Ravinto

Kannattaako ravintolisiä käyttää? Lue 10 vinkkiä!

Virkeämpään oloon ei ole oikotietä, mutta joskus lisäravinteista on apua. Kokosimme keski-ikäisen naisen selviytymispaketin tutuista ravintolisistä ja uusista tehoaineista.

Teksti:
Piia Sainio

Lisäravinteista voi saada apua kevätväsymykseen.

Virkeämpään oloon ei ole oikotietä, mutta joskus lisäravinteista on apua. Kokosimme keski-ikäisen naisen selviytymispaketin tutuista ravintolisistä ja uusista tehoaineista.

Ravintolisistä saa avun vaivaan kuin vaivaan, jos mainoksia on uskominen. Mutta mistä valmisteista keski-ikäiselle naiselle oikeasti on hyötyä?

Ravintovalmentaja ja personal trainer Tytti Koron mielestä mihinkään ihmeaineisiin ei kannata sijoittaa rahojaan, jos ei ole huolehtinut siitä, että nukkuu tarpeeksi, liikkuu riittävästi ja syö monipuolisesti.

– Pillerit ja pulverit eivät auta, jos perusasiat ovat pielessä. Oli tavoitteena sitten parempi olo tai painonhallinta, ruokavalion laittaminen kuntoon on kaikkein tärkeintä, Tytti Koro sanoo.

Proviisori, Hankintatukun tuotekehityspäällikkö Ansa Viskari on taas sitä mieltä, että kiireisen elämäntyylin tai -tilanteen vuoksi ruoasta ei välttämättä saa kaikkia tarvittavia ravintoaineita.

– Silloin kun ei jaksa tai ehdi kokata tarpeeksi monipuolista ruokaa, ravintolisät voivat olla paikallaan, Ansa Viskari toteaa.

Hän korostaa sitä, että ravintolisät on todellakin tarkoitettu ravinnon lisäksi, tueksi. Ne eivät ole lääkkeitä, eivätkä paranna tai muunna elintoimintoja. Lääkärin puoleen kannattaa siis aina kääntyä, jos epäilee sairautta.

1. Magnesiumia vaikka autiolle saarelle

TK: Magnesiumista hyötyvät melkein kaikki. Ottaisin sitä mukaani autiolle saarellekin. Se rentouttaa, rauhoittaa ja saattaa tuoda apua univaikeuksiin. Suosittelen ottamaan sitä iltapalan yhteydessä, etenkin jos tuntuu siltä, että kroppa on jännittynyt ja nukahtamisesta voi tulla vaikeaa. Ole tarkkana kaupassa: mikä tahansa magnesium ei ole hyvää. Halvimmat ovat yleensä magnesiumoksidia, joka voi aiheuttaa löysävatsaisuutta. Valitse sen sijaan magnesium, jossa on -aatti-pääte, esimerkiksi magnesiumsitraatti. Sitä saa niin apteekeista, luontaistuotekaupoista kuin marketeistakin.

2. Ubikinonia, jos käsijarru jäi päälle

TK & AV: Jos tuntuu siltä kuin käsijarru olisi jäänyt päälle – eli joutuu pinnistelemään, jotta jaksaisi arkea – ubikinoni voi auttaa. Se on rasvaliukoinen molekyyli, koentsyymi Q10, jota ihmisen solut tarvitsevat energiantuotantoon. Pitkään jatkuneesta ubikinonivajeesta voi seurata väsynyt ja heikko olo. Muun muassa kolesterolilääkitys voi viedä ubikinonipitoisuuden matalalle. Ennen kuin aloittaa ravintolisän käytön lääkityksen lisänä, kannattaa aina keskustella lääkärin kanssa.

3. Tulsi rauhoittaa pahassa paikassa

TK: Tulsi eli pyhä basilika on kasvi, jota intialaiset ovat osanneet hyödyntää jo vuosituhansien ajan. Nykyään luontaistuotekaupoista saa tulsia ainakin teenä, jauheina ja puristeina. Itse nappaan tulsipuristeen suuhuni noin varttia ennen lentomatkaa, koska pelkään lentämistä. Siten lentokoneeseen astuminen helpottuu. Tulsi vaikuttaa rauhoittavasti silloin, kun päällä on stressireaktio tai olo on muuten ylikuormittunut.

4. Kurkumassa on potentiaalia

AV: Kurkuma on koko ajan tulossa isommaksi jutuksi, ja sitä tutkitaan paljon. Se on hyväksi lihaksille, nivelille ja hermostolle, ja se saattaa ehkäistä jopa muistisairauksia. Ongelmana on se, että kurkuma imeytyy heikosti. Siksi esimerkiksi maustekurkumasta ei saa niin paljon tehoa irti kuin ravintolisistä, joissa kurkumauute on sidottu vaikkapa johonkin rasvaiseen yhdisteeseen, kuten auringonkukkalesitiiniin.

5. Öljyjä muistin tueksi

AV & TK: Pelkästään ikäihmiset eivät ole huolissaan muistinsa toiminnasta. Myös nuoret ja ruuhkavuosiaan elävät haluavat huoltaa muistiaan. Ravintolisistä muistia parantavat erityisesti rasvahappovalmisteet ja kalaöljyt. Niistä on naisille hyötyä muutenkin: omega-3-kalaöljyvalmisteet saattavat auttaa myös vaihdevuosivaivoihin. Kalaöljyvalmisteiden hintoja kannattaa seurata. Jos tuote on todella halpa, se on todennäköisesti tehty kalakasvattamolla eläneiden kalojen rasvasta ja pitoisuudet ovat huonot.

6. E-vitamiinia vaihdevuosina

TK: Kuivia limakalvoja hoitaa E-vitamiini. Neuvoisin valitsemaan E-vitamiinilisän, jonka raaka-aineena on käytetty luonnollista alfa-tokoferolia. S–e imeytyy tuplasti paremmin kuin halvemmat, synteettiset E-vitamiinit. Pahoihin vaihdevuosi- tai PMS-oireisiin ei kuitenkaan ole yksittäisistä ravintolisistä juuri hyötyä, ennemminkin suosittelen elämäntaparemonttia oloa helpottamaan.

AV: Vaihdevuosioireita helpottamaan on kehitetty lukuisia ravintolisiä. Jotkin niistä sisältävät humalauutetta, jonka on todettu lievittävän kuumia aaltoja. Osassa on esimerkiksi soija- ja puna-apilauutetta sekä E-vitamiinia. Kullekin sopiva tuote löytyy vain kokeilemalla.

7. Kollageeni kovassa nosteessa

AV: Kollageenin suosio kasvaa koko ajan. Se pitää huolta ihosta, nivelistä, luustosta ja ihosta sekä lisää kylläisyyden tunnetta. Kollageenivalmisteet sisältävät aminohappoa nimeltään hydroksiproliini. Kun sitä pääsee elimistöön, kroppa tietää alkaa itse tuottaa kollageenia sinne, missä sitä tarvitaan. Asiakkaille käykin usein niin, että vaikka kollageenivalmistetta ottaisi ihon kuivuuteen, polvetkin ovat yllättäen paremmassa kunnossa.

8. Siitepölyallergiselle männynkuoriuutetta

AV: Luontaistuotepuolelta saa helpotusta myös siitepölyallergiaan. Rannikkomännynkuoriuute eli pyknogenoli on tehoaine, joka vahvistaa limakalvoja niin, että allergiaa aiheuttavilta aineilta pystyy suojautumaan, etenkin jos sen käytön aloittaa pari viikkoa ennen siitepölykautta. Esimerkiksi mieheni pääsi eroon allergialääkkeistä tämän avulla.

9. Palauttele treenin jälkeen

TK: Kunnon tehotreeni vaatii myös kunnon palauttelun. Treeniksi luetaan kuntosaliharjoittelun lisäksi myös ohjatut jumpat, kuten bodypump ja bodyattack. Tunnin jälkeen kannattaa välittömästi juoda palautusjuoma: desi proteiinijauhetta veteen sekoitettuna. Sitten mahdollisimman nopeasti kotiin syömään! Näin kroppa palautuu treenistä helpommin ja olo on seuraavana päivänä parempi.

Jos iltatreenin jälkeen on usein vaikeuksia nukahtaa, kannattaa proteiinijuoman kanssa ottaa reilusti magnesiumia.

10. Palaudu flunssasta

AV: Arginiini on aminohappo, jota kulutamme, kun urheilemme tai sairastamme. Sitä on hyvä ottaa ravintolisänä silloin, kun aloittaa liikunnan ja haluaa välttää notkahduksen, joka usein seuraa tsemppialoitusta. Arginiinista on apua myös flunssasta palautumiseen.

Lue myös:

Syö itsesi kauniiksi – näin vitamiinit vaikuttavat ihosi kuntoon

Heikentyneen makuaistin syynä sinkin puute? Nämä oireet kertovat elimistösi tarvitsevan sinkkiä

40 vinkkiä täydelliseen ihoon: listasimme tehokkaimmat vitamiinit ja tehoaineet, jotka tekevät ihmeitä ihollesi

Saako luustosi riittävästi K-vitamiinia? Vitamiinivaje voi aiheuttaa osteoporoosia – 21 tärkeää ruoka-ainetta

X