimaalinen lämpötila höyryuunissa on 40-50 astetta. Kypsennykseen riittää parikymmentä minuuttia.

– Kala näyttää siltä, kuin se olisi raakaa, mutta se on niin kypsää ja mehukasta, että sen pystyisi periaatteessa syömään lusikalla.

Parin minuutin parsaherkku

Parsa on kevätpöydän suosikkiherkku, joka valmistuu näppärästi höyryuunissa. Parsan maku ja mehevyys säilyvät miedossa lämmössä.

– Kosteus on aina hellempi kypsennysmenetelmä kuin kova, kuiva uuni, Vuojärvi painottaa.

Parsalle riittää muutama minuutti 90 asteessa höyryuunissa. Jos parsaan haluaa vielä lisää makua, se kannattaa kypsentää vakuumissa. Laita parsa pussiin, johon on lisätty öljyä, mausteita ja esimerkiksi sitruunankuorta. Pussi höyryuuniin ja hetkessä on uskomaton makuelämys valmis.

Mehevä grilliruoka vakuumilla

Ammattikeittiöissä lihan kypsennyksessä suositaan usein tyhjiöpakkausta. Vakuumi sopii erinomaisesti höyryuunissa käytettäväksi.

Vuojärvi vinkkaa, että kesän grilliherkku syntyy edullisista keittolihoista. Lihat marinoidaan pippurilla, valkosipulilla, yrteillä ja öljyllä ennen vakuumiin laittoa. Lihaa kypsennetään vähintään kuuden tunnin ajan yli 75 asteisessa höyryuunissa. Kypsä liha grillataan nopeasti ja maine grillimestarina on ansaittu.

Rapeakuorinen leipä omasta uunista

Leivän rapean kuoren salaisuus on kosteus. Aiemmin Vuojärvi lisäsi uunin pohjalle vesiastian, mutta höyryuunilla täydellisen rapea kuori syntyy helpommin.

Vuojärvi kääntää höyrytoiminnon päälle, ennen kun hän laittaa leivän uuniin. Leipää paistetaan noin viisi minuuttia 90 asteessa höyryuunissa. Tämän jälkeen uunin lämpötila nostetaan 225 asteeseen ja leipä paistetaan kypsäksi uunissa ilman höyryä.

Crème brûlée ilman vesikippoja

Höyryuunissa crème brûléen kypsentäminen onnistuu ilman työläiden vesihauteiden rakentamista. Brûlée hyytyy suussa sulavaksi 90 asteessa puolen tunnin kypsennyksen aikana.

Nappaa talteen houkuttelevat reseptit:

Rapeakuorinen leipä

0,5 l vettä
3 rkl mallasta (jauhettua)
600 g vehnäjauhoa
500 g täysjyväjauhoa
10 g suolaa
25 g hiivaa

  • Laita kädenlämpöinen vesi, mallas ja hiiva kulhoon. Sekoita hyvin.
  • Lisää joukkoon osa jauhoista ja vaivaa yleiskoneella taikinaksi. Lisää loput jauhot pikkuhiljaa koneen vaivatessa taikinaa ja lisää lopuksi suola. Vaivaa taikinaa vielä 9 minuuttia.
  • Peitä taikina hyvin ja jätä se huoneenlämpöön kohoamaan puoleksitoista tunniksi.
  • Leivo leivästä 10 sämpylää tai pari isompaa leipää. Jauhota leivät ja anna kohota noin 20 minuuttia.
  • Paista leivät höyrypaistolla 90 astetta 6 minuuttia ja lopuksi kuivapaistolla 225 astetta 10 minuuttia.

Crème brûlée

0,3 l kermaa
0,2 l maitoa
1 kananmuna
6 keltuaista
150 g sokeria
1 vaniljatanko
2 sitruunankuoren lohkoa

  • Lämmitä kerma, maito, sokeri, vanilja ja sitruunankuoret.
  • Anna maustua noin 20 minuuttia ja siivilöi.
  • Sekoita munat ja keltuaiset massaan ja kaada annosvuokiin.
  • Kypsennä höyryssä 90 astetta noin 30–40 minuuttia.

Electrolux induktioliesi

INDUKTIOTASO

Induktio kuumenee nopeasti ja reagoi tehonsäätöihin välittömästi. Voit siirtyä tasolla lämpötilasta toiseen hetkessä. Tarkka lämmönsäätö  säästää energiaa. Koska keittotaso ei kuumene ilman keittoastioita, on se turvallisempi.

Electrolux vinkit

HÖYRYUUNI

Electrolux -kombihöyryuunit ovat erillisuuneja, joissa on mahdollisuus lisätä höyryä kypsennykseen. Höyryuuni kypsentää kalan ja lihan mehukkaaksi ja tekee leipään rapean kuoren.

Tutustu Electroluxin induktiotaso- ja höyryuunivalikoimaan. 

Voita VIP-liput Taste of Helsinki -tapahtumaan!

Taste of Helsinki on nelipäiväinen tapahtuma 15.-18.6.2017, jossa tutustutaan Suomen parhaisiin ruokiin ja nautitaan Helsingin rikkaasta ravintolakulttuurista. Haluaisitko voittaa kulinaarisen VIP-lippupaketin Taste of Helsinki -tapahtumaan? Arvomme viisi kahden hengen VIP-lippupakettia jokavuotiseen makumatkaan. Lippupaketin arvo on 78 euroa (sisältää sisäänpääsyt, markkoja ja lasipantit).

Osallistuminen arvontaan on päättynyt!

VIP-lippupakettien voittajat on arvottu 2.5.2017. Olemme voittajiin yhteydessä sähköpostitse.

Tilaa Annan uutiskirje

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kommentit

Oma kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *